Home » , » Για όσους έχουν φαντασιώσεις περί "εκδημοκρατισμού" των κατασταλτικών μηχανισμών

Για όσους έχουν φαντασιώσεις περί "εκδημοκρατισμού" των κατασταλτικών μηχανισμών

Από giorgis , Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 | 6:58 μ.μ.

Του Γ. Γ.

Δεν νομίζω ότι θα υπήρξαν "πεφτωσυννεφάκηδες", από το σημερινό δημοσίευμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα documentonews.gr, στο οποίο τα μέλη της οικογένειας του Δημήτρη Καττή μιλούν για την αδυσώπητη βία που δέχτηκαν από τους μπάτσους, με "υπόκρουση" κραυγών από άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ: «Είμαστε φασίστες, έχουμε χούντα και θα σας γαμήσουμε».

Για το συγκεκριμένο περιστατικό που περιλαμβάνετε στο πογκρόμ μπατσάδικης κτηνωδίας που παρακολουθήσαμε από την "εκσυγχρονισμένη και εκδημοκρατισμένη", αστυνομία του Χρυσοχουντίδη, έχουμε αναφερθεί και τώρα θα εστιαστούμε σε μια άλλη παράμετρο.

Οσοι δεν θέλουν να έχουν αυταπάτες γνωρίζουν ότι η σχολή Ευελπίδων, απ' όπου "παράγονται" καραβανάδες, καθώς και οι "Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων" απ' όπου αποφοιτούν τα "όργανα της τάξεως", δεν είναι τίποτα άλλο παρά από ένα φυτώριο φασιστών και ναζιστών. "Λογικό" είναι, λοιπόν όλοι αυτοί να μισούν όσους γιορτάζουν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και το "έχουμε χούντα", όπως είπαν στα θύματά τους, της οικογένειας Καττή, να το εφαρμόσουν όπου μπορούν.

Αρχικά να σημειώσουμε ότι  πριν λίγα χρόνια στη Σχολή Ευελπίδων, με πρωτοβουλία του αρχηγού τους, στην επέτειο του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη, ευέλπιδες "τίμησαν" την επέτειο κραυγάζοντας φασιστικά συνθήματα και τραγουδώντας τον ύμνο της 21ης Απριλίου.  

Επίσης πριν καιρό η κλήθηκε η καθηγήτρια εγκληματολογίας  Αναστασία Τσουκαλά να κάνει κάποιες διαλέξεις στους φοιτούντες στη Σχολή Αστυνομικών στην Αμυγδαλέζα.
Ας δούμε την αντιμετώπιση που είχε μετά την ομιλία της από τα αυριανά στελέχη της αστυνομίας, όπως την διηγείται η ίδια:

Πήρε αρχικά το λόγο ένας δόκιμος που μου ανακοίνωσε ότι διαφωνούσε ριζικά με όλα όσα είχα πει διότι δεν δεχόταν ότι οι μετανάστες ήταν ίσοι με τους Έλληνες. Σχολιάζοντας τη δήλωσή του, εξήγησα ότι, μιλώντας με πολιτικούς όρους, η αποδοχή της ανισότητας μεταξύ των ανθρώπων, με βάση φυλετικά ή εθνοτικά κριτήρια, δεν προσιδιάζει στη δημοκρατία αλλά σε καθεστώτα αυταρχικά και ολοκληρωτικά, φασιστικού τύπου. Ο δόκιμος συμφώνησε αβίαστα μαζί μου, λέγοντας: «Μα, είμαστε φασίστες. Και είμαστε περήφανοι που είμαστε φασίστες. Υπάρχει κανένα πρόβλημα;»». Η δήλωσή του προκάλεσε ενθουσιώδη χειροκροτήματα από τους συμφοιτητές του. (Λεπτομέρειες εδώ).

Κι εδώ θέλουμε να σταθούμε. Δεν μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου μέρος του αριστερού κινήματος και να έχεις αυταπάτες για τον ρόλο των κατασταλτικών μηχανισμών. Και αν είναι κατανοητό για τον ΣΥΡΙΖΑ να κυκλοφορούσε ανά τακτά διαστήματα ένα εφημεριδάκι με τίτλο «Εκτός υπηρεσίας» που απευθυνόταν αποκλειστικά στους μπάτσους με προτροπές προς τα "όργανα τη τάξης" να μην δέρνουν τους διαδηλωτές να μην δολοφονούν και βασανίζουν τους μετανάστες, παρόμοιες αντιλήψεις ένα απαράδεκτες για κομμουνιστικές συλλογικότητες.

Και επειδή η ανάρτηση έγινε με αφορμή την αστυνομική καταστολή που συνέβη κατά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, θυμηθήκαμε ότι πριν 3 χρόνια το ΚΚΕ και η ΚΝΕ κυκλοφόρησαν ένα φυλλάδιο «που απευθύνεται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με αφορμή τα 44 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου». Σ' αυτό διαβάζαμε ότι: «Δεν πρέπει ποτέ το προσωπικό των ΕΔ και των ΣΑ να στραφεί ενάντια στο λαό. Μαζί με το λαό και τη νεολαία να βροντοφωνάξουμε, "έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις"».

Εχω την άποψη ότι ούτε επιδερμικά δεν έχεις πλησιάσει την μ/λ κοσμοθεωρία όταν έχεις τέτοιες "ονειρώξεις".  

Τουλάχιστον εγώ εξακολουθώ να θυμάμαι τον Ένγκελς που έλεγε ότι ο μόνιμος στρατός και η αστυνομία είναι τα κύρια όργανα δύναμης της κρατικής εξουσίας συμπληρώνοντας ότι «η αστυνομία θα αγρυπνά, ώστε (ο εργάτης) να πεθάνει της πείνας μ' ένα τρόπο ήσυχο, καθόλου προσβλητικό για την αστική τάξη».

Κάτι παρόμοιο έγραφε ο Λένιν όταν δήλωνε ότι «το καθεστώς της τσαρικής απολυταρχίας με τον στρατό του, την αστυνομία, τα δικαστήρια κ.ο.κ. περιφρουρεί τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, πνίγοντας κάθε τι ζωντανό και προοδευτικό στη χώρα».  

Φυσικά σήμερα στην χώρα μας δεν έχουμε «τσαρική απολυταρχία». Εχουμε όμως αστική δικτατορία και τα όσα αναφέρουν ο Ενγκελς και ο Λένιν ισχύουν μέχρι κεραίας και σήμερα, κατά την άποψη μου.

Νομίζω ότι το παραμύθι που ακούμε σχεδόν μισό αιώνα, περί "εκδημοκρατισμού" της αστυνομίας πρέπει της μπασκηναρίας πρέπει να σταματήσει. Οι μπάτσοι "είναι σκυλιά που φυλάνε τα αφεντικά τους" όπως λέει σωστά ένα αναρχικό σύνθημα. Εχουν τεράστιες αυταπάτες -στην καλύτερη περίπτωση- όσοι ισχυρίζονται ότι μπορεί κάποτε η αστυνομία και ο στρατός να σταματήσουν να αποτελούν μηχανισμούς του αστικού κράτους. 

(Το ότι ιστορικά υπήρξαν περιπτώσεις, π.χ Σαράφης, και τμήμα της αστυνομίας Πόλεων κατά την γερμανική κατοχή, που προσχώρησαν στην ΕΑΜική αντίσταση, δεν είναι παρά εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όπως ανάλογες περιπτώσεις είχαμε και στην Απριλιανή δικτατορία).

Γνωρίζουμε δηλαδή πολύ καλά ποια ήταν η στάση της ηγεσίας του στρατού και της αστυνομίας από την περίοδο της γερμανικής κατοχής μέχρι σήμερα. 

Ισως αν βρούμε καιρό να κάνουμε μια ιστορική ανάρτηση στην οποία θα αναφέρουμε τον ρόλο του στρατιωτικού κατεστημένου από την εποχή τους "εθνάρχη" Βενιζέλου μέχρι την Απριλιανή δικτατορία, καθώς και τον ρόλο που έπαιξαν όλα αυτά τα χρόνια οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, είτε αυτοί λεγόταν ΕΥΠ/ΚΥΠ, είτε αστυνομία. 

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger