Home » , » Η πραγματικότητα μέσα από "αφαιρετική γραφή"

Η πραγματικότητα μέσα από "αφαιρετική γραφή"

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020 | 2:18 π.μ.


Το τουιτάρισμα που έκανε ο Jo Di είναι το επιστέγασμα αυτού που σε κάποια καλλιτεχνικά έργα ονομάζεται "αφαιρετική γραφή", μια έκφραση που έχει περάσει και σε μερικές σύγχρονες δημοσιογραφικές σχολές.
Ο όρος αυτός στην δημοσιογραφία σημαίνει την τεχνική να μπορείς να περιγράφεις με λίγες λέξεις, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, δίνοντας όμως το ουσιαστικό στίγμα τους.

Το ταλέντο -αν μπορεί να το ονομάσουμε έτσι- της "αφαιρετικής γραφής" το κατέχει απόλυτα ο Jo Dj κάτι που διαπιστώνουμε καθημερινά από τα δημιουργήματά του που παραθέτει στην ιστοσελίδα του
.
Αν ίσως κάτι θα μπορούσαμε να προσθέταμε στην αρχική εκτίμηση του Jo Dj είναι μια αραβική παροιμία που λέει ότι "την καμήλα δεν μπορείς να την φορτώσεις αν δεν γονατίσει".
Η τάξη μας δυστυχώς είναι κατακερματισμένη, "γονατισμένη",¨-μεγάλη συζήτηση που οφείλεται αυτό-  αφήνοντας τις δυνάμεις του κεφαλαίου να διεξάγουν μόνες τους ταξικό πόλεμο και επομένως να τον κερδίζουν σε όλα τα μέτωπα.

Γι' αυτό υπάρχει και η κατάσταση που τόσο ανάγλυφα περιγράφει στο τουίτ του ο φίλος που αναφέραμε.
Νομοτελειακά όμως κάποια στιγμή θα προκύψει ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και τότε θα αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού. .

Μέχρι να ρθει όμως αυτή η ώρα θα δικαιώνονται οι στίχοι που μας τραγουδούσε πριν κάποιες δεκαετίες ο Μ. Μητσιάς:

Φάτε και πιείτε δραγουμάνοι
τώρα που όλα είναι για τα σας.
Έτσι ορίζει το φιρμάνι
κι ο πολυχρονεμένος σας Πασάς.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger