Home » , » Κόκκινη Πρωτομαγιά, Πρωτοπόρα εργατιά

Κόκκινη Πρωτομαγιά, Πρωτοπόρα εργατιά

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 29 Απριλίου 2021 | 9:38 μ.μ.

Απ' τον  Πολιτικό Χώρο ''Ηλέκτρα Αποστόλου'', λάβαμε και παραθέτουμε

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΑ 

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ - ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Φέτος συμπληρώνονται 125 ολόκληρα χρόνια από όταν η εργατική τάξη του Σικάγο διεκδίκησε και κέρδισε έπειτα από μαζικούς μαχητικούς δυναμικούς εργατικούς αγώνες την 8ωρη εργασία. Η πρωτομαγιά για το εργατικό-λαϊκό κίνημα του τόπου μας κουβαλάει βαρύ ιδεολογικό-πολιτικό- ταξικό φορτίο και περιεχόμενο. 

Σε εποχές σαν την σημερινή, δεν μπορούμε παρά να εμπνεόμαστε από την Ματωμένη Πρωτομαγιά του 1936 στη Θεσσαλονίκη με τους νεκρούς καπνεργάτες και τον Γιάννη Ρίτσο να εμπνέεται από την εικόνα της μάνας που θρηνεί το νεκρό γιο της στο Ριζοσπάστη και να συνθέτει τον Επιτάφιο. Δεν μπορούμε παρά να στέκουμε προσοχή στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής το 1944 από τους ναζί, σε απάντηση στην εκτέλεση του Γερμανού διοικητή των SS στην Λακωνία. Η πρωτομαγιά, σαν το σημειολογικό σημείο πολιτικής και υλικής επικράτησης της τάξης που κρατάει στα χέρια της την παραγωγή, αποτελούσε και αποτελεί σημείο σκληρής αντιπαράθεσης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ένα ταξικό αγκάθι μαζί με όλες τις κατακτήσεις που φέρει και που πρέπει να ξεριζωθεί από το σώμα της εκμεταλλεύτριας τάξης, της τάξης που κρατάει τα μέσα παραγωγής στα χέρια της.

Η φετινή Πρωτομαγιά, δεν μπορεί να τοποθετηθεί έξω από το πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να φέρει σε διαβούλευση το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που συμπυκνώνει τις επιδιώξεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου για την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας το επόμενο διάστημα. Είναι η στιγμή αυτή, που οι κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα για την εργατική τάξη (8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ύπνος) τίθενται σε πλήρη αμφισβήτηση με μια εκκωφαντική κήρυξη πολέμου από το κεφάλαιο, τους ιμπεριαλιστές και την κυβέρνηση.

Το αντεργατικό έκτρωμα θέλει να χτυπήσει κατακτήσεις που έχουν επικρατήσει με το αίμα της εργατικής τάξης και του λαού, βγάζει στην παρανομία επίσημα και θεσμικά την κατάκτηση του 8ωρου, ποινικοποιεί τα σωματεία, τα συνδικάτα και την συνδικαλιστική πάλη. Με βάση τις διαρροές που προκύπτουν από τα μέσα ενημέρωσης, στόχος της άρχουσας τάξης και του διεθνούς κεφαλαίου είναι τα σωματεία να τεθούν κάτω από τον ζυγό του κρατικού ελέγχου μέσα από το μητρώο πραγματικών δικαιούχων σε συνέχιση της νομοθεσίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Να βγει στην παρανομία η απεργία μέσα από την διευκόλυνση των συνδικαλιστικών διώξεων και την θεσμική αποτύπωση δυσμενών όρων για την προκήρυξη απεργίας για χάρη της εύρυθμης λειτουργίας του κοινωνικού συνόλου – επί της ουσίας για την συνέχιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου (σε πολλούς κλάδους θα επιβληθεί προσωπικό ασφαλείας 40%). Ο χρόνος εργασίας θα ρυθμίζεται μέσα από την ατομική επικοινωνία των εργαζόμενων με τα αφεντικά, μια ανεξέλεγκτη διαδικασία που στο πλαίσιο της εργοδοτικής τρομοκρατίας θα τσακίσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση των εργαζόμενων απέναντι στο κεφάλαιο. Οι υπερωρίες θα αυξηθούν και θα γίνουν και με την βούλα απλήρωτες, η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας θα ισχύσει και για άλλους κλάδους δουλειάς από τους υπάρχοντες, διαλύοντας κάθε έννοια ξεκούρασης για ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό της εργατικής τάξης και του λαού.

Πλάι σε αυτή την κήρυξη πολέμου, η επί χρόνια ξεπουλημένες, φιλοεργοδοτικές και γραφειοκρατικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αβαντάρουν κάθε αντεργατικό νομοσχέδιο σαμποτάρωντας τον μαχητικό συνδικαλισμό και την αναβάθμιση της μαχητικής ταξικής πρακτικής του εργατικού λαϊκού κινήματος. Δεν είναι τυχαίο πως η ΓΣΕΕ έσπευσε να επισφραγίσει την απόφαση της κυβέρνησης για αργία την 4η Μάη, αποδεικνύοντας ξανά πόσο υπάκουη είναι απέναντι στις προσταγές του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου και του εκάστοτε πολιτικού τους προσωπικού.

Η φετινή Πρωτομαγιά της 6ης Μάης πρέπει να αποτελέσει σταθμό μαζικοποίησης και ενδυνάμωσης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για τον δυναμικό-πολύμορφο-μαχητικό-παλλαϊκό αγώνα που πρέπει να ξεσπάσει για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο, να μην τεθεί ούτε κατά διάνοια προς ψήφιση. Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να λάβει πανεργατικό-απεργιακό χαρακτήρα, με κοινή στάση του ριζοσπαστικού εργατικού λαϊκού κινήματος, μακριά από τις καλένδες του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια εγκόλπωσης της ταξικής-λαϊκής οργής για κοινοβουλευτική λύση στους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα, στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, όλος ο λαός με μπροστάρη την εργατική τάξη θα πρέπει να δώσει μαζικά και μαχητικά κάθε μάχη, στους δρόμους, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, για να μη γίνει σκλάβος του 21ου αιώνα.

Καλούμε την εργατική τάξη, τον λαό και την νεολαία να διαδηλώσουμε μαζικά και δυναμικά την 6η του Μάη, να τιμήσουμε την Κόκκινη Πρωτομαγιά, τους νεκρούς και τις νεκρές της τάξης μας, να στήσουμε τις βάσεις για την οργάνωση της μαζικής λαϊκής δυναμικής αντίστασης απέναντι στο αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη.

ΜΑΖΙΚΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΗΘΟΥΝ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ- ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ- ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Συγκέντρωση- Διαδήλωση: Κυριακή 6 Μάη στις 10:30 – Προπύλαια

Πολιτικός Χώρος “Ηλέκτρα Αποστόλου”

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger