Home » , » Troktiko: Η ιστορία ενός φαινομένου του διαδικτύου

Troktiko: Η ιστορία ενός φαινομένου του διαδικτύου

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 | 8:41 μ.μ.


Ενα μεσημέρι του 2008 οι διαχειριστές του troktiko  αναρτούν την πρώτη είδησή του. Ούτε οι ίδιοι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι λίγους μήνες μετά το συγκεκριμένο blog θα αποτελέσει φαινόμενο στον χώρο της ενημέρωσης.

Πηγή: Της Νίτσας Ιωάννου - Hot Doc

Tο troktiko μεσουρανεί και ο Σωκράτης Γκιόλιας είναι ο μεγαλύτερος εκδότης-μη εκδότης. 'Αλλωστε δεν υπάρχει κανένα άλλο μέσο που να έχει τέτοια αναγνωσιμότητα. Είναι η εποχή που οι ίδιοι άνθρωποι που μιλούν για την κίτρινη δημοσιογραφία του troktiko, καλούν τον Γκιόλια στο προσωπικό του κινητό μιλώντας του στο ενικό λες και τον γνωρίζουν χρόνια, του πουλάνε εκδούλευση με σκοπό να τα έχουν καλά μαζί του.

Ο υπολογιστής, που ήταν τοποθετημένος σε στρατηγικό σημείο, ώστε κανείς να μην μπορεί να διακρίνει την οθόνη του, μέσα στο γραφείο της τηλεοπτικής εκπομπής του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στο ALTER, καθημερινά έπαιρνε φωτιά.
Από εκεί ανέβαιναν όλες οι ειδήσεις, αλλά κάνεις δεν γνώριζε, πέρα από τους δυο στενούς συνεργάτες του Τριανταφυλλόπουλου, τι ακριβώς γινόταν στα σπλάχνα του γραφείου της εκπομπής.
Πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να συνδυάσουν, ακόμη και οι εργαζόμενοι της εκπομπής, που βρίσκονταν στο ίδιο χώρο, ότι αυτός που καθόταν σε αυτόν τον υπολογιστή έγραφε ασταμάτητα, ενώ ταυτόχρονα ζητούσε συνεχώς να δυναμώσουν την ένταση της τηλεόρασης ώστε να ακούσει τις ειδήσεις, οι οποίες λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ήταν ανεβασμένες στο troktiko.

To blog δημιουργήθηκε λίγο μετά την κόντρα του Θέμου Αναστασιάδη με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο για την υπόθεση Ζαχόπουλου, και οι πρώτες του αναρτήσεις ήταν υποστηρικτικές προς τον δεύτερο.

Η μαγιά μεταξύ των δυο διαχειριστών όμως χάλασε αρκετά σύντομα, όταν οι αναρτήσεις στο blog σταμάτησαν να χαϊδεύουν τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.
Είναι η στιγμή που ο Μάνος Νιφλής ζητάει από τον Σωκράτη Γκιόλια να μην ξαναγράψουν κάτι για τον Τριανταφυλλόπουλο, ενώ ταυτόχρονα ζητάει να διαγράφουν όλες οι αρνητικές αναρτήσεις που αφορούσαν τον εργοδότη τους.
Ο Γκιόλιας αρνείται κι έτσι βρίσκεται μόνος του να διαχειρίζεται το troktiko.
Τον Οκτώβρη του 2008 οι σχέσεις του με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλου έχουν πλέον υποστεί μεγάλη φθορά.

Εκείνος ζητάει στήριξη από τον εργοδότη και κουμπάρο του για τα συκοφαντικά δημοσιεύματα του Παπαγιάννη στο fimotro. Ο Τριανταφυλλόπουλος φέρεται να είπε στον Σωκράτη Γκιόλια: «Μην ασχολείσαι με αυτόν, θα σταματήσει».

Η υπομονή του Γκιόλια τελειώνει σύντομα, καθώς τα δημοσιεύματα δεν σταματούν από την πλευρά του Παπαγιάννη, ενώ ο Τριανταφυλλόπουλος συνεχίζει να μην παίρνει θέση και να μην στηρίζει τον επί \η χρόνια συνεργάτη του.

Εκείνη τη μέρα ο Γκιόλιας βάζει την τσάντα του στον ώμο και βγαίνει από το γραφείο του, οι τοίχοι του οποίου ήταν γεμάτοι εικόνες αγίων.
Οργισμένος και απογοητευμένος, φώναξε απευθυνόμενος στους συνεργάτες της εκπομπής: «Εγώ φεύγω, έχω κι ένα παιδί να μεγαλώσω... Με τον μαλάκα που έτρεχα στα δικαστήρια να τον υπερασπιστώ κι εκείνος δεν με στηρίζει την ώρα που το fimotro με κατηγορεί για διαχειριστή του troktiko».

Η θέση του αρχισυντάκτη της εκπομπής της Ζούγκλας μένει κενή και ο Γκιόλιας, με τη βοήθεια ενός τεχνικού, συνεχίζει τις αναρτήσεις στο troktiko, το οποίο πλέον έχει φτάσει τις 200.000 χτυπήματα την ημέρα.
Η απελευθέρωσή του από το ALTER και τον κουμπάρο του, Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, του δίνει χρόνο ώστε να απογειώσει το troktiko, το όποιο παρεμπιπτόντως δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι το διαχειρίζεται ο ίδιος.

Η επισκεψιμότητα στο blog άγγιζε πλέον το 1 εκ. χτυπήματα την ημέρα και οι προσεγγίσεις από εκδότες, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, αλλά και πολιτικά πρόσωπα, ώστε να έχουν μια καλή σχέση μαζί του, πληθαίνουν καθημερινά.
Παράλληλα η Google συζητάει μαζί του, ώστε να της επιτρέψει να γίνουν έρευνες στο κοινό που παρακολουθεί το troktiko.

Έρευνες όμως γίνονται και από την πλευρά της αστυνομίας, με εφόδους στο σπίτι του και με κατάσχεση των υπολογιστών του, μετά από καταγγελίες θιγμένων από δημοσιεύματα του blog.
Το πλέον παντοδύναμο troktiko έχει αποκτήσει συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, λαμβάνοντας καταγγελίες από πολίτες μέχρι και από υπουργικά γραφεία, οι οποίες, με τη χρήση ενός συστήματος αυτοματοποιημένων αναρτήσεων που έλεγχε την αξιοπιστία του αποστολέα, ανέβαιναν στον αέρα του troktiko και αύξαναν συνεχώς την επισκεψιμότητά του.

Πλέον όμως έχει και βασικούς συντάκτες -δεν ξεπερνούν τους 8-, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την ομάδα του Τριανταφυλλόπουλου.
Οι φήμες αναφέρουν ότι οι αμοιβές των μικρών σε ηλικία και νέων στο επάγγελμα συνεργατών του είναι υπέρογκες, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Βέβαια κάποια τυχαία γεγονότα ξενίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί δημοσιογράφος που με ελάχιστη προϋπηρεσία φεύγει από την ομάδα του Τριανταφυλλόπουλου για να εργαστεί στο troktiko. Ο πιτσιρικάς, που όσο εργαζόταν στη Ζούγκλα δεν είχε βενζίνη να βάλει στο παπάκι του, εμφανίστηκε λίγο καιρό μετά, και αφού εργαζόταν πια στο troktiko, με μηχανή μεγάλου κυβισμού.

Πέπλο μυστήριου κάλυπτε και το θέμα της έδρας του troktiko. Στο ντοκιμαντέρ που έφτιαξαν τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Γκιόλια οι συνεργάτες του, με πρόσωπα καλυμμένα ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και ότι αναρτούσαν ειδήσεις από τα σπίτια τους.
Επιμένουν μάλιστα πως συνομιλούσαν μέσω Skype με ψευδώνυμα. Συνεργάτης του Γκιόλια ισχυρίζεται στο ντοκιμαντέρ ότι «με τους περισσότερους εργαζόμενους του troktiko γνωριστήκαμε στην κηδεία του Σωκράτη. Ήμασταν η κολλητοί φίλοι που ο ένας κάλυπτε τον άλλο και που δεν γνωριστήκαμε ποτέ».

Όσοι απέμειναν στο στρατόπεδο του Τριανταφυλλόπουλου διέρρεαν ότι ο χρηματοδότης του troktiko διαθέτει πανάκριβα γραφεία και οι νεαροί άπειροι συντάκτες του blog αμείβονται με 2.000 ευρώ τον μήνα.

Η υπεραξία του blog δεν έχει προηγούμενο. Το Μάιο του 2010 φτάνει τα 3.994-000 μοναδικούς επισκέπτες, ενώ το ρεκόρ ημέρας έφτασε τους 1.347·000 επισκέπτες.

Οι φήμες για την πώλησή του έχουν ξεκινήσει να φουντώνουν.
Ο Μάνος Νιφλής, με τον οποίο ο Γκιόλιας έφτιαξε το troktiko, αλλά συμμετείχε σε αυτό για ελάχιστες μέρες στο ξεκίνημά του, καυχιόταν πως η ιδέα για τη δημιουργία του blog ήταν δική του, ότι το όνομα troktiko αποτελούσε δική του έμπνευση και ότι ο Γκιόλιας δεν είχε ιδέα από υπολογιστές, με αποτέλεσμα εκείνος να έκανε τα πάντα.
Την ίδια ώρα που διεκδικούσε την πατρότητα του troktiko και τη δόξα για το δημιούργημα, με διπλωματικό τρόπο φρόντιζε να διευκρινίζει πως δεν ήθελε να έχει καμία ανάμειξη με το συγκεκριμένο blog, αλλά ούτε και μερίδιο από την ενδεχόμενη πώλησή του.

Το τελευταίο δημοσίευμα του troktiko πριν από τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια προαναγγέλλει την αποκάλυψη ενός σκανδάλου, στο όποιο εμπλέκονται ένας επιχειρηματίας και τα σώματα ασφαλείας.
Όταν οι εκτελεστές σκοτώνουν τον Σωκράτη Γκιόλια, οι φήμες λένε ότι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα για το σκάνδαλο που είχε προαναγγέλλει με ανάρτησή του στο blog. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Το σκάνδαλο που θα αποκάλυπτε ο Σωκράτης Γκιόλιας αφορούσε τη σύγκρουση του σκάφους του επιχειρηματία Θεοχαράκη με ένα αλιευτικό και το πόρισμα του λιμενικού σώματος που αθώωνε τον επιχειρηματία.

Ένα τέτοιο δημοσίευμα είναι απολύτως σίγουρο ότι δεν αποτιμάται με 17 σφαίρες και μια εν ψυχρώ δολοφονία.

***

Γνωστός επιχειρηματίας έδωσε αε μεγαλο-διαφημιστή 150.000 ευρώ, επειδή ο διαφημιστής τον έπεισε πως το blog θα πουληθεί και με αυτό το ποσό θα αποκτούσε μερίδιο.
Όταν ο επιχειρηματίας είδε ανάρτηση που τον αφορούσε, πήρε απευθείας τον Σωκράτη Γκιόλια και του ζήτησε τα ρέστα.
Ο Γκιόλιας έμεινε εμβρόντητος. Απευθείας κάλεσε τον μεγαλο-διαφημιστή και τον έβαλε ανοιχτή ακρόαση ώστε να καταλάβει ο γνωστός επιχειρηματίας ότι αυτή δεν είναι δουλειά του Γκιόλια.

***

Πασίγνωστος διευθυντής καναλιού τηλεφωνεί στον Σωκράτη Γκιόλια όταν μια ανάρτηση στο troktiko αφορά στις πλαστικές επεμβάσεις της γυναίκας του καναλάρχη και μεγαλοεπιχειρηματία στον οποίο εργαζόταν.
Ο διευθυντής του καναλιού ζητάει από τον Γκιόλια να μην ξαναναφερθεί στη συγκεκριμένη κυρία, δίνοντας του ως αντάλλαγμα λεφτά ή μια θέση σε όποιον από τους τηλεοπτικούς σταθμούς διέθετε ο επιχειρηματίας.
Αν δεν ήθελε να εργαστεί σε κανάλι, όπως του είπε, μπορούσε να διαλέξει να μπει στο payroll κάποιας από τις υπόλοιπες εταιρίες του ομίλου.

***
Γνωστός διαφημιστής όταν έχασε δουλειά που αφορούσε καμπάνια της Cosmote, άρχισε να στέλνει στο troktiko σχόλια κατά του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, τα οποία δεν ίσχυαν.
Το αυτοματοποιημένο σύστημα αναρτήσεων που χρησιμοποιούσε το troktiko αναρτούσε τα εν λόγω σχόλια. Ήταν ρυθμισμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε αν κάποιος χρήστης είχε στείλει πληροφορίες από την πρώτη χρονιά δημιουργίας του troktiko, έκτοτε το σύστημα αναρτούσε αυτόματα στο blog την όποια έξτρα πληροφορία έδινε ο χρήστης.
Ο μεγαλοδιαφημιστής είχε από καιρό περάσει το test του troktiko, οπότε τα σχόλιά του αναρτούνταν χωρίς περαιτέρω έλεγχο. Έτσι το troktiko φαινόταν ότι χτυπούσε την Cosmote και τον επικεφαλής της. Ήταν μια από τις πολλές φορές που οι επιτήδειοι χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό του troktiko για τις δικές τους δουλειές.

Οι οθόνες των υπολογιστών στα υπουργικά γραφεία είναι μονίμως ανοιχτές στο troktiko. Οι ίδιοι υπουργοί, που στα δημοσιογραφικά και πολιτικά πηγαδάκια χαρακτηρίζουν το troktiko ως ένα κίτρινο μέσο ενημέρωσης που παραπληροφορεί και εκβιάζει, στέλνουν ακόμη και sms από τα υπουργικά συμβούλια και ενημερώνουν το troktiko. Ο φόβος τους για μια ανάρτηση που θα τους αφορούσε και θα την διάβαζαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε λίγα δευτερόλεπτα τους ανάγκαζε να αυτοπροσδιορίζονται ως συνεργάτες του blog.

***

Γνωστή τηλεοπτική δημοσιογράφος έπαιρνε τηλέφωνο τον Γκιόλια και του ζητούσε να της προτείνει κάποιο καλό ρεπόρτερ για την δική της ομάδα. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούσε να έχει μια καλή σχέση με τον Γκιόλια, ώστε να προστατεύεται από τυχόν αναρτήσεις του troktiko.  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

(Για την αντιγραφή Σ. Λ).
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

6 Ιουλίου 2020 στις 7:11 π.μ.

Ειλικρινα παρα τις φιλοτιμες προσπαθειες που κατεβαλα
μερες τωρα δεν μπορεσα να καταλαβω που αποσκοπουσαν και
κυριως σε τι θα ωφελουσαν οι πολλαπλες δημοσιευσεις γυρω
απο την εκτελεση του Γκιολια τι εκανε ο κλειδαροτρυπας και
η βρωμικη ΕΥΠ Και ολη αυτη η πολυημερη αναφορα για συμβαντα
πριν 10 χρονια Τετοια γεγονοτα ειτε ειναι τωρινα ειτε συνεβη
σαν στο παρελθον εχουν λιγη σημασια για τους αγωνες του λαου
και για το κινημα μας γενικα Ας μη χανουμε το δασος κοιταζοντας
το δενδρο
τους ανθρωπους του μοχθου που υδροκοπουν καθημερινα αυτες οι
πολλαπλες δημοσιευσεις των τελευταιων ημερων

6 Ιουλίου 2020 στις 2:29 μ.μ.

Εχεις απόλυτο δίκιο.Πολυ κουβεντα κανει το βαθυ κοκκινο για τις λασπομαχιες λαμόγιων με την συμμετοχη των σαπιων μνημονιακων κομματων

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger