Home » , » Μια νέα επιχείρηση "Αίας".

Μια νέα επιχείρηση "Αίας".

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 | 6:18 π.μ.

Γράφει ο mitsos175

"Το πραξικόπημα της 28ης Μορντάντ (19 Αυγούστου 1953), όπως είναι γνωστό στο Ιράν, αναφέρεται στη βίαιη ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου Ιρανού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μοσαντέκ με στρατιωτικό πραξικόπημα, που οργανώθηκε από ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα σχέδια για το πραξικόπημα από CIA και ΜΙ6, υπό την κωδική ονομασία AJAX ξεκίνησαν στα τέλη του 1952 αξιοποιώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο πολιτικών, επιχειρηματιών, θρησκευτικών παραγόντων και ανώτερων στρατιωτικών.

 Η CIA δωροδόκησε Ιρανούς αξιωματούχους και προέβη σε μια αισχρή συστηματική προπαγάνδα κατά της εκλεγμένης Ιρανικής κυβέρνησης. Αν και περιγράφτηκε σε πολιτικό επίπεδο ως μια απόπειρα διάσωσης του Ιράν από τον κομμουνισμό, (τι άλλο;) στην πραγματικότητα υπήρξε προσπάθεια διατήρησης του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου

Ο Μοσαντέκ προώθησε την εθνικοποίηση του ιρανικού πετρελαίου, κρατικοποιώντας την Αγγλοιρανική Εταιρεία Πετρελαίου πρόδρομο της ΒΡ. Φυσικά Αμερικάνοι και Άγγλοι τον έβγαλαν από τη μέση". (Από  εγκυκλοπαίδεια )

Αποτέλεσμα του πραξικοπήματος ήταν η επιστροφή του σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί μέχρι την ιρανική επανάσταση του 1979. Λίγους μήνες μετά το πραξικόπημα ο Μοσαντέκ καταδικάστηκε για προδοσία σε τρία χρόνια φυλάκισης και κατόπιν έζησε σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι τον θάνατό του. Καταδικάστηκαν επίσης αρκετοί από τους στενούς συνεργάτες του, ενώ κάποιοι άλλοι εκτελέστηκαν.

Η επιχείρηση Αίας ήταν τόσο επιτυχής που επαναλήφθηκε πολλές φορές. Το 1954 στη Γουατεμάλα, στην ανατροπή του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή και αλλού.
Όλα τα ΜΜΕ της Δύσης επαναλάμβαναν τα ψέματα της CIA κι της ΜΙ6.

Για όσους ασχολούνται με την Ελληνική ιστορία "επιχείρηση Αίας" ήταν μια επιχείρηση των μοναρχοφασιστών το 1949. Ίσως από αυτή να εμπνεύστηκαν οι Αμερικάνοι πράκτορες λόγω του αιφνιδιαστικού πισώπλατου χτυπήματος. 

Πράγμα που είναι άδικο για τον τραγικό ήρωα Αίαντα, αφού τόσο ο Τελαμώνιος όσο και ο Λοκρός, δεν συκοφαντούσαν τους εχθρούς τους, ούτε χτυπούσαν ύπουλα. Τουλάχιστο σύμφωνα με τον Όμηρο.

"Στις αρχές Ιούλη του '49 ο κυβερνητικός στρατός ξεκίνησε μια σειρά προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Καϊμακτσαλάν - που είναι πάνω στα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα - με σκοπό να δημιουργήσει μια σφήνα στην Κεντρική Μακεδονία και να αποκόψει την επικοινωνία των ανταρτών που βρίσκονταν στο Γράμμο και στο Βίτσι, με τις υπόλοιπες ανταρτικές δυνάμεις που δρούσαν ανατολικότερα στο μακεδονικό χώρο. Οι επιχειρήσεις αυτές κράτησαν από τις 4 ως τις 8 του Ιούλη και κατέληξαν σε νίκη του κυβερνητικού στρατού". (Πηγή).

Θεωρώ πως τα συμφέροντα, είτε είναι Αμερικανοί είτε άλλοι, καταφεύγουν σε συκοφαντίες και ψέματα τόσο για διαβάλουν τους αντιπάλους τους, όσο και για να στηρίξουν το διεφθαρμένο οικοδόμημα που τους επιτρέπει να μας εκμεταλλεύονται.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια νέα επιχείρηση Αίαντας. Θα πρέπει να επεξεργαζόμαστε με προσοχή οτιδήποτε ακούμε και διαβάζουμε Τα ψέματα, οι συκοφαντίες, θα πολλαπλασιαστούν και θα γίνουν τερατώδη.

Όμως πάντα υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούμε να στηριχτούμε. Η λογική μας και οι σύντροφοί μας. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger