Home » , , » Θρησκεία και γυναίκες

Θρησκεία και γυναίκες

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 | 12:02 μ.μ.

Της Βασιλικής Κοϊτσάνου, μέλος της Γραμματείας της Ενωσης Άθεων - :Documento

Οι επικρατούσες θρησκείες, ως δημιούργημα των ανθρώπων, αντικατόπτριζαν την εκάστοτε κοινωνία και τις ανάγκες της και υπηρετούσαν τελικά την πατριαρχία και τους κρατούντες.
Η εξουσία τις χρησιμοποιούσε για να αποδυναμώσει τον λαό. Προσπάθησαν σε αγαστή συνεργασία με την εξουσία να καθυποτάξουν ιδιαίτερα τις γυναίκες, μειώνοντας την αξία τους.

Ο χριστιανισμός δεν αποτελεί εξαίρεση. Ολες οι κεντρικές φιγούρες είναι αρσενικές και χαρακτηριστικά πατριαρχικές. Βασίζεται στην ανδροκρατούμενη Αγία Τριάδα (Πατήρ. Υιός και Αγιο Πνεύμα) με βασικό άξονα τον Ιησού Χριστό και τους άντρες Αποστόλους.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Απόστολος Παύλος, που διέδωσε τον χριστιανισμό στον τότε γνωστό κόσμο και έβαλε πολύ γερές βάσεις για έναν ύπουλο μισογυνισμό.
Κυρίαρχες γυναικείες μορφές είναι η πρωτόπλαστη Εύα και η αειπάρθενος Παναγία μητέρα του Ιησού. Η Εύα δημιουργήθηκε από το πλευρό του Αδάμ για να μην είναι μόνος.
Τον αποπλάνησε και φόρτωσε στην ανθρωπότητα το προπατορικό αμάρτημα. Από κει και πέρα η σεξουαλικότητα των ανθρώπων ήταν καταδικασμένη και αμαρτωλή.

Κύριος αίτιος ήταν οι γυναίκες, που θεωρούνταν αιώνια ένοχες. Με την Παναγία και την παρθενία της. προϋπόθεση της αγιότητας της. επισφραγίστηκε το δίπολο αγνότητας και αμαρτίας που χωρίζει τις γυναίκες σε αγίες και πόρνες.

Στη συνείδηση των πιστών δεν μπορούσε να απουσιάζει μια γυναικεία μορφή. Ομως η παρουσία της δίνει πρόσχημα για απαγορεύσεις και υποτίμηση των γυναικών, όπως στην περίπτωση του άβατου του Αγίου Ορους.
Εως το 1545 (οικουμενική σύνοδος του Τρέντο) θεωρούνταν ότι οι γυναίκες δεν έχουν ψυχή. Επιφανείς θεολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι «θα έπρεπε να ντρέπονται και να κοκκινίζουν και μόνο στη σκέψη ότι είναι γυναίκες».
Ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να γίνουν ιέρειες, ούτε καν να μπουν στο ιερό της εκκλησίας, ενώ θεωρούνται μιαρές και ακάθαρτες όταν έχουν περίοδο.
Πρέπει να υποτάσσονται στον άντρα τους: «Η δε γυνή ίνα φοβηται τον άνδρα» - να που κάνει και ο φόβος την εμφάνισή του.

Γι’ αυτό η Ενωση Αθεων συμμετέχει στις 8 Μαρτίου στην πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας με σύνθημα «Σεξισμός και πατριαρχία, χέρι χέρι με την εκκλησία» και διοργανώνει στις 21 Μαρτίου εκδήλωση με θέμα «Θρησκεία και γυναίκες».
Ας φανταστούμε ένα άλλο παρόν και μέλλον αφού δεν είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε το παρελθόν. Εναν κόσμο όπου μαζί άντρες και γυναίκες χωρίς ενοχές και φόβους θα ζούμε με ισορροπημένη σχέση, δημιουργώντας μια κοινωνία όσο γίνεται πιο ευτυχισμένη.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger