Home » , » "Το Μπλόκο της Καλαμάτας": Ενα στυγνό έγκλημα που έκαναν σαν σήμερα το 1944 τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και ντόπιοι συνεργάτες τους.

"Το Μπλόκο της Καλαμάτας": Ενα στυγνό έγκλημα που έκαναν σαν σήμερα το 1944 τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και ντόπιοι συνεργάτες τους.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 | 2:00 μ.μ.

Ενα από τα χιλιάδες εγκλήματα που διέπραξαν να ναζιστικά στρατεύματα κατοχής μαζί με τα ντόπια δοσιλογικά καθάρματα -κάποια απ' αυτά ήταν και Γερμανοντυμένα- έγινε σαν σήμερα, 8 Φλεβάρη του 1944 και έχει μείνει στην ιστορία ως "Το Μπλόκο της Καλαμάτας".

 Ας ξεκινήσουμε την αφήγηση του ιστορικού γεγονότος από το τι είχε προηγηθεί.

Στις 4 Φλεβάρη, Γερμανοί και οπλοφόροι του διορισμένου απ' τους κατακτητές νομάρχη Περρωτή, μεταξύ των οποίων και ο περιβόητος Μαγγανάς, στήνουν μπλόκο στην περιοχή από την πλατεία 23ης Μαρτίου και βόρεια. Εκεί συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου καθώς γίνεται το παζάρι. Κατά τις επίσημες γερμανικές αναφορές έγινε «έφοδος σε κομμουνιστικά στέκια στην Καλαμάτα». Συλλαμβάνουν εκατοντάδες.

Οι οπλοφόροι του Περρωτή κάνουν μια πρόχειρη επιλογή και κρατούν γύρω στα 250 άτομα. Τους παραδίνουν στους Γερμανούς, που τους οδηγούν στο στρατόπεδο.

Οι Γερμανοί, ο Βρεττάκος με το προδοτικό τάγμα του και ο Περρωτής με τους αλήτες οπλοφόρους του εκτιμούν ότι η ανάπτυξη του ΕΛΑΣ είναι ραγδαία και θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία τους. Γι’ αυτό ετοιμάζουν ουσιαστικά μια αποθήκη» πατριωτών για τις εκτελέσεις ως αντίποινα.

Στις 5 Φλεβάρη ο ΕΛΑΣ στήνει ενέδρα σε γερμανική φάλαγγα στον Αγιο Φλώρο, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στον στρατό κατοχής και παίρνοντας μέρος του οπλισμού της μονάδας.

Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν και καίνε τον Αγιο Φλώρο, τα Χριστοφιλέικα και τη Σκάλα.

Στις 8 Φλεβάρη στην Καζάρμα με νέα επιχείρηση ο ΕΛΑΣ προκαλεί επίσης μεγάλες απώλειες στους Γερμανούς παίρνοντας οπλισμό τους.

Την ίδια ημέρα οι Γερμανοί προχωρούν σε αντίποινα εκτελώντας 148 πατριώτες, από αυτούς που είχαν συλλάβει μαζί με τους οπλοφόρους του Περρωτή. Οι εκτελέσεις γίνονται νύχτα στον χώρο του στρατοπέδου. Τα πτώματα μεταφέρονται μέσα στο σκοτάδι με φορτηγά και θάβονται στην άμμο, στα παλιά σφαγεία. (Το έγκλημα αποκαλύφτηκε μετά την Απελευθέρωση, όταν τα σκυλιά αναζητώντας τροφή άρχισαν να ξεθάβουν ό,τι είχε απομείνει).

Ο ιδεολόγος φασίστας και γερμανοπροδότης Περρωτής, απειλώντας με νέα αντίποινα σε ανακοίνωση-αντικομμουνιστικό παραλήρημα, ανακοινώνει ότι «ο Γερμανικός Στρατός ευρέθη αναγκασμένος να λάβη μέτρα καταστρεπτικά δι' ολοκλήρους περιφέρειας».

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger