Home » , » ΕΡΤ και λογοκρισία. Κάποιες επισημάνσεις με αφορμή τις καταγγελίες της δημοσιογράφου Μάχης Νικολάρα

ΕΡΤ και λογοκρισία. Κάποιες επισημάνσεις με αφορμή τις καταγγελίες της δημοσιογράφου Μάχης Νικολάρα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 | 7:05 μ.μ.


Δεν μας εντυπωσιάζουν πια τα πεπραγμένα της διοίκησης της ΕΡΤ από τότε που ανέλαβε την προεδρία της ο Κωνσταντίνος Ζούλας, στενός συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη και για χρόνια διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Ενας ακροδεξιός και βλάκας, όπως τον χαρακτηρίζαμε σε περασμένη ανάρτησή μας.

Η πλάκα είναι ότι αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν είχε δίκιο ο γνωστός Σάκης Μουμτζής που εκτιμούσε ότι ο Σαμαράς δεν έπρεπε απλώς να την κλείσει, αλλά να την ανατινάξει.😋

Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί σε ανησυχούντες για τα "χρηστά ήθη" βουλευτές της Ν.Δ και στην κλήση σε απολογία της αρχισυντάκτρια της ψυχαγωγικής εκπομπής της ΕΡΤ «Φλερτ», Γιώτα Παππά, για το "παράπτωμά" της να μην αυτολογοκριθεί, και να επιτρέψει να ακουστεί από τον τραγουδοποιό Σπύρο Γραμμένο το σατιρικό άσμα "Είμαι κουκουλοφόρος".

Σήμερα με ανάρτησή της που έκανε στην παρουσία της στο f/b η δημοσιογράφος Μάχη Νικολάρα καταγγέλλει ότι της λογόκριναν ρεπορτάζ για την λογοκρισία στα Social Media.

Κάποιες επισημάνσεις. Οπως έγραφε σύντροφος "δεν έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα το παραμικρό πνεύμα συλλογικής αντίστασης των εργαζομένων της στην αντιδραστική προπαγανδιστική επιχείρηση της δεξιάς, του Ζούλα κι ολάκερης αυτής της μαύρης φάρας".

Είχαν φτάσει οι γελοίοι διευθύνοντες της ΕΡΤ να στοχοποιούν μέλος του ΠΑΜΕ για ένα σχόλιο που είχε γράψει στα  social media και να μην υπάρχει καμιά αντίδραση από τους εργαζόμενος στην κρατική τηλεόραση! 
Είχε υποστεί διεθνή διασυρμό με τον τρόπο που κάλυψε την επεισοδιακή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία, εν αντίθεση με τα διεθνή ΜΜΕ και δεν υπήρξε καμιά αντίδραση. 

Στα πλαίσια της κυβερνητικής προπαγάνδας η ΕΡΤ συκοφαντούσε για μέρες τον κρατούμενο Β. Δημάκη και χρειάστηκε ο αγωνιστής δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης να απειλήσει με εξώδικο για να αποφασίσει η διοίκηση της ΕΡΤ να του δώσει βήμα, ώστε να ακουστούν και οι απόψεις του εντολέα του. 

 Δεν λησμονούμε το SOS που τοιχοκολλήθηκε από άγνωστο αρχισυντάκτη με το οποίο επιβαλλόταν στους παραγωγούς εκπομπών να μην προβάλλουν του παιδοβιαστή Λιγνάδη μαζί με κυβερνητικά στελέχη.

Πρόχειρα, λοιπόν, θυμηθήκαμε κάποια απ' τα πεπραγμένα της ΕΡΤ επί εποχής νεοδημοκρατικής κανονικότητας και προεδρίας της από τον Κ. Ζούλα.  

Και ερχόμαστε τώρα στην περίπτωση που καταγγέλλει η Μάχη Νικολάρα. Η κυρία αυτή είναι έμπειρη δημοσιογράφος και γνωρίζει ότι στο μαγαζί που δουλεύει -όπως συμβαίνει και σε όλα τα ΜΜΕ- πρέπει να αυτολογοκριθεί και ξέρει τα πλαίσια που μπορεί να κινηθεί. 

Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση και να παραθέσουμε μια σωστή διαπίστωση, η οποία ισχύει διαχρονικά, που έκανε ο κομμουνιστής δημοσιογράφος Βασίλης Ραφαηλίδης: "Oταν εργάζεσαι σαν δημοσιογράφος στα αστικά ΜΜΕ δεν χρειάζεται το αφεντικό σου να σου υποβάλλει το πώς θα προσεγγίσεις ένα θέμα. Το ότι σιτίζεσαι από το ταμείο του εργοδότη σου είναι μια κατάσταση που σου δημιουργεί έντονα το αίσθημα της αυτολογοκρισίας και συνεπώς γνωρίζεις και καθορίζεις στα πλαίσια που μπορείς να κινηθείς. Αν ξεπεράσεις αυτά τα όρια τότε το αφεντικό σου σε πετάει σαν τρίχα απ’ το ζυμάρι".

Εξυπακούεται ότι θεωρούμε ότι ισχύουν απολύτως οι καταγγελίες της κ. Μάχης Νικολαρά η οποία αναφέρει ότι στο προηγούμενο επεισόδιο της εκπομπής της κόπηκε την τελευταία στιγμή ρεπορτάζ για την αστυνομική βία και τώρα δεν προβλήθηκε ένα θέμα που είχε ετοιμάσει για τη λογοκρισία στα social media. 

Προφανώς και δεχόμαστε ότι η σχέση εργασίας που έχει με την ΕΡΤ, η δημοσιογράφος, είναι διαφορετική απ' ότι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις των ΜΜΕ και συνεπώς πιο ελαστικά τα πλαίσια αυτολογοκρισίας. 
Δυο πράγματα όμως μας κάνουν εντύπωση. Το ότι εξακολουθεί να έχει εκπομπή σε ένα τηλεοπτικό δίαυλο, που όμως αποδείξαμε και παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά ιμάντας μεταβίβασης της κυβερνητικής προπαγάνδας και το ότι αν η ίδια ενδιαφερόταν στοιχειωδώς για την ύπαρξη της δημοσιογραφικής δεοντολογίας γιατί τόσο καιρό δεν βγήκε να καταγγείλει τα σημεία και τέρατα που συμβαίνουν στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, επί εποχής Κ. Ζούλα.  
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger