Home » , » ΚΚΕ(μ-λ) | Αλληλεγγύη στον λαό του Καζακστάν!

ΚΚΕ(μ-λ) | Αλληλεγγύη στον λαό του Καζακστάν!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022 | 10:06 μ.μ.

Λάβαμε και παραθέτουμε

Οι ζωές και τα δικαιώματα των λαών δεν θα αλεστούν στις μυλόπετρες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών!

Κλιμακώνεται ο ξεσηκωμός εργατών και λαού στο Καζακστάν, που αφορμή είχε την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας αλλά είχε και έχει συνολικές και βαθιές αιτίες: εκτεταμένη φτώχεια και εξαθλίωση, ανεργία, αστυνομοκρατία, καθεστώς αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών απαγορεύσεων που έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η συνολική εικόνα είναι απολύτως χαρακτηριστική της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι λαοί διεθνώς, είναι αποκαλυπτική των μεγάλων κινδύνων που τους απειλούν αλλά και των απαιτήσεων που έχει η πάλη τους.

Η χώρα αυτή διαθέτει τεράστια κοιτάσματα άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου και είναι η πρώτη παραγωγός στον κόσμο (40% της παγκόσμιας παραγωγής) ουρανίου, του στοιχείου που απαιτείται για την λειτουργία των πυρηνικών σταθμών παραγωγής («πράσινης»!) ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και πυρηνικών όπλων. Με αυτά τα δεδομένα αλλά και κυρίως με το δεδομένο της μεγάλης γεωπολιτικής κρισιμότητας της θέσης της στην κεντρική Ασία (ανάμεσα σε Ρωσία-Κίνα) η χώρα του Καζακστάν αποτελεί πρώτης τάξης πεδίο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών! Είναι μια από τις έξι χώρες του «Οργανισμού Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας», (CSTO) που ο ρώσικος ιμπεριαλισμός έχει συστήσει για να ελέγχει την περίμετρό του και να λεηλατεί τον πλούτο της περιοχής. Είναι χώρα «διέλευσης» του νέου «δρόμου του μεταξιού» (one zone-one belt) με πολλαπλές βλέψεις σε αυτήν από τον κινέζικο ιμπεριαλισμό. Είναι χώρα υψηλού στρατηγικού ενδιαφέροντος για την ιμπεριαλιστική Δύση και πριν από όλα για τις ΗΠΑ και την επιχείρηση περίσφιξης της Ρωσίας, καθώς η τεράστια αυτή χώρα εκτείνεται από τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας ως την Κασπία Θάλασσα! Αυτό το αμερικάνικο-δυτικό «ενδιαφέρον» είναι ιδιαίτερα έντονο σε μια συγκυρία που από τις ΗΠΑ έχει τεθεί το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, και σε όλη τη δυτική περίμετρο της Ρωσίας θερμαίνεται με τον πιο επικίνδυνο για τους λαούς τρόπο ο αμερικανορώσικος ανταγωνισμός.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανείς οι αιτίες της εξαθλίωσης και του καθεστώτος απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί στο λαό, αλλά και των ακόμα μεγαλύτερων κινδύνων που αντιμετωπίζει για την ίδια του τη ζωή. Ήδη –και καθώς η παραίτηση της κυβέρνησης και μια πρώτη μείωση στις τιμές της ενέργειας αποδείχτηκαν ανεπαρκή για να ανακοπεί ο λαϊκός ξεσηκωμός– αντιμετωπίζεται με πραγματικά πυρά και άρματα μάχης από στρατό και αστυνομία, και οι δολοφονημένοι είναι κιόλας δεκάδες. Επιπλέον, ο πρόεδρος Τοκάγιεφ –που χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές συμμορίες» τον ξεσηκωμένο λαό– κάλεσε σε επέμβαση την CSTO και ήδη Ρώσοι αλεξιπτωτιστές επεμβαίνουν για να αντιμετωπίσουν «τον κίνδυνο κατάλυσης του κράτους», για να διαφυλάξουν δηλαδή την επικυριαρχία και τον έλεγχο του ρώσικου ιμπεριαλισμού.

Από την «άλλη», η ιμπεριαλιστική Δύση, από τη μια, «καλοβλέπει» αυτές τις εξελίξεις, στο βαθμό που αυτές προκαλούν αναταραχή στα σύνορα του στρατηγικού ανταγωνιστή της (Ρωσία), αλλά και βάζουν σφήνες και εντάσεις στην τακτική συμμαχία που έχουν διαμορφώσει οι ιμπεριαλιστές της Ανατολής (Ρωσία-Κίνα). Γι’ αυτό και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της καταφεύγουν στις ανυπόφορα υποκριτικές διαπιστώσεις για την «αντιπολίτευση που δεν υπάρχει» στο Καζακστάν, την ίδια στιγμή που σε όλες τις χώρες της «Δυτικής δημοκρατίας» οι πολιτικές δυνάμεις του συστήματος υπηρετούν σύσσωμες τη γραμμή της άγριας επίθεσης στο προλεταριάτο και στους λαούς. Γι’ αυτό ακριβώς οι ιμπεριαλιστικές και οι αστικές δυνάμεις της Δύσης ούτε θέλουν ούτε μπορούν να υποστηρίξουν τον ξεσηκωμό του λαού του Καζακστάν, που, από την άλλη, τους προκαλεί σοβαρές ανησυχίες σαν ένα ακόμα σημαντικό μήνυμα για τις διεργασίες αγώνα και εξεγέρσεων που αναπτύσσονται στους λαούς σε όλο τον κόσμο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το κεφάλαιο.

Σε αυτήν ακριβώς τη βάση, αλλά από την αντίστροφη κατεύθυνση, πρέπει να δει ο λαός μας και όλοι οι λαοί τον αγώνα του λαού του Καζακστάν στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι, που βάφεται από το αίμα δεκάδων αγωνιζόμενων, και σε ολόκληρη την πολύπαθη χώρα. Έναν αγώνα δύσκολο, που με όλες του τις αναπόφευκτες αδυναμίες αποτελεί τον πραγματικό δρόμο των λαών για να μην συνθλιβούν στις μυλόπετρες του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, για να διεκδικήσουν ψωμί, δουλειά, ελευθερίες και ανεξαρτησία, για να χαράξουν το δρόμο της συναδέλφωσής τους, το δρόμο που στοχεύει στο να πάρουν οι λαοί τις τύχες τους στα δικά τους χέρια.

Αλληλεγγύη στον λαό του Καζακστάν!

Καταγγέλλουμε την αιματοχυσία και την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας!

Κάτω τα χέρια από την πάλη του λαού για επιβίωση, ψωμί, δουλειά, ελευθερίες!

Οι αγώνες των λαών ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό, είναι δίκαιοι και αναγκαίοι! Οι λαοί θα νικήσουν!


06.01.22

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger