Home » , » Οριάνα Φαλάτσι: Το καυστικό ρεπορτάζ πρώτης γραμμής (Πέθανε σαν σήμερα το 2006)

Οριάνα Φαλάτσι: Το καυστικό ρεπορτάζ πρώτης γραμμής (Πέθανε σαν σήμερα το 2006)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 | 7:21 π.μ.

Η Οριάνα Φαλάτσι δεν ορρωδούσε προ ουδενός. Μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, είχε πάει σε αποστολή στην Τεχεράνη όπου ήταν σε εξέλιξη η ιρανική επανάσταση - ο τελευταίος μεγάλος ξεσηκωμός της περιόδου της αντιαποικιοκρατίας.
Μπροστά στον θρησκευτικό ηγέτη και πνευματικό ταγό της επανάστασης αγιατολάχ Χομεϊνί δεν δίστασε να μιλήσει για τη μαντίλα που ήταν υποχρεωμένες να φορούν οι γυναίκες. Απευθύνθηκε στον Χομεϊνί ρωτώντας τον πώς μπορούν να κάνουν με αυτό μπάνιο οι γυναίκες και εκείνος της απάντησε ότι όσες δεν το πιστεύουν δεν υποχρεούνται να τη Φορούν.
Εκείνη τότε αφαίρεσε τη μαντίλα από το κεφάλι της και εκνευρισμένος από τη στάση της ο Χομεϊνί αποχώρησε. Επανήλθε την επομένη για να απαντήσει στις δύσκολες ερωτήσεις της δημοσιογράφου που βρισκόταν μπροστά του χωρίς να φορά μαντίλα.

Εκείνο το διάστημα είχε γνωρίσει τον Αλέκο Παναγούλη - ήταν ένας ήρωας στα μάτια της μετά την απόπειρα να σκοτώσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο το 1968.
 Κατάφερε να του πάρει συνέντευξη και τον ερωτεύτηκε. Εμειναν μαζί έως τον θάνατό του από τροχαίο.
Η Οριάνα Φαλάτσι έλεγε ότι ήταν σκηνοθετημένο για να σκοτωθεί ο σύντροφός της.

Πήγε στον σπαρασσόμενο από τον εμφύλιο Λίβανο, μίλησε με τον Αραφάτ και άλλες προσωπικότητες, κάλυψε κι άλλα πολεμικά γεγονότα και έμεινε στην πρώτη γραμμή. Δεν παντρεύτηκε, το παιδί που κυοφορούσε από τον Παναγούλη το έχασε ενώ ήταν οκτώ μηνών έγκυος.

Μετά η ατρόμητη και ατίθαση δημοσιογράφος έπρεπε να δώσει τη δική της μάχη καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Πήγε στη Νέα Υόρκη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εκανε μια σημαντική στροφή κραυγάζοντας κατά του ισλαμισμού τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Η καυστική πένα απέναντι σε ισχυρά πρόσωπα και καταστάσεις χάθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2006 έχοντας αφήσει πλούσιο συγγραφικό έργο το οποίο έχει μεταφραστεί σε 21 γλώσσες.

 Πηγή: Του Θανάση Καραμπάτσου -  Hot Report
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger