Home » , » Μια κούρσα εξοπλισμών όχι μόνο δεν αποτρέπει τον πόλεμο, τον φέρνει πιο κοντά

Μια κούρσα εξοπλισμών όχι μόνο δεν αποτρέπει τον πόλεμο, τον φέρνει πιο κοντά

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 | 7:23 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175

 “Si vis pacem, para bellum” Αν θες ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο. Αυτή η φράση είχε στο παρελθόν αρκετές ερμηνείες. Πρέπει κατ’ αρχήν να πούμε πως την κουταμάρα την είπαν οι Ρωμαίοι. Οι κατακτητές Ρωμαίοι που η «ειρήνη» τους ήταν η αφόρητη καταπίεση των υπόδουλων λαών. Που έκαναν συνέχεια πολέμους. Πρέπει να ήθελαν πάρα πολύ την ειρήνη. Ή όχι;

Μας τη λένε κατά καιρούς διάφοροι παπαγάλοι, για να μας μαδήσουν, ώστε να πάρουν μίζες πολιτικοί και στρατιωτικοί κηφήνες από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Οπωσδήποτε σ’ ένα ισχυρό στρατιωτικά κράτος δεν επιτίθεται κάποιος εύκολα. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν γίνεται πόλεμος, κάθε άλλο! Ο ισχυρότερος, αν είναι καπιταλιστικό κράτος θα αναπτύξει εθνικισμό, ιμπεριαλισμό, οπότε θα γίνει αυτός ο επιτιθέμενος.

Παράδειγμα οι ΗΠΑ. Μόνο τρελός θα μπορούσε να τους κηρύξει πόλεμο. Είναι μακράν το πιο ισχυρό κράτος στον κόσμο. Με πυρηνικά, τεχνολογία, υποδομές, χρήματα, όπλα… Έχουν τα πάντα. Κανονικά σύμφωνα με αυτό το ρητό θα έπρεπε από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και μετά να έχουν συνέχεια ειρήνη. Κι όμως κάνουν συνέχεια πολέμους και επεμβάσεις. Γιατί; Γιατί είναι ισχυροί. Γιατί μπορούν να το κάνουν ατιμώρητα. Ή σχεδόν ατιμώρητα, όπως φάνηκε με την Κορέα και το Βιετνάμ. Πάντως κανείς δεν απειλεί την εδαφική τους ακεραιότητα.

Η Ελλάδα. Η αποικία Ελλάδα. Η μπανανία μας. Η Ελλάδα είναι οπλισμένη ως τα δόντια. Για τον πληθυσμό της και το ΑΕΠ της είμαστε αυτοί που ξοδεύουν τα περισσότερα σε όλο τον κόσμο σε καιρό ειρήνης! Δεν το λέμε εμείς το λένε, οι Αμερικάνοι. Οι έμποροι όπλων μας θεωρούν εκλεκτούς πελάτες. Και μεγάλα κορόιδα. Μια και το φέρε η κουβέντα, οι Τούρκοι συζητούν και με τους Γάλλους (που θα πολεμούσαν για πάρτη μας) για αγορά όπλων.

Η χούντα είχε αγοράσει πάρα πολλά και πανάκριβα όπλα από τις ΗΠΑ. Τι κατάφερε; Να χάσει τη μισή Κύπρο και να κάνει μια επιστράτευση της πλάκας. Οι στρατιωτικοί με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο πρώτον έδωσαν αφορμή στους Τούρκους να εισβάλουν, δεύτερο διέλυσαν εντελώς την άμυνα της Μεγαλονήσου. Οπότε οι Τούρκοι έκαναν περίπατο.

Μια κούρσα εξοπλισμών όχι μόνο δεν αποτρέπει τον πόλεμο, τον φέρνει πιο κοντά. Μαζί με τα όπλα αυξάνεται η καχυποψία. Και οι εμπρηστικές δηλώσεις εκατέρωθεν. Φυσικά εμείς, όπως έδειξε η Ιστορία, δεν πρόκειται να κάνουμε πόλεμο, ό,τι και να κάνουν οι Τούρκοι. Θέατρο παίζουμε και στο τέλος ευχαριστούμε τους παραγωγούς και τους σκηνοθέτες, που είναι οι Αμερικάνοι. Το κάναμε στα Ίμια, το κάνουμε και τώρα.

Η οικονομία είναι το Α και Ω στην ισχύ ενός κράτους. Ο Πίνδαρος έλεγε πως τα νεύρα του πολέμου είναι ο χρυσός. Όπως και να ερμηνεύσουμε τη φράση, είτε ως «οι πόλεμοι γίνονται για οικονομικούς λόγους» είτε ως «για να κάνεις πόλεμο, θες χρήματα», τα λεφτά ήταν πάντοτε το Νο1 όπλο σε όλους τους πολέμους. Χρήματα δεν έχουμε.

Τα 10 δις που θα δώσει η γαλάζια συμμορία για όπλα θα ξεκινήσουν νέο γύρο εξοπλισμών. Οι Τούρκοι, παρά τα μεγάλα προβλήματα στην οικονομία τους, μπορούν να δώσουν άνετα τα διπλά για εξοπλισμούς και μάλιστα χωρίς να λείψουν από άλλους κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία. Εκείνο που θα καταφέρουμε με τους εξοπλισμούς είναι να αποδυναμωθούμε περισσότερο. Και να συρθούμε μετά στο έλεος των πραγματικά ισχυρών…

Αν θες ειρήνη προετοιμάσου και δούλεψε γι αυτή. Αλλιώς θα έχεις τον πόλεμο, για τον οποίο πας γυρεύοντας.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

30 Σεπτεμβρίου 2020 στις 8:38 μ.μ.

Ωραία η φιλοσοφία σου και η ανάλυσή σου σχετικά με την ερμηνεία του Ρωμαικού ρητού. Και ποιός δεν θα ήθελε τα δις αυτά να πέσουν στην κοινωνία με κάθε τρόπο και με τα οφθαλμοφανή οφέλη. Με τους γείτονες ομως που έχουμε τι θα πρότεινες εσύ να κάνουμε, αφοπλισμό και παράδοση άνευ όρων? Δηλαδή βλέπεις τους τούρκους να εξοπλίζονται και να τα βάζουν με όλους τους γείτονές τους με σκοπό την προσάρτηση εδαφών, θαλασσών κλπ. να εκτοξεύονται καθημερινά απειλές, να εποφθαλμιά τα νησιά που βρίσκονται κοντά στα πάραλιά της, έ τώρα να πω ότι σε καταλαβαίνω, όχι φίλε μου, νομίζω ότι ζείς σε άλλο πλανήτη

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger