Home » , » Επικίνδυνοι "κανόνες"

Επικίνδυνοι "κανόνες"

Από giorgis , Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 | 10:58 μ.μ.

Του Γ. Γ.

Δεν ξέρω αν είναι σωστός ο τίτλος "O Σαμαράς κατάφερε να ποινικοποιήσει το twitter και τα memes" που υπάρχει σε κείμενο της ιστοσελίδας Documento. Αυτό αναφέρεται σε μια δικαστική απόφαση που προκλήθηκε μετά από μήνυση που είχε καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη.
Ο εκδότης-δημοσιογράφος βρέθηκε κατηγορούμενος για ένα meme που δεν ήταν καν δικό του αλλά το είχε κάνει retweet στον προσωπικό του λογαριασμό, στο twitter.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η φωτοσύνθεση που παραθέτουμε συνιστά "απλή εξύβριση" σε βάρος του Α. Σαμαρά και επέβαλε στον Κ. Βαξεβάνη ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή. (Η ποινή είναι εφέσιμη).

Η ένσταση μας για τον τίτλο του δημοσιεύματος είναι ότι εστιάζεται στην ενέργεια του Σαμαρά να ζητήσει ποινική δίωξη στον δημοσιογράφο και όχι στους δικαστές που πήραν μια τέτοια απόφαση ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. Είναι μια δικαστική ετυμηγορία που δημιουργεί προηγούμενο και οποιοσδήποτε αναρτά στο διαδίκτυο μια φωτοσύνθεση -άσχετα αν είναι πετυχημένη ή όχι- κινδυνεύει να καταδικαστεί, αν κάποιος αισθανθεί ότι θίγεται απ' αυτή. (Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε πολιτικό να έχει στραφεί δικαστικά εναντίον σκιτσογράφου).
Και αυτό για μας είναι το πιο ουσιαστικό και επικίνδυνο που προέκυψε απ' αυτή την ιστορία.

Αλήθεια, αντιλαμβάνονται αυτοί που κατέθεσαν στο δικαστήριο σαν υπερασπιστές της άποψης Σαμαρά, που μπορεί να οδηγήσει η ποινικοποίηση κάθε άποψης, -με εμφανώς σκωπτικό χαρακτήρα- που για κάποιους θεωρείτε "ενοχλητική"; 

Πώς θα της φαινόταν π.χ της Σοφίας Βούλτεψη κάποιος να της είχε υποβάλει μήνυση για καλλιέργεια ρατσιστικού μίσους αφού σε μια άστοχη τοποθέτησή της διαχώρισε τους ανθρώπους απ' τους Τσιγγάνους;

Οσο για τον γνωστό Σάκης Μουμτζή, που κατέθεσε ότι «ο Βαξεβάνης είναι ένας μαχητικός δημοσιογράφος με πολλές αποκαλύψεις. Το ότι είπε τον πρώην πρωθυπουργό μαφιόζο δεν είναι σάτιρα. Το twitter όπως όλα τα social media έχει κανόνες λειτουργίας»,τι να πει κανείς;
Αφού μιλάει για "κανόνες λειτουργίας" των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μιας και ο ίδιος είναι τακτικός θαμώνας σ' αυτά, δεν μπορεί παρά να έχει δει κάποια απ' τα δεκάδες απειλητικά μηνύματα που γράφουν στο διαδίκτυο ναζιστές και ακροδεξιοί στοχεύοντας πολιτικούς τους αντιπάλους.
Προφανώς θα είναι σε γνώση της ακροδεξιάς ομάδας τα μέλη της οποίας βγαίνουν με το όνομα και το πρόσωπο τους στο facebbok και λένε ανοιχτά ότι "απειλούμε με εκτελέσεις τους πράκτορες και τους προδότες συνεργούς των". Και εκτός αυτού να κατονομάζουν όσους έχουν "υποψήφιους για εκτέλεση".
Ολα αυτά εμπίπτουν στους "κανόνες λειτουργίας των social media", και η παρανομία βρίσκεται σε ένα meme που αναπαρήγαγε ο Κ. Βαξεβάνης;  
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger