Home » , » Στις 16 Οκτωβρίου 1844 ο Φρίντριχ Νίτσε έρχεται στην ζωή

Στις 16 Οκτωβρίου 1844 ο Φρίντριχ Νίτσε έρχεται στην ζωή

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 | 9:46 μ.μ.

Της Π.Μ.

Το νιτσεϊκό έργο ήταν μια κραυγή μέσα στη βαθιά νύχτα των ανθρώπων.

«Πεθαίνοντας θα προσφέρω στους ανθρώπους τα πιο πλούσια δώρα μου».

Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα (αγαπημένο απόσπασμα).

Το κράτος; Τι ειν’ αυτό; Ε, λοιπόν, τώρα ανοίξτε τ’ αυτιά σας, γιατί θα σας μιλήσω για τον θάνατο των λαών.

Το κράτος είναι το πιο ψυχρό απ’ όλα τα ψυχρά κτήνη. Ακόμη και το ψέμα του είναι ψυχρό, κι αυτό το ψέμα σταλάζει από τα χείλη του: «Εγώ το κράτος, είμαι ο λαός».

Αυτό είναι ψέμα! Ήταν οι δημιουργοί που έφτιαξαν τους λαούς και κρέμασαν πάνω τους την πίστη και την αγάπη: έτσι υπηρέτησαν τη ζωή.

Αυτοί όμως που στήνουν παγίδες στους πολλούς και τις λένε κράτος είναι οι χαλαστές: κρεμούν ένα σπαθί κι εκατοντάδες πόθους πάνω τους.

Εκεί όπου υπάρχει ακόμη λαός, υπάρχουν οι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν το κράτος, και το μισούν σαν το κακό μάτι και την αμαρτία ενάντια στα έθιμα και στο νόμο.

Σας προσφέρω αυτό το σημάδι: ο κάθε λαός μιλά τη δική του γλώσσα του Καλού και του Κακού: ο γείτονας του δεν καταλαβαίνει αυτή τη γλώσσα. Επινόησε τη γλώσσα αυτή για τον εαυτό του μεσ’ από τα έθιμα και τους νόμους.

Αλλά το κράτος λέει ψέματα σ’ όλες τις γλώσσες του Καλού και του Κακού· και με το κάθε τι που λέει, λέει ψέματα – και με το κάθε τι που κάνει, κλέβει.

Το κάθε τι πάνω του είναι επίπλαστο· δαγκώνει με κλεμμένα δόντια. Ακόμη κι η κοιλιά του είναι ψεύτικια.

Το μπέρδεμα της γλώσσας του Καλού και του Κακού, – αυτό το γνώρισμα σας προσφέρω, σαν το σημάδι του κράτους.

Αποκαλώ κράτος, εκεί όπου όλοι, καλοί και κακοί πίνουν δηλητήριο: το κράτος εκεί όπου όλοι αργά αυτοκτονούν κι αυτό το λένε ζωή.

Κοιτάξτε μονάχα αυτούς τους παραπανίσιους ανθρώπους! Κλέβουν για λογαριασμό τους τα έργα των εφευρετών και τους θησαυρούς της σοφίας: αποκαλούν την κλοπή τους πολιτισμό, – κι όλα γίνονται αρρώστια και κακομοιριά.

Κοιτάξτε μονάχα όλους αυτούς τους περισσευούμενους ανθρώπους! Είναι όλοι τους άρρωστοι, ξερνούν τη χολή τους κι αυτό το λένε εφημερίδα. Καταβροχθίζουν ο ένας τον άλλο και δεν μπορούν να χωνέψουν ούτε τον ίδιο τον εαυτό τους.

Κοιτάξτε μονάχα αυτούς τους περισσευούμενους ανθρώπους! Αποκτούν πλούτη και γίνονται φτωχότεροι μ’ αυτά! Ποθούν εξουσία κι ιδιαίτερα το μοχλό της εξουσίας, που είναι το πολύ χρήμα, – αυτοί οι ανίκανοι άνθρωποι!

Κοιτάξτε πως σκαρφαλώνουν αυτοί οι ευλύγιστοι πίθηκοι! Σκαρφαλώνουν ο ένας πάνω στον άλλο, κι έτσι βουλιάζουν στη λάσπη και στην άβυσσο.

Όλοι τους παλεύουν να φτάσουν το θρόνο: είναι μια τρέλα που τους κατέχει, – λες κι η ευτυχία κάθεται ποτέ πάνω σε θρόνο! Συχνά βρωμιάρηδες καθίζουν στο θρόνο, – και συχνά ο θρόνος καθίζει πάνω στις βρωμιές το ίδιο!

Η γη έχει ακόμη ελεύθερο τόπο για τις μεγάλες ψυχές. Πολλά μέρη – όπου η μυρωδιά της ήρεμης θάλασσας απλώνεται πανωθέ τους – ειν’ ακόμη ελεύθερα για τους μοναχικούς και τα μοναχικά ζευγάρια.

