Home » , , » Λογοτεχνική αποτύπωση: “Δικτατορία δωσίλογων με φερετζε”

Λογοτεχνική αποτύπωση: “Δικτατορία δωσίλογων με φερετζε”

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 | 1:02 π.μ.

Ο “Παπατζής” που έγινε ¨γέρος της Δημοκρατίας” και ο λαϊκός ξεσηκωμός μέσα από τις σελίδες της “Χαμένης άνοιξης” του Στρατή Τσίρκα.

Της Βασιλικής Λάζου – Ιστορικού – HotdocHistory

Η αποστασία των βουλευτών της Ενωσης Κέντρου και οι ογκώδεις διαδηλώσεις αποτελούν τον ιστορικό καμβά του μυθιστορήματος του Στρατή Τσίρκα “Η χαμένη άνοιξη”. Το πρώτο τμήμα της δεύτερης τριλογίας που έμελλε να σταματήσει προτού καν ολοκληρωθεί το πρώτο βιβλίο. Σταματά στις 23 Ιουλίου 1965, ημέρα ταφής του Σωτήρη Πέτρουλα.

Η πολιτική κρίση του καλοκαιριού του 1965, η αποστασία των βουλευτών της Ενωσης Κέντρου, οι παρεμβάσεις του παλατιού, του αμερικανικού παράγοντα και των εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας αλλά και η στάση της Αριστεράς, οι οργανώσεις της νεολαίας και οι ογκώδεις διαδηλώσεις αποτελούν τον ιστορικό καμβά του μυθιστορήματος του Στρατή Τσίρκο «Η χαμένη άνοιξη». 
Η πλοκή καλύπτει τα γεγονότα από τις 4 έως τις 23 Ιουλίου 1965, ημέρα ταφής του Σωτήρη Πετρούλα.

Τα γεγονότα είναι πυκνά. Αποστασία Πλήθη οργισμένα ξεχύνονται καθημερινά στους δρόμους. «Το πλήθος είχε καταλάβει όλο το πεζοδρόμιο, αντίκρυ δεξιά μας η Βουλή – άρχιζε η πολιορκία της. Φώναζα κι εγώ με τους άλλους, ώσπου έγδαρα το λαρύγγι μου: “Κάτω οι προδότες. Κάτω οι δούλοι της Αυλής. Ενας είναι ο αρχηγός, ο κυρίαρχος Λαός” [..] 

Η πλατεία Συντάγματος γέμισε κι οι φωνές. σαν άγρια καταιγίδα, τάραζαν το πλήθος κύμα στο κύμα. Ο τόνος έγινε πιο τραχύς: “Μητσοτάκη, κάθαρμα”.

Η αστυνομία του ναυάρχου Τούμπα, του νέου αποστάτη υπουργού Δημοσίας Τάξεως, προσπαθούσε ν’ αναχαιτίσει το πλήθος σχηματίζοντας αλυσίδα μετά χέρια.
Υστερα ήρθαν, φαίνεται, άλλες διαταγές κι άρχισε η επίθεση με τα κλομπς για να διαλυθούμε. Τότε ανέβηκαν ως τον ουρανό οι κατάρες κι οι βρισιές».

Ο πρώτος νεκρός Σωτήρης Πετρούλας, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και μέλος των Δαμπράκηδων, «αηδόνι και λιοντάρι, βουνό και ξαστεριά».
Ο λαός με ηρωικό και πένθιμο τραγούδι ορκίζεται στο όνομα της ελευθερίας να σηκώσει πάλι τις σισύφειες πέτρες: «Αγωνισθείτε για το ξερίζωμα του φασισμού.. Εμπρός στον αγώνα για τη Δημοκρατία..» προτρέπει ο πατέρας του νεκρού.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger