Home » » Σαν σήμερα το 1933, τα μισθοφορικά τάγματα του δήμιου Βενιζέλου, μακελεύουν εργάτες, σκοτώνοντας 7 και τραυματίζοντας δεκάδες.

Σαν σήμερα το 1933, τα μισθοφορικά τάγματα του δήμιου Βενιζέλου, μακελεύουν εργάτες, σκοτώνοντας 7 και τραυματίζοντας δεκάδες.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022 | 9:00 π.μ.


Ηταν σαν σήμερα 15 Φλεβάρη του 1933, όταν η κυβέρνηση του δήμιου Βενιζέλου, μετά από μια σειρά εξαιρετικά τρομοκρατικά μέτρα που είχε πάρει για να εμποδίσει την ταξική πάλη του Ενιαίου Μετώπου, στέλνει έφιππους και πεζούς μπάτσους για να επιτεθούν στους εργάτες του ταξικού Εργατικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης. Στο άκουσα του γεγονότος 3.000 εργάτες συγκεντρώθηκαν για να αποδοκιμάσουν τους χωροφύλακές και τους χαφιέδες τους, για να επακολουθήσει μακελειό με τα ένστολα μαντρόσκυλα του κράτους να μακελεύουν εργάτες. Δολοφονούν 7, τραυματίζουν δεκάδες και συλλαμβάνουν πάρα πολλούς.

Το παρακάτω ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στον "Ριζοσπάστη" στις 16 Φλεβάρη 1933

Η ανθρωποσφαγή

Η πολιορκία και οι επιθέσεις της αστυνομίας κατά των αποκλεισμένων στο Ενωτικό Εργατικό Κέντρο εργατών εξακολούθησαν από τις 10 το πρωί. Οι εργάτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο για να υπερασπιστούν τους ηρωικούς συντρόφους τους, που υπερασπίστηκαν με μοναδική αυτοθυσία και ηρωισμό το ταξικό τους Κέντρο, έκαναν αλλεπάλληλες επιθέσεις με σκοπό να σπάσουν την πολιορκία και να απελευθερώσουν τους συντρόφους τους.

Η αστυνομία με πρωτοφανή λύσσα προσπαθούσε να τους απωθήσει, πυροβολώντας εναντίον τους, οι εργαζόμενοι ως τόσο, που ξεπερνούσαν τις 3 χιλιάδες πάλεψαν με ηρωισμό. 

Απωθούντο για μια στιγμή και συγκεντρωνόταν ξανά, επαναλαμβάνοντας τις επιθέσεις τους. Η εισαγγελία έχοντας προμελετημένη την δολοφονία των εργατών, αρνιότανε να επέμβει, παρά τις διαμαρτυρίες των μαζικών εργατικών επιτροπών.

Ετσι οι επιθέσεις και η πολιορκία κράτησε μέχρι της 11 την νύχτα. Κείνει την ώρα κατέβηκε ο εισαγγελέας και διάταξε γενική επίθεση. 

Το τι επακολούθησε είναι αδύνατο να περιγραφεί. Οι έφιππες και πεζές δυνάμεις που πολιορκούσαν το Εργατικό Κέντρο διενήργησαν γενική επίθεση. Ρίχτηκαν πάνω από 500 πυροβολισμοί. 

Οι ένοπλες ορδές επιτέθηκαν με πρωτοφανή λύσσα και κατόρθωσαν να παραβιάσουν τις πόρτες του Κέντρου, οι υπερασπιστές του οποίου λύγισαν πέφτοντας χτυπημένοι από τα δολοφονικά όργια των κανιβάλων.

Εφτα σκοτωμένοι, 16 βαριά τραυματισμένοι και 50 ελαφρά.

Αυτός είναι ο απολογισμός της πρωτοφανούς ανθρωποσφαγής της Θεσσαλονίκης.

Αίμα αθώων εργατών χύθηκε. Οι σκοτωμένοι και οι τραυματισμένοι χτυπήθηκαν με σφαίρες, με υποκόπανους, με σίδερα.

Οι κανίβαλοι της Ασφάλειας, τα μισθοφορικά τάγματα του δήμιου Βενιζέλου, οδηγούμενα από τους Καλοχρηστιανάκηδες, τον αιμοβόρο εισαγγελέα, χτύπησαν με λύσσα. Το έργο τους το συμπλήρωσαν με ομαδικές συλλήψεις. Εννενήντα έξι εργάτες σύρθηκαν στα μπουντρούμια. Τα νοσοκομεία γέμισαν από τους τραυματισμένους και τα μπουντρούμια από τους εργάτες που συνελήφθησαν

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger