Το διάστημα της Απριλιανής δικτατορίας βρέθηκε στο εξωτερικό όπου μαζί με την Μαρία Φαραντούρη δημιούργησε λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδωσαν συναυλίες που είχαν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας.
Το 1972, ο Καλογιάννης επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου έχει παραμείνει η οικογένειά του. Η πολιτική του δράση στοχοποιήθηκε. Στη μπουάτ όπου εργάστηκε τραγουδούσε στίχους του Αναγνωστάκη. Αυτοί οι στίχοι έχει παραδεχτεί σε συνέντευξη του ότι ήταν η αιτία να τον συλλάβουν και να κρατηθεί για αρκετό διάστημα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Εκείνος όμως δεν πτοήθηκε, καθώς η φωνή του χαρακτήρισε τους αγώνες του ελληνισμού και δημοκρατία και ελευθερία…
Με την πτώση της χούντας και την επιστροφή του Θεοδωράκη, ο Καλογιάννης ξανασυνδέεται με τον συνθέτη και συμμετέχει στη νέα σειρά, μεγαλειωδών πλέον συναυλιών, με έμφαση κυρίως στα απαγορευμένα τραγούδια του. Παράλληλα, ο Καλογιάννης, εκτός από ερμηνευτής αγωνιστικών τραγουδιών, διακρίνεται και ως ποιοτικός ερωτικός τραγουδιστής, με την αναγνωρίσιμη πλέον ζεστή, εκφραστική φωνή του.Μερικοί συνθέτες –πλην Θεοδωράκη– με τους οποίους έχει συνεργαστεί: Ξαρχάκος, Κουγιουμτζής, Μούτσης, Πλέσσας, Ανδριόπουλος, Λάγιος, Μαυρουδής, Τόκας, Μουσαφίρης, Κουνάδης, Κραουνάκης, Παπαβασιλείου κ.ά. Κι από ποιητές–στιχουργούς: Ελύτης, Σικελιανός, Ρίτσος, Αναγνωστάκης, Λειβαδίτης, Ελευθερίου, Παπαδόπουλος, Χριστοδούλου, Λάδης κ.ά. Περισσότερα στον αναγνώστη λένε ίσως μερικοί τίτλοι τραγουδιών: «Ομορφή μου Κατερίνα», «Αννούλα του χιονιά», «Ορτσα τα πανιά», «Και που λες Ευτυχία», «Σ’ αγαπώ σαν τον Μάη», «Μόνο να γράφεις τ’ όνομά σου», «Ισως φταίνε τα φεγγάρια», «Μικραίνει ο κόσμος»,«Do you like the Greece?».
Περί τους είκοσι οι προσωπικοί του δίσκοι (μερικοί χρυσωμένοι), ενώ το 2007 κυκλοφορεί η συλλογική κασετίνα «Κράτησα τη ζωή μου ταξιδεύοντας 40 χρόνια Αντώνης Καλογιάννης».
Δημοσίευση σχολίου