Μια λεύτερη ζωή εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει για τις μεγάλες ψυχές. Στ’ αλήθεια, αυτός που κατέχει λίγα, πολύ λιγότερο κατέχεται, – ας είναι ευλογημένη έτσι τούτη η σεμνή μας φτώχεια!

Μόνο εκεί όπου το Κράτος παύει να υπάρχει, μπορεί ν’ αρχίσει ο άνθρωπος που δεν είναι περισσευούμενος: μπορεί ν’ αρχίσει το τραγούδι του απαραίτητου ανθρώπου, η μοναδική κι αναντικατάστατη μελωδία.

Εκεί όπου το Κράτος παύει, – κοιτάξτε εκεί, αδελφοί μου. Δεν τα βλέπετε: το ουράνιο τόξο και τις γέφυρες του Υπεράνθρωπου;”

Στερνόγραφο: Από όλο το ανεκτίμητης αξίας έργο του, μια φράση του που έχω ξεχωρίσει και την θυμάμαι πάντα είναι αυτή:
"Η νύχτα είναι κι αυτή ένας ήλιος''. Σκέφτομαι ότι όποιος δεν μπορεί να καταλάβει αυτή τη φράση, δεν αναμετρήθηκε ποτέ με τον εαυτό του.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

18 Οκτωβρίου 2021 στις 10:10 μ.μ.

Στον Γερμανό ιδεαλιστή φιλόσοφο Νίτσε συνυπάρχουν μερικές πολύ σωστές επιμέρους επισημάνσεις με μια τρομακτική, ανατριχιαστική αποθέωση του πιο ακραίου ατομικισμού και της τάσης που θέλει να "δικαιώσει" την επικράτηση του ισχυρού πάνω στους αδύνατους: της θεωρία του "υπερανθρώπου", που την εκμεταλλεύτηκε αργότερα ο φασισμός στον 20ο αιώνα. Η αντιδραστική αυτή θεωρία τιυ "υπερανθρώπου" στρέφεται ευθέως εναντίον της εργατικής τάξης κι εναντίον των εννοιών τόσο της δημοκρατίας (=λαοκρατίας) όσο και του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Έτσι κι αλλιώς, ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο ως μόνη ουσιαστική φιλοσοφία του έχει τον πιο ακραίο και κτηνώδη ατομικισμό, σε συνδυασμό με τον αντικομμουνισμό. Έτσι στηρίζεται εν πολλοίς σε νιτσεϊκές θεωρίες. Φυσικά, δεν μπορούμε εμείς να ρίξουμε στον Νίτσε όλη την ευθύνη για την εκμετάλλευση των θεωριών του από τους κανίβαλους του κεφαλαίου, ωστόσο όμως δεν είναι και τελείως ανεύθυνος για την κατεύθυνση που έδωσε στον υποκειμενικό ιδεαλισμό του 19ου αιώνα, σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Ο Νίτσε συνεχίζει ως το έπακρο την τάση των αντιδραστικών αντιδιαλεκτικών ιδεαλιστών καθηγητών του αιώνα του, αυτών που ρίχτηκαν με μανία από τις πανεπιστημιακές τους έδρες ενάντια στον "αντικειμενικό διαλεκτικό ιδεαλισμό" του Χέγκελ, (γιατί καταλάβαιναν πως αυτός ο ιδεαλισμός μπορούσε να τροποποιηθεί σε κατεύθυνση επαναστατική-ανατρεπτική, όπως και πραγματικά έγινε από τους Μαρξ-Ένγκελς, που κράτησαν τη διαλεκτική μέθοδο και την έθεσαν σε σωστή βάση ενώ ανέτρεψαν τον μεταφυσικό ιδεαλισμό και τη συντηρητικότητα του χεγκελιανού συστήματος).Ίσως η πολύ κακή ψυχολογική και νευρολογική κατάσταση του Νίτσε,σε συνδυασμό με την όλη γερμανική αντιδραστική φιλοσοφική παιδεία που είχε λάβει στις σπουδές του, και με τις αδικίες που είχε νιώσει να γίνονται εις βάρος του από άλλους, από εντελώς μηδαμινής αξίας ομοτέχνους του που τον παραγκώνισαν,να τον οδήγησαν στην παραληρηματική προβολή του "υπερανθρώπου". Αν σήμερα στον αναρχικό χώρο υπάρχει μια τάση θαυμασμού -υπέρ το δέον- του Νίτσε, αυτό νομίζω ότι οφείλεται στην κοινή βάση των δύο κατευθύνσεων: στον υποκειμενικό ιδεαλισμό και τον ατομικισμό. Αυτό φυσικά δεν αφορά όλους τους αναρχικούς, αλλά την πιο δεξιά τάση αυτού του πολιτικού ρεύματος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger