Home » , » Μπογδάνιοι προβληματισμοί και αυθαίρετες εξηγήσεις

Μπογδάνιοι προβληματισμοί και αυθαίρετες εξηγήσεις

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 | 2:11 π.μ.


Του Σ.Λ.

Οταν ο Μπογδάνος εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής, μέσα στην τρελή χαρά, πόσταρε  σέλφι με τον Κούλη, και τόλμησε να κάνει την ιεροσυλία να αναφερόμενος στο υπέροχο τραγούδι "Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες".

Το πώς το αντιλαμβάνονται αυτό οι "άριστοι" της κυβέρνησης του Μητσοτάκη το βλέπουμε ένα χρόνο τώρα:  "Μίζας ξεκίνημα, νέες ρεμούλες, και η κονόμα μας, είναι ο κανόνας...¨".

Εμένα όμως τώρα, άλλο μου έκανε εντύπωση που είναι πολύ πιο δύσκολο να το εξηγήσω, απ' ότι ήταν η τοποθέτηση του Μπογδάνου με την οποία χαρακτήριζε "ακροαριστερά" τα άτομα που αποτελούν την πλειοψηφία στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ.

Στην ιστοσελίδα που διαχειρίζεται, λοιπόν, ο βουλευτής της Ν.Δ., διαβάζω ότι "Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας,  Κωνσταντίνος Μπογδάνος, κινήθηκε νομικά εναντίον της δημοσιογράφου, Ελενας Ακρίτα, καταθέτοντας αγωγή  εξαιτίας μιας ανάρτησής της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook". 

Τίποτα το ενδιαφέρον μέχρι εδώ. Αλλωστε ήταν κάτι αναμενόμενο. Δεν μας γνωστοποιεί και το περιεχόμενο της αγωγής, οπότε δεν μπορούμε να το σχολιάσουμε.
Διαβάζοντας όμως το δημοσίευμα και ξαναβλέποντας το ποστάρισμα της Ελενας Ακρίτα μας δημιουργήθηκε ένας προβληματισμός που δεν μας έγινε αντιληπτός από την πρώτη στιγμή.


Και εδώ έγκειται ο προβληματισμός μας. Πότε η κ. Ακρίτα δεν θα απευθυνόταν ονομαστικά σε ένα άτομο χωρίς να ξεκινήσει με κεφαλαίο χαρακτήρα στο επίθετο του. Τι σκοπιμότητα, λοιπόν έχει η επιλογή της; Η μόνη επιπόλαια και αυθαίρετη εξήγηση που μπορεί να δώσουμε είναι ότι πρόκειται για έναν νεολογισμό που αγνοούμε. Δηλαδή ο "μπογδάνος" είναι ένας χαρακτηρισμός, μια ιδιότητα, που αποδίδεται σε κάποιους; 
Οπως ας πούμε λέμε, "κοίτα έναν μαλάκα", "δες έναν τσανακογλύφτη", "καμάρωσε έναν λιγούρη" κ.α να υπάρχει και η έκφραση νέας παραγωγής "κόψε έναν μπογδάνο", που προφανώς πρόκειται για ένα λήμμα που δεν έχει περιληφθεί ακόμα στα λεξικά.  

Αυτή πιθανόν να είναι μια εξήγηση. Και κάπου "κουμπώνει" με μια τοποθέτηση του Νίκου Μπογιόπουλου. Ας πούμε να έχει καθιερωθεί κάθε βλαμμένος να αποκαλείται "μπογδάνος". 

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger