Home » , » Σαν σήμερα το 1964 ιδρύεται η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. - Ολος ο αστικός κόσμος της εποχής, μια γροθιά για να καταστείλει την δραστηριότητά της.

Σαν σήμερα το 1964 ιδρύεται η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. - Ολος ο αστικός κόσμος της εποχής, μια γροθιά για να καταστείλει την δραστηριότητά της.

Από giorgis , Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 | 12:23 π.μ.

Του Γ. Γ

Ηταν σαν σήμερα 8/9/1964 όταν συγχωνεύονται η Νεολαία και ΕΔΑ και η Δημοκρατικής Κίνησης Νέων-Γρηγόρης Λαμπράκης. για να πάρει σάρκα και οστά μια οργάνωση που στην πορεία έμελλε να γράψει την δική της υπέροχη ιστορία. Η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.

Μετά την θρυλική ΕΠΟΝ υπήρξε το μεγαλύτερο κίνημα της ελληνικής νεολαίας. Αν και η δραστηριότητά της κράτησε ελάχιστα, μόλις δυο χρόνια, αφού το 1967 υπήρξε το Απριλιανό πραξικόπημα και η επιβολή της χούντας στην Ελλάδα, η νεολαία Λαμπράκη κατόρθωσε να αποκτήσεις βαθιές ρίζες στον νεολαιίστικο κόσμο της εποχής.

Δεκάδες χιλιάδες ήταν τα μέλη, οι οπαδοί και οι φίλοι της Οργάνωσης, από την πρωτεύουσα μέχρι το τελευταίο χωριό της πατρίδας μας. Οι «πολιτικοί-πολιτιστικοί πυρήνες» της οργάνωσης λειτουργούσαν σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας.
Χιλιάδες ήταν οι εκδηλώσεις για το Κυπριακό, αλλά και για την ειρήνη στο Βιετνάμ, θέματα που τότε βρισκόταν στο κέντρο της επικαιρότητας.
Στα άμεσα αιτήματα της οργάνωσης ήταν η κατάργηση των κατάπτυστων πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων, που στόχο είχαν να μην μπορούν τα παιδιά των λαϊκών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια.

Γι΄ αυτό συγκέντρωσε το μίσος όλου του αντιδραστικού κατεστημένου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο τότε αρχηγός της ΕΡΕ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, κραύγαζε στην κυριολεξία μέσα στο κοινοβούλιο τους, απευθυνόμενο στον τότε πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου:  "Κύριε πρωθυπουργέ, απαιτώ τώρα αμέσως να διαλύσετε την Οργάνωση της Δημοκρατίας Νεολαίας Λαμπράκη, διότι παραπλανά τας νέας της Δεξιάς".

Και ως γνωστό σε τέτοιες περιπτώσεις οι αστοί ξεχνάνε όλες τις διαφορές τους και γίνονται μια γροθιά για να αντιμετωπίσουν τον "κομμουνιστικό κίνδυνο". Διαβάστε την συνέχεια
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger