Home » , , » Ο "πατριωτισμός" των ολιγαρχών μέσα από την περίπτωση της Ουκρανίας.

Ο "πατριωτισμός" των ολιγαρχών μέσα από την περίπτωση της Ουκρανίας.

Από giorgis , Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 | 8:38 μ.μ.

 Του Γ.Γ

Εγραφα χτες δια τον διαχρονικό "πατριωτισμό" της ελληνικής αστικής τάξης. Φυσικά ίδια ποιότητας "πατριώτες" είναι σε όλο τον κόσμο οι καπιταλιστές. Το παρακάτω κείμενο που υπογράφει σήμερα η Κατερίνα Τζωρτζάκη στην εφημερίδα "Ναυτεμπορική",  αναφερόμενη στα τωρινά δρώμενα στην Ουκρανία. επιβεβαιώνει αυτή μας την εκτίμηση, 

Οι ολιγάρχες έφυγαν πρώτοι

Εφυγαν άρον άρον με ιδιωτικά αεροπλάνα επιχειρηματίες και βουλευτές από την Ουκρανία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 23 πολιτικοί το έβαλαν στα πόδια μπροστά στα ρωσικά δόντια.

Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τη γλώσσα των συμφερόντων και δίνουν μάθημα πολιτικού ρεαλισμού -για να το πούμε κομψά- στον λαό της χώρας. Στη συννεφούπόλη δεν μένει πια κανείς κι ας προσποιείται έκπληξη κι απογοήτευση για την αποκαλούμενη ελίτ.

Τι περίμεναν δηλαδή, άνθρωποι ισχυροί να τρέχουν την ώρα του κατακλυσμού. κρατώντας εφημερίδες πάνω από το κεφάλι τους;

0 πρόεδρος της Ουκρανίας τους προέτρεψε να επιστρέφουν στη χώρα "|...| Ήταν συμμέτοχοι στις ιδιωτικοποιήσεις και το κράτος τούς εμπιστεύθηκε. Νομίζω ότι τους έδωσε μία ευκαιρία... Είναι καθήκον σας. σε μια τέτοια κατάσταση. να είστε μαζί μας, με τον ουκρανικό λαό. Προτείνω να επιστρέφετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, της διπλωματίας και του λαού μας". 

Δεν ξέρω πόσοι στρατιώτες και πολίτες περιμένουν να ξαναμπούν στα αεροπλάνα ολιγάρχες και άνθρωποι που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, για να επιστρέφουν και την εθνική ομοψυχία να επιλέξουν. Σε στοίχημα, πάντως, ας μην το παίξουν. 

Είναι σχεδόν κωμικό να γίνεται επίκληση σε αίσθημα πατριωτικό και καθήκον. Τι δεν καταλαβαίνεις; Δεν έχεις ακούσει για την «άγρια Δύση» της μειασοβιετικής εποχής και το γιουρούσι: 

Σε εκείνα εκεί τα χώματα γίναν αλλιώς τα δώματα. Η «αστική κοινωνία» οικοδομήθηκε με προκαπιταλιστικσύς κανόνες. Ελλειμματικό δεν ήταν μόνο το δημόσιο ταμείο, ελλειμματοκό είναι και το ιερατείο, ένα συνονθύλευμα. το οποίο κάποια περίοδο -είπαμε ποια- κατόρθωσε ν’ ανέβει και τα περί εθνικής συνείδησης και παράδοσης ευθύνης χάθηκαν στ' αλεύρι. 

Πώς συνόψισε η Suddeutsche Zei-tung την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την «Καταπολέμηση της Μεγάλης Διαφθοράς στην Ουκρανίαν «Ολιγάρχες. υψηλά ιστάμενοι κρατικοί λειτουργοί και διεφθαρμένοι εισαγγελείς και δικαστές μοιράζουν ακόμα το κράτος, με δισεκατομμύρια να εξαφανίζονται στο εξωτερικό. Η Ουκρανία. με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει κάνει τόση λίγη πρόοδο στο κτίσιμο μιας συνταγματικής δημοκρατίας όση και στη μάχη κατά της διαφθοράς». Μοιράζουν ακόμα το κράτος, ο πατριωτισμός στον πάτο, ακροδεξιά τάγματα κάνουν δουλειά από κάτω. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger