Home » , » Εκθεση: Οι μπάτσοι βασανίζουν πολίτες, οι συνάδεκφοι τους, τους αθωώνουν - Σιγά το νέο

Εκθεση: Οι μπάτσοι βασανίζουν πολίτες, οι συνάδεκφοι τους, τους αθωώνουν - Σιγά το νέο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019 | 6:25 μ.μ.

Ας θυμηθούμε αρχικά κάτι απ' το πρόσφατο παρελθόν. Η συνεχείς καταδικαστικές αποφάσεις της Ελλάδας από το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την βίαια, κτηνώδη συμπεριφορά των κατασταλτικών μηχανισμών, ανάγκασε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην  «Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης».

Υπάχθηκε στην "ανεξάρτητη αρχή" του "Συνήγορου του Πολίτη και ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες στις 7/07/2016. Υποτίθεται θα έβαζε φρένο στην ασυδοσία και ατιμωρησία του προσωπικού των κατασταλτικών μηχανισμών. 

«Πρόκειται για την ουσιαστική ανταπόκριση της Ελληνικής πολιτείας σε πολυετείς συστάσεις διεθνών και εθνικών οργάνων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας», μας έλεγε τότε, μεταξύ άλλων η κυβερνητική ανακοίνωση.

Για την αναγκαιότητα δημιουργίας αυτού του μηχανισμού, βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνιζε σε ομιλία της στην Βουλή! "Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πράξεις βίας από ένστολο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όπου τα θύματα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, περιμένουν ακόμη την απόδοση δικαιοσύνης. 

Η χώρα έχει μάλιστα καταδικασθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβιάσεις των άρθρων 2 (δικαίωμα στη ζωή) και 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων και άλλης απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Είχε διαπιστωθεί στο παρελθόν, ότι υπήρχε μια αδράνεια και μια χαλαρότητα στον έλεγχο ανάλογων πράξεων, οι οποίες γίνονταν από όργανα, τα οποία εντάσσονταν στον ίδιο διοικητικό φορέα, στον οποίο εντάσσονταν και οι εξεταζόμενοι. 
Το γεγονός ότι η πειθαρχική διερεύνηση, η ΕΔΕ, συνήθως δεν κατέληγε σε αποτελέσματα, μόνο αισχύνη, θα προκαλούσε στους νομικούς της χώρας. 
Κάθε χρόνο, υπήρχε αυτή η εκκρεμότητα, να δείχνουν μια ιδιαίτερη σπουδή τα πειθαρχικά όργανα και να απαλλάσσουν τελικά, κάθε ευθύνης και κατηγορίας, άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας έστω και στις ελάχιστες και μεμονωμένες περιπτώσεις που είχαν υποδειχθεί και ελέγχονταν".

Από τότε και μέχρι σήμερα αγνοούσαμε την τύχη αυτής της υπηρεσίας.
Αναγνώστης μας, μας στέλνει -και τον ευχαριστούμε γι' αυτό- ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδα dikastiko.gr το οποίο τιτλοφορείται   "Έκθεση – καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη για αυθαιρεσίες στα Σώματα Ασφαλείας"

Η έκθεση για τον πρώτο ενάμιση χρόνο λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας κάνει κάποιες γνωστές διαπιστώσεις. 

«Υπάρχουν εντός των Σωμάτων Ασφαλείας κάποιοι υπηρετούντες που αυθαιρετούν , βασανίζουν, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή; Ναι υπάρχουν.

Αντιμετωπίζονται όσοι αυθαιρετούν κατά τους υπηρεσιακούς πειθαρχικούς ελέγχους αμερόληπτα και αυστηρά όπου απαιτείται; Δυστυχώς όχι. Από την έκθεση προκύπτει επίσης μία ανεπίτρεπτη .. ανοχή των συναδέλφων τους σε αρκετές περιπτώσεις διοικητικής διερεύνησης καταγγελιών.

Προκύπτουν πρόχειρες έρευνες καταγγελιών με σαφή προσανατολισμό “να καθαρίσει ο συνάδελφος” με σκόπιμη αμέλεια συλλογής στοιχείων ή σκόπιμη παράβλεψη στοιχείων» , διαβάζουμε σ' αυτή όπου και αναφέρονται συγκεκριμένες περιπτώσεις "ξελασπώματος" μπάτσων, για τις κτηνωδίες σε βάρος πολιτών που έχουν διαπράξει.

Τίποτα το καινούργιο. Από διαπιστώσεις για την βάρβαρη συμπεριφορά ατόμων των κατασταλτικών μηχανισμών, παίρνουμε άριστα Από ουσιαστικά μέτρα για να μετριαστεί η ασυδοσία, και ατιμωρησία των "οργάνων της τάξης" λαμβάνουμε μηδέν.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger