Σε μια περασμένη ιστορική αναφορά είχαμε γράψει, το πώς είχαν μεταφραστεί οι στοίχοι του κομμουνιστή Κώστα Βάρναλη: "η πρόστυχη πένα και ψοφίμι, του βούρκου που λιβανίζει την μπόχα", στην περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά.
Σήμερα και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 54 χρόνων από την επικράτηση της Απριλιανής δικτατορίας των Συνταγματαρχών θα κάνουμε κάτι ανάλογο.
Θα μιλήσουμε για τους "Ασφαλίτες με τήβεννο", όπως τιτλοφορούσε ένα ενδιαφέρον κείμενο η δημοσιογραφική ομάδα του "Ιού" και το οποίο δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία, 21/4/2002. Αναφέρετε "τότε που ο αρχιεπίσκοπος μελετούσε, και κάποιοι... δίδασκαν. Και, ταυτόχρονα, ορκίζονταν υπουργοί, υμνούσαν τη χούντα σε πανηγυρικούς και δεξιώσεις, αλλά και κάρφωναν τους «απείθαρχους» συναδέλφους και φοιτητές τους. Κάποιοι από αυτούς εξακολουθούν να το παίζουν και σήμερα πνευματικοί ταγοί του έθνους".
Το δημοσιογραφικό κείμενο μας προτρέπει να αναζητήσουμε το πόνημα που υπογράφει ο κ. Δημήτρης Νταβέας με τίτλο «Τα στοιχεία για τη συνεργασία των καθηγητών των Α.Ε.Ι. με τη δικτατορία». Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ο Πολίτης», τεύχος 2, τον Ιούνη 1976. Εκεί αναλύεται η άμεση συμμετοχή των τότε Πανεπιστημιακών δασκάλων στις χουντικές κυβερνήσεις, η προπαγανδιστική τους δουλειά υπέρ της δικτατορίας, οι διευκολύνσεις που πολλοί από αυτούς παρείχαν στους ασφαλίτες της σχολής τους κ.ο.κ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δικτάτορες στην προσπάθεια τους να προσεταιριστούν πρόσωπα που να προσδίδουν κύρος και νομιμότητα στη δικτατορία τους βρήκαν σημαντική ανταπόκριση από τούς καθηγητές των Α.Ε.Ι. Ο τίτλος τους μέτρησε ιδιαίτερα για την υπουργοποίηση ενώ συγχρόνως ο καθένας τοποθετήθηκε σε υπουργείο που να έχει ανάλογο περιεχόμενο με εκείνο της έδρας που κατείχε.
Έτσι ο τεχνοκρατικός μύθος των ειδικών της δικτατορικής πολιτικής προβαλλόταν με τρόπο θαυμαστό. Δεκαεννέα καθηγητές έγιναν Υπουργοί ή Υφυπουργοί κυρίως σε υπουργεία οικονομικού χαρακτήρα. Όμως και σε άλλες θέσεις τοποθετήθηκαν: Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων. Γενικοί Διευθυντές, Προϊστάμενοι σέ διάφορες Υπηρεσίες ή άπλοι υπάλληλοι. Επίσης ορισμένοι χρημάτισαν Νομάρχες, Διοικητές ή Υποδιοικητές Τραπεζών, Πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων Αθλητικών Συλλόγων, ΕΙΡΤ, ΕΤΒΑ και ΙΚΑ. Ακόμη, ειδικοί πολιτικοί σύμβουλοι κυρίως του Γ. Παπαδόπουλου ή έλαβαν μέρος σέ Νομοπαρασκευαστικές Συνταγματικές επιτροπές ή στο Συνταγματικό δικαστήριο που προβλεπόταν από το «Σύνταγμα» τού ’68.
Διαβάστε το κείμενο του κ. Δημήτρη Νταβέα που αναφέραμε
Δημοσίευση σχολίου