Home » , » Μια αξιοσημείωτη ποιοτική διαφορά στην λεγόμενη "μαζική συνείδηση"

Μια αξιοσημείωτη ποιοτική διαφορά στην λεγόμενη "μαζική συνείδηση"

Από giorgis , Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021 | 11:53 μ.μ.


Του Γ. Γ.

Αν μπορούσαμε να θεωρήσουμε τους χρήστες του διαδικτύου, καθώς και τα ερεθίσματα που παίρνουμε απ' τον μικρόκοσμό μας, σαν μικρογραφία της κοινωνίας, τότε θα λέγαμε ότι το σημερινό της εκλογικό ποσοστό είναι μικρότερο και απ' το 19% που είχε λάβει στις εκλογές του 2012 με την ηγεσία του Σαμαρά. 
Φυσικά αυτό δεν ισχύει αλλά το ουσιαστικό είναι αυτό που μας έχουν διδάξει οι θεωρητικοί μας. Οτι δηλαδή στην αστική δικτατορία οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν έχουν καμιά σημασία από ταξική άποψη.  

Και επειδή μετά τις παπαριές που είπε σήμερα ο Μητσοτάκης, στο μήνυμα του, σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρισε το διαδίκτυο από "κοψοχέρηδες" να επαναλάβουμε κάποιες παγιωμένες απόψεις.  

Οι εκλογές, στον καπιταλισμό, δεν έχουν κανένα άλλο σκοπό παρά να αιμοδοτηθεί το σύνολο του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε με «νωπή εντολή» να συνεχίσει την ίδια πολιτική
Και εδώ χωράει πολύ κουβέντα αν πρέπει ή όχι  να συμμετέχουν οι επαναστάτες, οι κομμουνιστές σ' αυτό το εκλογικό πανηγυράκι

H απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Οσοι/ες έχουν έστω και μια επιδερμική σχέση με τον μ/λ γνωρίζουν ότι οι κομμουνιστές πρέπει να αξιοποιούν κάθε δυνατότητα που τους παρέχετε για να δίνουν την μάχη, ώστε να δημιουργήσουν ταξικές συνειδήσεις και να κάνουν γνωστές τις απόψεις τους. Οπότε δεν μπαίνει θέμα αν πρέπει οι επαναστάτες, οι κομμουνιστές να απορρίπτουν a priori την κοινοβουλευτική πάλη, και τη συμμετοχή τους στο κοινοβούλιο.

Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση για να συμμετέχουν οι επαναστάτες, οι κομμουνιστές στις εκλογές. Και αυτή δεν είναι άλλη παρά η συμμετοχή τους στις εκλογές να συντελεί στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Κι αυτό ένα κόμμα, μια συλλογικότητα που ευαγγελίζεται την κοινωνική απελευθέρωση πρέπει να το αποφασίσει κάνοντας «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης», για να θυμηθούμε λίγο τον Μαρξ.

Ας το προσπεράσουμε όμως τώρα αυτό το θέμα. Το αναφέραμε απλώς για να μην θεωρήσει κανείς ότι τα χιλιάδες οργισμένα σχόλια που είδαν την δημοσιότητα μετά την σημερινή τηλεοπτική εμφάνιση του Μητσοτάκη, έχουν περισσότερη πολιτική βαρύτητα απ' τις δεκάδες χιλιάδες τοποθετήσεις που υπάρχουν στο hashtag #Μητσοτακη _γαμιεσαι

Αν κάπου υπάρχει μια αξιοσημείωτη ποιοτική διαφορά, και εκεί αξίζει να σταθούμε είναι ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές συντέλεσαν στο να γίνει πιο ευδιάκριτο, ακόμα και σε απολίτικο κόσμος οι δυο Ελλάδες που υπάρχουν. Αυτή των αιματορουφιχτών καπιταλιστών και η Ελλάδα της βιοπάλης και του μόχθου. 

Ελπιδοφόρο μήνυμα μας έδωσαν και τα καινούργια, κυρίως νεανικά πρόσωπα που είδαμε σήμερα στο Σύνταγμα στην διαδήλωση που έγινε με αίτημα να αποκατασταθούν άμεσα οι πυρόπληκτοι και να προστατευθεί αποτελεσματικά το περιβάλλον. 

Ισως το πιο σημαντικό που διαπιστώσαμε αυτές τις μέρες, είναι ότι ένα μέρος του λαού, καθόλου αμελητέο, αρχίζει να πιστεύει στις δυνάμεις του, να προχωράει σε αυτοδιοργάνωση και πάνω απ' όλα παρακολουθήσαμε περιπτώσεις ταξικής αλληλεγγύης απίστευτα συγκινητικές.

Να μην υποτιμήσουμε και κάτι άλλον. Την τηλεθέαση -αν πιστέψουμε τις εταιρείες μετρήσεων- που απέκτησε ο τηλεοπτικός δίαυλος Open, ο οποίος ομολογουμένως είχε την πιο σφαιρική παρουσίαση των γεγονότων σχετικά με τις πυρκαγιές. 

Είναι η πρώτη φορά χτες, - αν δεν κάνουμε λάθος-, που τηλεοπτικός σταθμός είχε υψηλότερα νούμερα τηλεθέασης, σε κάλυψη τέτοιων γεγονότων, από τον τηλεοπτικό δίαυλο του Αλαφούζου. Κι αυτό σημαίνει πολλά στην διαμόρφωση της λεγόμενης "μαζικής συνείδησης". Δεν μπορείς να προσπεράσεις το γεγονός ότι σπάει το φράγμα της καθεστωτικής ενημέρωσης σε πανελλαδικό δίκτυο. (Γιατί κάνει αυτή την επιλογή ο Σαββίδης είναι ένα άλλο θέμα)

Ολα τα παραπάνω συντελούν στην θετική ποιοτική διαφορά που λέγαμε. Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι άλλο. Ολα αυτά είναι απόρροια αυθόρμητων αντιδράσεων, συγκεκριμένων ερεθισμάτων και συνεπώς σχετικά εύκολα αναστρέψιμα σε βάθος χρόνου από ένα σιδερόφρακτο κράτος το οποίο ελέγχει ένα γιγάντιο μηχανισμό γκεμπελίστικης προπαγάνδας. Το θέμα είναι αν θα υπάρξει εργατικό και ταξικό κίνημα να παρέμβει έστω και ένα σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό αυτού του κόσμου, να μπολιάσει το αυθόρμητο με το ταξικό. 

Είναι μεγάλο θέμα το ότι η ταξική συνείδηση δεν είναι αυτοφυή στις εργατικές μάζες, αλλά "μπαίνει απ' έξω", το οποίο θα προσπαθήσω να το προσεγγίσω θεωρητικά σε άλλη ανάρτησή μου. 

Ισως να είναι πολυτέλεια στις συγκεκριμένες συνθήκες, όπου ισχύει απόλυτα η ρήση του Ενγκελς  "ένα γραμμάριο δράσης ισούται με έναν τόνο θεωρίας", αλλά πιστεύω ότι θεωρητικά και ιστορικά κείμενα μας δεν πρέπει να απουσιάζουν απ' τον ιστότοπο μας.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 18 σχόλια

10 Αυγούστου 2021 στις 12:36 π.μ.

Σύντροφε Γ.Γ., ο λαός αυτός θα αποκτήσει υγεία, παιδεία, πολιτισμό, δικαιοσύνη, δασοπυρόσβεση μόνο σε ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ σύστημα και μόνο κατόπιν ΕΝΟΠΛΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. Στον καπιταλισμό ούτε είχε, ούτε έχει, ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει...Συγνώμη αν χρησιμοποιώ ξύλινη γλώσσα αλλά έτσι είναι και όλα τα υπόλοιπα είναι απλά αυταπάτες...ΑΝΤΩΝΗΣ.

10 Αυγούστου 2021 στις 5:24 π.μ.

Unknown, αυτά που λες θυμίζουν συγκεκριμένο αριστερό κοινοβουλευτικό κόμμα. Εάν βγεις και πεις αυτά τα λόγια στον απλό κόσμο, θα σε περάσει στην καλύτερη περίπτωση για γραφικό και στη χειρότερη για αλλοπαρμένο. Αν του μιλήσεις πιό συγκεκριμένα, π.χ. πεις ότι η συγκεκριμένη πολιτική επιβάλλεται από την Ε.Ε. και ότι το ευρώ είναι ένα εργαλείο υποδούλωσης της χώρας, γι αυτό πρέπει να φύγουμε χτες από Ε.Ε. και ευρώ, θα τον αναγκάσεις λιγάκι να σκεφτεί...
Όμως το συγκεκριμένο κόμμα (το ΚΚΕ εννοώ όπως θα κατάλαβες) είναι υπέρ του ευρώ και τώρα τελευταία υπέρ της Ε.Ε.

10 Αυγούστου 2021 στις 9:59 π.μ.

Αυτά που λες τα έχεις σκεφτεί αρκετά; Από ποια ημερομηνία και μετά το ΚΚΕ είναι υπέρ τη ΕΕ; Όσο για το ευρώ, διάβασε και λίγο το τι λέει το ΚΚΕ. Μην πέφτεις τόσο εύκολα σε αριστεριστικες ψεύτικες απόψεις.

10 Αυγούστου 2021 στις 10:01 π.μ.

Οι υποδουλωμένοι συνειδητά στην Ε.Ε. (αυτόδουλοι πολίτες που έλεγε και ο Μπάρμπα - Κώστας Βάρναλης) για να παίρνουν τα επιδόματα (π.χ. πρώην καπνοπαραγωγοί) σκασίλα μου και αν με χαρακτηρίζουν γραφικό ή αλλοπαρμένο...Σ' αυτή την κατηγορία πολιτών (χωρίς ταξική συνείδηση), η πρόταση (ορθή) να φύγουμε από την Ε.Ε. και το ευρώ, πάλι θα χαρακτηριστεί γραφική και αλλοπαρμένη...Το σχόλιό μου απευθύνεται σε πολίτες με ταξική συνείδηση...ΑΝΤΩΝΗΣ.

10 Αυγούστου 2021 στις 10:07 π.μ.

Ο Πειραιώτης τα έχασε έβαλε τα αντικκε γυαλιά του και ανακάλυψε ότι του ΚΚΕ είναι υπέρ Της ΕΕ και του ευρώ αν και το νόμισμα δεν παίζει και τόσο σημασία σε μια οικονομία .Έλα μην ντρέπεσαι είναι ανάξιο να είσαι ψεύτης και αριστερός και επαναστάτης

10 Αυγούστου 2021 στις 3:46 μ.μ.

Χαχαχαχαχα. Εκτός από τους ψεκασμένους αρνητές του κορονοϊού έχουμε και τους σαλταρισμένους που έχουν οράματα ότι το ΚΚΕ έχει φιλοΕΕ γραμμή!!! Και υπέρ του ευρώ!!! Σφίξανε οι ζέστες.

10 Αυγούστου 2021 στις 3:53 μ.μ.

#Πειραιώτης
Να σε βοηθήσω: Και μόνο ο διαχωρισμός που κάνεις σε ευρώ και ΕΕ προδίδει πολλά. Εάν το ΚΚΕ είχε αλλάξει στρατηγική θέση υπέρ της ΕΕ, όπως ισχυρίζεσαι, τότε θα είχες δικαιωθεί διότι το κόμμα σου είναι σταθερά και μόνιμα υπέρ της ΕΕ. Δυστυχώς για σένα και για για τον πολιτικό χώρο σου θα παραμείνετε μόνοι "αριστεροί" κολαούζοι της ΕΕ και του συστήματος γενικά.

10 Αυγούστου 2021 στις 9:27 μ.μ.

Αγαπητοί φίλοι-μέλη του ΚΚΕ: Θα πρέπει να διαβάζετε τα ντοκουμέντα του ΚΚΕ με προσοχή και κυρίως να τα καταλαβαίνετε. Ας περιοριστούμε στις Πολιτικές Αποφάσεις των συνεδρίων του:
18ο: «Tο ζήτημα της συμμετοχής της Eλλάδας στην EE και το NATO. Eίναι καιρός να σχεδιαστεί - ανάλογα με το μαζικό φορέα (τι ειν’ τούτο μπάρμπα; Ανάλογα με το φορέα!!!) - ώστε να προβάλλεται το θέμα της απειθαρχίας, αλλά και της αποδέσμευσης, απεμπλοκής…» Για το ευρώ, κουβέντα.
19ο: «Η πάλη για την αποδέσμευση από την ΕΕ είναι δεμένη με την πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων και τον αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για την εργατική - λαϊκή εξουσία. Οι θέσεις για έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ ορισμένων αστικών και άλλων δυνάμεων, χωρίς να θίγεται η εξουσία των μονοπωλίων, η ιδιοκτησία τους, η πρόσδεση της Ελλάδας σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη, συσκοτίζει τη λαϊκή πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό κυρίαρχο και τη δική του εξουσία». Σε απλά ελληνικά, η έξοδος από την Ε.Ε. μόνο τον κόκκινο Μάη και η έξοδος από το ευρώ συσκοτίζει
20ο: «Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να επιλέξει ο ίδιος - με τη θέληση και τη δράση του - την έξοδο από την ΕΕ….Η καπιταλιστική Ελλάδα με «εθνικό νόμισμα» δεν συνιστά ρήξη προς όφελος του λαού.» Εδώ οι διατυπώσεις είναι πιο συνιαρισμένες, καθότι το πολύ νταβαντούρι της λαϊκής αντίστασης έχει ατονήσει.
21ο: «Προβάλλουµε την πραγµατικά προοδευτική πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, την πάλη για αποδέσµευση απ’ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.» Εδώ η σαλονάτη διατύπωση έχει κυριαρχήσει, ενώ εξαφανίστηκε το ζήτημα του ευρώ.
Άντε συντρόφια, να μην κουράζω άλλο και ραντεβού στα γουναράδικα!

10 Αυγούστου 2021 στις 10:37 μ.μ.

Ο Κόκκινος έχει την άποψη ότι το νόμισμα δεν έχει σημασία. Όταν οι ναζιστικές δυνάμεις καταλαμβαναν μια χώρα, το πρώτο που επέβαλαν ήταν το κατοχικό μάρκο. Με αυτό το ξ@λοχαρτο λεηλατουσαν τη χώρα.Τωρα το κ@λοχαρτο κατοχής το λένε ευρω

10 Αυγούστου 2021 στις 11:11 μ.μ.

Καλή αντάμωση στα γουναράδικα. Ραντεβού έδινε η συναγωνίστριά σου η Ραχήλ Μακρή. Χαχαχαχαχα. Πες μας κι άλλα

11 Αυγούστου 2021 στις 12:59 π.μ.

Φίλε Πειραιώτης, η μόνη ελπίδα μου πλέον σε αυτό το σάπιο, διεφθαρμένο, απάνθρωπο μέχρι το μεδούλι καπιταλιστικό σύστημα παγκοσμίως, είναι το κόμμα μου το Κ.Κ.Ε. (ΝΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ!) καί όλα τα κόμματα παγκοσμίως που συμπορεύονται με το κόμμα μου το Κ.Κ.Ε. και έχουν κατεύθυνση ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ-ΛΈΝΙΝΙΣΤΙΚΗ-ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ-ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ...

11 Αυγούστου 2021 στις 6:15 π.μ.

deldio, πρόσεχε όταν βάζεις άγιες κουβέντες στο στόμα σου, μπορεί να καείς. Ραντεβού στα γουναράδικα έδινε ο μεγάλος αρχηγός, ο καπετάνιος Άρης.

11 Αυγούστου 2021 στις 8:43 π.μ.

#Πειραιώτης
Με όση ακρίβεια αποδίδεις τον ιστορικό χαιρετισμό του Άρη που τον ξεστόμισε (παραλλαγμένα) μέχρι και η συντρόφισσά σου η Ραχήλ Μακρή, με την ίδια ακρίβεια αποδίδεις (και κυρίως εξηγείς) παραπάνω τις θέσεις του ΚΚΕ για την ΕΕ.

11 Αυγούστου 2021 στις 8:50 π.μ.

#Πειραιωτης
Και μια και επιμένεις να παριστάνεις τον υποστηρικτή της θέσης για έξοδο από την ΕΕ πες μας τώρα, ποιά θέση πήρες εσύ και ο χώρος σου στο δημοψήφισμα - απάτη της Πρώτης Φοράς Αριστεράς για ΝΑΙ στο ελληνικό μνημόνιο το 2015 και ποιά θέση το ΚΚΕ.

11 Αυγούστου 2021 στις 10:29 π.μ.

Συγνώμη. Στο ανωτέρω σχόλιο ως unknown- ΑΝΤΩΝΗΣ για να ξεχωρίζω από τον άλλο unknown...

11 Αυγούστου 2021 στις 7:30 μ.μ.

deltio, αν και το ύφος σου δεν συνάδει με ύφος ευγενικού συνομιλητή, θα σου αποδώσω κάποιο δίκιο: όταν ο Τσίπρας, σε αγαστή συμφωνία με τον Στουρνάρα έκλεισαν με τα κάπιταλ κοντρόλ τις τράπεζες για να εξαπατήσουν και να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό ώστε να ψηφίσει ΝΑΙ (άντε ΑΚΥΡΟ), ο ελληνικός λαός όχι μόνο δεν εκβιάστηκε, αλλά έστειλε το υπερήφανο ΟΧΙ στο 63%, στις δε εργατοσυνοικίες όπως το Πέραμα, πάνω από 70%. Για όποιον έχει ελάχιστη μνήμη, ήταν ακριβώς τότε που ο άλλος λαγός του συστήματος, η Ντόρα, καλούσε σε εισβολή στο Μαξίμου εάν επικρατήσει το ΟΧΙ. Τελικά, δεν χρειάστηκε εισβολή των μενουμευρωπαίων στο Μαξίμου, γιατί απλά το Μαξίμου εισέβαλε στους μενουμευρωπασίους και ψήφισε στο 3ο μνημόνιο ακριβώς αυτά που είπε ο λαός να μην ψηφίσει.

12 Αυγούστου 2021 στις 12:19 π.μ.

@ Πειραιώτης
Περίμενα ότι θα πετάξεις την μπάλα στην εξέδρα, τί να πεις άλλωστε. 'Αρες μάρες κουκουνάρες τσαμπουνάς, εγώ σε ρώτησα ποιά θέση πήρε ο πολιτικός χώρος σου στο δημοψήφισμα - απάτη της πρώτης φορά αριστεράς το 2015 για ΝΑΙ στο ελληνικό μνημόνιο, και εσύ αξιολογείς το ύφος μου ως παλαιός επιθεωρητής και δοξολογείς το ΟΧΙ του ελληνικού λαού. ΔΕΝ ΣΕ ΡΩΤΗΣΑ ΤΙ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΈΛΗΞΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ - ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ 2015, ΣΕ ΡΩΤΗΣΑ ΤΙ ΚΑΛΟΥΣΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΟΥ ΧΩΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Θέλεις να μας πεις για να δούμε πόσο αντιΕΕ είσαι ή να στο ζωγραφίσω καλύτερα "ευγενικέ συνομιλητή";

12 Αυγούστου 2021 στις 10:45 π.μ.

Τα ασφαλιτικα υφακια αλλού, σαράντα χρόνια ΚΚΕ ήμουν μέχρι που σιχάθηκα τους θεωδορικακους σαν και σένα. Πατωσατε το κόμμα μέχρις εξαφανισεως, αν δεν σας πουσαριζε το σύστημα θα είχατε μηδενίσει εδώ και χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger