Home » , » Eυνουχίζοντας το περιεχόμενο της επαναστατικής διδασκαλίας

Eυνουχίζοντας το περιεχόμενο της επαναστατικής διδασκαλίας

Από giorgis , Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 | 6:28 π.μ.

Του Γ. Γ.

Τυχαία συνάντησα στο διαδίκτυο ένα μεγάλο απόσπασμα από βιβλίο που έχει εκδύσει κάποιος δημοσιογράφος συγγραφέας για τον Τσε Γκεβάρα. Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας όπου δημοσιεύεται θεώρησαν σκόπιμο να το αναπαράγουν με αφορμή ότι χτες συμπληρώθηκαν 53 από την δολοφονία του μεγάλου επαναστάτη κομμουνιστή.

Μπήκα στην διαδικασία να το διαβάσω και ασυναίσθητα τα σύγκρινα με το δικό μας σχετικό αφιέρωμα.
Το συμπέρασμα που κατέληξα ήταν και το αναμενόμενο. "Ο πιο διάσημος επαναστάτης" σύμφωνα με τον συγγραφέα του κειμένου, μετατρέπεται σε ένα "ακίνδυνο εικόνισμα". 

Γενικές ανούσιες αναφορές για τον Τσε Γκεβάρα ο οποίος "είχε σπουδάσει ιατρική αλλά η ζωή και οι ιδέες του τα ‘φεραν έτσι για να γίνει επαναστάτης αλλά και στρατιωτικός ηγέτης".
Η επαναστατική λάβα, η φλόγα του κομμουνιστή ηγέτη, η ανιδιοτέλεια του αντάρτη Τσε, τα λεγόμενα και γραφόμενα του, για την αναγκαιότητα του λαϊκού μίσους απέναντι στον "κτηνώδη εχθρό του", τους εκμεταλλευτές, αποσιωπώνται εντελώς και η μεγάλη αυτή επαναστατική φυσιογνωμία μπαίνε στα ακίνδυνα "καλούπια" που θέλει η καθεστωτική ιστοριογραφία.

 Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο και το έχει περιγράφει μοναδικά ο Λένιν στο «Κράτος και Επανάσταση»:

«Όσο ζούσαν οι μεγάλοι επαναστάτες, οι τάξεις των καταπιεστών τους καταδίωκαν συνεχώς και αντιμετώπιζαν τη διδασκαλία τους με την πιο άγρια μανία, με το πιο λυσσαλέο μίσος, με την πιο αχαλίνωτη εκστρατεία ψευτιάς και συκοφαντίας. Ύστερα από το θάνατο τους γίνονται προσπάθειες να τους μετατρέψουν σε αβλαβή εικονίσματα, σα να λέμε, να τους ανακηρύξουν αγίους, να προσδώσουν κάποια δόξα στο όνομα τους για "παρηγοριά" των καταπιεζόμενων τάξεων και για την αποβλάκωση τους, ευνουχίζοντας το περιεχόμενο της επαναστατικής διδασκαλίας, αμβλύνοντας κι εκχυδαΐζοντας την επαναστατική της αιχμή».

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger