Home » , » Σαν σήμερα το 1929. η κυβέρνηση του "αρχιδήμιου" Ελευθέριου Βενιζέλου, κατηγορούσε το προσωπικό του "Ριζοσπάστη" για "εσχάτη προδοσία"

Σαν σήμερα το 1929. η κυβέρνηση του "αρχιδήμιου" Ελευθέριου Βενιζέλου, κατηγορούσε το προσωπικό του "Ριζοσπάστη" για "εσχάτη προδοσία"

Από giorgis , Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019 | 11:05 π.μ.

Του Γ. Γ.

Διαβάζεις κάποια παλιά φύλλα του Ριζοσπάστη και δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις το θάρρος, τον ηρωισμό καλύτερα όσων μετείχαν στην έκδοσή του.

Σαν σήμερα, λοιπόν, το 1929, -και με κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου (αρχιδήμιο τον χαρακτηρίζει ο «Ρ») στρατιά από όργανα της Ασφάλειας, μπουκάρουν στα γραφεία του οργάνου της Κ.Ε του ΚΚΕ, συλλαμβάνουν όσους βρίσκουν εκεί και τους αποδίδουν την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας!

Στις 4 Σεπτέμβρη 1929 ο Ριζοσπάστης ξανακυκλοφορεί και στην πρώτη του σελίδα αναφέρει: Λόγω των καθημερινών επιδρομών των χαφιέδων στα γραφεία και στα τυπογραφεία μας και των συλλήψεων των συντακτών, τυπογράφων και άλλων μελών του προσωπικού του Ριζοσπάστη το φύλο βγαίνει τις τελευταίες μέρες με πολλές ελλείψεις και λάθη.   

Στο σχετικό ρεπορτάζ για τις διώξεις που υφίσταται γράφει μεταξύ άλλων:

Ο Ριζοσπάστης αντιμετωπίζει την πιο ωμή επίθεση της δικτατορικής κυβέρνησης. Ολη η μανία και η λύσσα της στρέφεται στο πώς να κατορθώσει να τον κλείσει. Από μέρες τώρα πότε κατάσχεται, πότε απαγορεύεται η έκδοση του, πότε κάνουν επιδρομές με χαφιέδες και κατάσχουν τα χειρόγραφα του. 

Η κυβέρνηση συλλαμβάνει το τεχνικό και συντακτικό προσωπικό του. Με την ανοιχτή αυτή φασιστική τακτική επιδιώκεται η τρομοκράτηση των συντακτών, τυπογράφων οποιουδήποτε συμβάλει στην έκδοση της εφημερίδας μας. 
Ετσι συνελήφθησαν οι τυπογράφοι Ν. Σταυρόπουλος και Δ. Δενεξάς και τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Με την ίδια κατηγορία συνελήφθησαν οι συντάκτες μας Γ.  Ανδρουλιδάκης και Ν. Αθανασίου καθώς και ο διορθωτής

Η λύσσα τους έχει φτάσει ως το σημείο να συλλάβουν ακόμα και το παιδάκι που έκανε την διεκπεραίωση.

Φυσικά η φασιστική επίθεση και η τρομοκρατία που εφαρμόζουν ενάντια στην εργατική τάξη δεν μπορούσε παρά να συμπεριλαμβάνει και το μοναδικό όργανο τη μόνη εφημερίδα που εξυπηρετεί και αγωνίζεται για τα συμφέροντα της, τον Ριζοσπάστη. Η κυβέρνηση θέλει να πνίξε την φωνή των εργατών, θέλει να κλείσει την μόνη εφημερίδα τους...

Ο Ριζοσπάστης όμως δεν θα τρομοκρατηθεί ούτε θα λοξοδρομήσει απ' τον ως τώρα δρόμο του, που τόσο καλά γνωρίζει η εργατική τάξη της χώρας μας.... 

Οσα μέτρα κι αν πάρει η φασιστική κυβέρνηση του αρχιδήμιου, όσες προγραφές και να κάνει ενάντια στο προσωπικό του, ο Ριζοσπάστης στηριζόμενος πάνω στην εμπιστοσύνη και στην ενίσχυση της εργατικής τάξης θα εξακολουθήσει να εκδίδεται νόμιμος ή παράνομος

Καμιά αντιδραστική δύναμη δεν θα κατορθώσει να πνίξει την φωνή του.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

3 Σεπτεμβρίου 2019 στις 11:29 π.μ.

Κατι απο ειδηση:παρακαλω γραψτε κατι και για την περιπτωση της κυπρου σχετικα με τα ΜΗ που δεν επιτρεπονται στη μαθητειωσα νεολαια. Λιστα που προτεινε και η εκκλησια της κυπρου. Ευχαρ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger