Home » , » Η είδηση, η ιεράρχησή της και η διαχείριση της

Η είδηση, η ιεράρχησή της και η διαχείριση της

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 13 Αυγούστου 2019 | 2:46 π.μ.

Ένα ενδιαφέρον μήνυμα με καλόπιστες. πιστεύουμε παρατηρήσεις για την παρουσία του ιστότοπου μας, λάβαμε από αναγνώστη.
Το τιτλοφορεί «Η είδηση, η ιεράρχησή της και η διαχείριση της», και μας προτρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες «τεχνικές», οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αυξήσουν την αναγνωσιμότητα των κειμένων μας, αφού, όπως μας γράφει «έχουμε μια ιδιαίτερη, δυναμική και πολύ ξεχωριστεί παρουσία στην μπλοκόσφαιρα».

Μας δίνει έτσι, το έναυσμα να ξεδιπλώσουμε κάποιες γενικότερες σκέψεις μας, για το πώς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι μια κινηματική παρουσία στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα ο επιστολογράφος μας, μας συνιστά να ασχολούμαστε και με «ανάλαφρα, καθημερινά κοινωνικά  θέματα», όπως «κάνουν όλες οι μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες». 
Θεωρεί «αποτρεπτικό» για τον αναγνώστη, το ότι επικαλούμαστε την κομμουνιστική μας προέλευση και προσθέτει ότι «μειώνει» την αξία ενός κειμένου μας, «η ξύλινη γλώσσα με την παραπομπή τσιτάτων του Μαρξ, Λένιν κ.α». (Αναφέρει χαρακτηριστικά τα πρόσφατα κείμενα μας για τις πυρκαγιές και τον διορισμό του Κ. Ζούλα προέδρου της ΕΡΤ»..

Παραλείπουμε τα πολύ θετικά λόγια που μας γράφει και στεκόμαστε στις επισημάνσεις του. Προφανώς μας ενδιαφέρει –όπως άλλωστε όλους τους συντελεστές ιστοσελίδων- να έχουν αναγνωσιμότητα οι αναρτήσεις μας.
(Δεν ξέρουμε πόση εγκυρότητα έχουν τα στατιστικά στοιχεία που δίνει η Alexa, αλλά αν τα πιστέψουμε είμαστε το πρώτο σε αναγνωσιμότητα αριστερό μπλοκ στην Ελλάδα. Προηγούμαστε από αρκετές παρόμοιες ιστοσελίδες και υστερούμε με μικρή σχετικά διαφορά από αριστερούς ιστότοπους οι οποίοι απασχολούν επαγγελματίες).
Το πιο βασικό όμως για μας είναι η αξιοπιστία μας, και ο έγκαιρος σχολιασμός της πολιτικής επικαιρότητας. Αν το κατορθώνουμε ας στο κρίνουν οι αναγνώστες/ες μας.
(Φυσικά δεν έχουμε αποφύγει και λάθη. Λάθη σε πολιτικές εκτιμήσεις που πάντα αυτές έχουν ένα ρίσκο. Ποτέ όμως δεν παρουσιάσαμε ένα γεγονός που δεν ισχύει).

Δεν ξέρουμε τι εννοεί ακριβώς ο φίλος αναγνώστης, γράφοντας μας, ότι δεν ασχολούμαστε με «ανάλαφρα, καθημερινά κοινωνικά θέματα».
Αν θεωρεί ότι πρέπει να έχουμε αναρτήσεις όπως αυτές που βλέπουμε στην εικόνα δίπλα - τις βρήκαμε τώρα σε iefimerida, zougla, altsantiri- δυστυχώς θα τον απογοητεύσουμε.
Δεν μας ενδιαφέρει ένα αναγνωστικό κοινό που ασχολείται με τέτοια θέματα.
Αν εννοεί, ότι πρέπει να αναφερόμαστε σκωπτικά σε δηλώσεις και ενέργειες πολιτικάντηδων και αναγνωρίσιμων προσώπων, σε ένα βαθμό το κάνουμε.

Εχουμε φυσικά το δικό μας οπτικό πεδίο για το τι θεωρούμε πραγματική είδηση. Παράλληλα αποφεύγουμε να παραθέσουμε ένα γεγονός που υπάρχει σε όλα τα ειδησεογραφικά ΜΜΕ, αν δεν έχουμε να προσθέσουμε την δική μας "πινελιά".
Αυτό που πολύ σωστά λέει ο φίλος αναγνώστης "διαχείριση της είδησης". Και σ' αυτό από κάτω, πάντα υπάρχει ιδεολογικό υπόβαθρο. 

Ισχύει και η περίπτωση ο τρόπος παρουσίας μιας πραγματικής ή κατασκευασμένης είδησης, από δημοσιογράφους, να είναι αποτέλεσμα πληρωμένης εντολής.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα το τι συνέβαινε και συμβαίνει με τα μυστικά κονδύλια, ή το τι έγινε με την χειραγώγηση μετοχών την εποχή της μεγάλης ληστείας, με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.
(Λεπτομέρεια, το ότι κανείς απ' τους "διαχειριστές" και "προωθητές" τέτοιων κατά κανόνα κατασκευασμένων "ειδήσεων", δεν αποκαλύφθηκε και δεν τιμωρήθηκε).

Τώρα σε ότι μας αφορά. Αρχικά να πούμε ότι δεν υπάρχει καμιά λογοκρισία στους συντελεστές του ιστότοπου μας.
Καθένας/ια που υπογράφει ένα κείμενο, έχει και την ευθύνη των απόψεων που εκφράζει. (Τα ανυπόγραφα κείμενα εκφράζουν την Σ.Ο του μπλοκ).
Αλλωστε είναι και υποκρισία να μην δηλώνει κάποιος που εκφράζει δημόσιο λόγο, την πολιτική του ταυτότητα.
Δεν μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο, όταν μέμφεσαι τους δεκάδες δημοσιολόγους που παρίσταναν τους "αντικειμενικούς και αδέσμευτους" και στην πορεία βρέθηκαν σε βουλευτικά έδρανα της Ν.Δ., ή σε κυβερνητικές αμειβόμενες θέσεις. Αυτό είναι μια τεράστια απάτη.

Εμείς θεωρούμε απόλυτα τίμιο απέναντι στον αναγνώστη/ια μας, να γνωρίζει ότι διαβάζει έναν ιστότοπο που ξεκίνησε και συνεχίζει να δηλώνει την πολιτική του ταυτότητα: «Δεν είμαστε, αδέσμευτοι, ανεξάρτητοι, αντικειμενικοί κλπ. Είμαστε στρατευμένοι στην υπόθεση της εργατικής τάξης και παλεύουμε να ανατρέψουμε την αστική δικτατορία. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, χωρίς καταπιεστές και καταπιεζόμενους». 

Οσο για τα "τσιτάτα" και τον "ξύλινο" πολιτικό λόγο, θα επιθυμούσαμε, ο φίλος επιστολογράφος, να μας υποδείξει κάποιον γραφιά που θεωρεί πρότυπο. Εναν δηλαδή που διαθέτει "φρέσκο" γραπτό λόγο, ο οποίος τον συγκινεί και τον εκφράζει σαν αναγνώστη.

Σίγουρα σεβόμαστε όλες τις απόψεις των αναγνωστών/ιων μας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που με αρκετούς/ες έχουμε αποκτήσει διαδραστική σχέση. Αυτό όμως δεν σημαίνει όμως ότι αποδεχόμαστε πάντα τις εκτιμήσεις τους.
Και εν κατακλείδι, δεν θεωρούμε λάθος τον τρόπο που αξιολογούμε και διαχειριζόμαστε τις ειδήσεις.

Υ.Γ:Με δεδομένες τις δυνάμεις μας, δεν έχουμε αυταπάτες για την παρέμβαση που μπορεί να έχει η δική μας διαδικτυακή παρουσία.
Γνωρίζουμε, όμως, ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός ου δεν γίνεται, όσο μικρός και αν είναι αυτός.
Και φυσικά δεν φιλοδοξούμε να γίνουμε "μεγάλο ενημερωτικό ΜΜΕ". όπως μας γράφει και όπως το εννοεί , ο φίλος αναγνώστης, "βάζοντας νερό στο κρασί μας".

Και ας μην κρυβόμαστε. Μπορεί τα καθεστωτικά ΜΜΕ να έχουν απαξιωθεί στην συνείδηση μεγάλου μέρους του κόσμου, δεν παύουν όμως να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σ' αυτό που ονομάζουμε  διαμόρφωση της κοινής γνώμης. 
Τηλεοπτική κατασκευή ήταν η δημιουργία του κόμματος του Βελόπουλου, ενώ το εκλογικό σώμα "επιβράβευσε" τους "Ηρακλείς" της κομματικής προπαγάνδας. 
Εφτασε στο σημείο να εκλέξει βουλευτές, άτομα όπως τον "βασιλιά των facenews", Γιάννη Λοβέρδο, την ενσάρκωση της βλακείας και αγραμματοσύνης. Κ. Μπογδάνο και κάποιους τύπους, απ' το ίδιο δημοσιογραφικό σινάφι, σαν τον Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, εκτιμώντας παράλληλα τις άναρθρες ακροδεξιές κραυγές της Φωτεινής Πιπιλή.

Απέναντι σ' αυτή την ζοφερή πραγματικότητα, εμείς θα αντιτάξουμε τις όποιες δυνάμεις διαθέτουμε, μην παραγνωρίζοντας ούτε στιγμή, ότι εκτός απ' αυτό το διαδικτυακό μετερίζι, οι πιο ουσιαστικοί αγώνες δίνονται στον δρόμο με μορφές πάλης που επιδιώκουμε να είναι αυτές που απαιτούν οι καιροί, για να σταθούν ανάχωμα στον οδοστρωτήρα κατεδάφισης κάθε κοινωνικού και εργασιακού δικαιώματος, της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

13 Αυγούστου 2019 στις 6:34 π.μ.

Αναρωτιέμαι αν, εμείς οι άνθρωποι της εργατικής τάξης, που οραματιζόμαστε μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, χωρίς καταπιεστές και καταπιεζόμενους, αν με τις πράξεις μας εκμεταλευόμαστε και καταπιέζουμε άλλους.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger