Home » , , » "Πες ρε τι κάνει η ΟΠΛΑ!" -"Σκοτώνει προδότες σαν εσένα!"

"Πες ρε τι κάνει η ΟΠΛΑ!" -"Σκοτώνει προδότες σαν εσένα!"

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 | 11:03 μ.μ.

Πηγή: Praxis

Σαν σήμερα, 27 Ιουνίου 1944, οι ναζί και οι εγκληματίες ταγματασφαλίτες οργανώνουν το "Μπλόκο του Ζωγράφου".

Ξημερώματα Τρίτης 27 Ιούνη 1944 κάλεσαν όλους τους άνδρες από 14 ετών και πάνω, να συγκεντρωθούν στην πλατεία της Γαρδένιας, μέσα σε μισή ώρα, αλλιώς μετά τη λήξη της προθεσμίας όποιον έβρισκαν θα τον εκτελούσαν επιτόπου. Οι Ζωγραφιώτες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία.

Οι συγκεντρωμένοι γέμισαν τον χώρο και τους υποχρέωσαν να καθίσουν οκλαδόν.Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο ναζί λοχαγός Λαχέτα με τέσσερις του επιτελείου του κι ένα διερμηνέα.
Οργανά του για την εκτέλεση της επιχείρησης ήταν οι προδότες και εγκληματίες ταγματασφαλίτες με αρχηγό τον Πλυτζανόπουλο.

Πίσω από τους ναζί και τον Πλυτζανόπουλο και την ομάδα του εμφανίστηκε ο χαφιές Παναγιώτης Κλήμης, αποστάτης και προδότης της αντίστασης. "Αυτός", λέει,"είναι ο Αγγελος Ευαγγελάτος, ΟΠΛΑτζής" 
Πέφτουν πάνω του, τον βρίζουν, τον χτυπάνε. Ο διερμηνέας λέει "Πες ρε τι κάνει η ΟΠΛΑ!" Πες το φωναχτά ν’ ακούσουν όλοι! Απαντάει: "Σκοτώνει προδότες σαν εσένα!".

Ο Κλήμης και οι εγκληματίες και ρουφιάνοι ταγματασφαλίτες συνεχίζουν να δείχνουν αγωνιστές και να τους δίνουν στους ναζί: Εαμίτες, κομμουνιστές, αυτούς που "έδωσαν στον Έρανο", ακόμα και συγγενείς των αγωνιστών, μέχρι δεύτερου και τρίτου βαθμού.
Έδειξαν μέχρι και τον παπά Ιγνάτιο Κοβατζή, μέχρι και δεξιούς που δεν είχαν καμιά ανάμειξη αλλά δεν είχαν αντιταχθεί ενεργά στην αντίσταση.

Στο μπλόκο του Ζωγράφου εκτελέστηκαν επιτόπου οκτώ πατριώτες και μερικές άλλες εκατοντάδες τους έστειλαν στο Χαϊδάρι και από κει στα κάτεργα της Γερμανίας.
Από αυτούς μετά τον πόλεμο ελάχιστοι γύρισαν.
Ο Αγγελος Ευαγγελάτος μεταφέρθηκε στο Γουδί, όπου υπέστη φριχτά βασανιστήρια. Λίγες μέρες μετά σκοτώθηκε πέφτοντας από την ταράτσα των στρατώνων.

Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ των Ανατολικών Συνοικιών αντέδρασαν δυναμικά. Το ΙΙΙ Τάγμα του ΕΛΑΣ Καισαριανής χτύπησε απ’ έξω το μπλόκο. Οι απώλειες των ταγματασφαλιτών στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ ήταν μεγάλες και ξεπέρασαν τους 30 άνδρες και αξιωματικούς σε νεκρούς και τραυματίες.
Μερικούς μήνες αργότερα, ένας Τσολιάς εκτελέστηκε με μια σφαίρα στην κοιλιά. Ήταν η τιμωρία της ΟΠΛΑ για τον προδότη του Ζωγράφου.

Τα μπλόκα συνεχίστηκαν (Περιστέρι, Βύρωνας,το μεγαλύτερο στην Κοκκινιά κ.α).
Μετά την Κατοχή ο αρχιταγματασφαλίτης Πλυτζανόπουλος,με πρωταγωνιστικό ρόλο στα μπλόκα, προήχθη σε υποστράτηγο του Στρατού.Ο ανιψιός του έγινε δήμαρχος Κοκκινιάς επι χούντας.

Πηγές: "Ο ΕΛΑΣ της Αθήνας", Ορέστης Μακρής,Σύγχρονη Εποχή, "27.6.1944. Το μπλόκο του Ζωγράφου", Ανδρέας Δενεζάκης, "Το τιμωρό χέρι του λαού", Ιάσονας Χανδρινός, Θεμέλιο, "Η Εθνική Αντίσταση στην Αδούλωτη Αθήνα", Βασίλης Μπαρτζιώτας, Σύγχρονη Εποχή.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger