Home » , » Πέθανε ο Δημήτρης Τσοβόλας

Πέθανε ο Δημήτρης Τσοβόλας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 | 5:01 μ.μ.

Της Αλέκας Ζορμπαλά

Πέθανε πριν λίγο "ο γιος του αγωγιάτη", ο Δημήτρης Τσοβόλας.

Τον γνώρισα ως πολιτικό, με τον οποίο τίποτα δεν με συνέδεε, πέρα από ότι με εντυπωσίαζε μια διακριτή πολιτική του εντιμότητα και ανιδιοτέλεια. Ναι! 

Τον εκτίμησα ως άνθρωπο και ως συνάδελφο δικηγόρο για την αξιοπρέπεια, την ντομπροσύνη του, το θάρρος, την μαχητικότητά του, το φλογερό του βλέμμα, όταν αλώνιζε μέσα στα ακροατήρια σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να δέχεται μύγα στο σπαθί του.

Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσές του τον σέβονταν.

Η δικαστική εξουσία "δεν τον πήγαινε", αλλά καθόλου, όμως...

Απόψε θα βαράνε κλαρίνα στα Τζουμέρκα, εκεί στα ψηλά βουνά των Μελισσουργών, εκεί, που θα τον περιμένει με τσίπουρα ο συγχωριανός του Γιάννης Μπανιάς, που τόσο νωρίς έφυγε.. 

Καλούς δρόμους Δημήτρη Τσοβόλα.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

25 Φεβρουαρίου 2022 στις 5:50 μ.μ.

Η μεγάλη προσφορά του Δημήτρη Τσοβόλα.
Ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν ένα από τα καλυτέρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όσο κι αν διαφωνούσες με την πολιτική που ακολουθούσε, ήξερες πως, αυτά που έλεγε, τα πίστευε.
Ήταν επίσης μαχητής. Η μεγαλύτερη προσφορά του Δημήτρη Τσοβόλα δεν ήταν βέβαια στην Οικονομία παρόλο που σαν υπουργός Οικονομικών δεν τα πήγε άσχημα, έδωσε κάποιες παροχές.
Η προσφορά του όμως ήταν όταν καταδικάστηκε άδικα από το Ειδικό Δικαστήριο.
Αν ο Τσοβόλας έλεγε στη δίκη του πως ό,τι έκανε, τα έκανε με εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Ανδρέας πιθανότατα θα καταδικάζονταν. Ήταν ένας ωμός εκβιασμός του καθάρματος Μητσοτάκη.
Ο Τσοβόλας όμως δε φοβήθηκε. Αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί. Αυτή όμως ήταν ουσιαστικά και η καταδίκη της χειρότερης κυβέρνησης ως τότε, της γαλάζιας εγκληματικής οργάνωσης του Μητσοτάκη.
Ο Τσοβόλας έπρεπε να παραδώσει την έδρα του βουλευτή της Β’ Αθήνας. Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ! Το ΠΑΣΟΚ, που τότε δεν ήταν ακόμα τσόντα της ΝΔ, δεν δέχτηκε να τον αντικαταστήσει έτσι απλά.
Στις 5 Απριλίου 1992 διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας, για την πλήρωση της κενής θέσης. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την έδρα με τον Γεώργιο - Αλέξανδρο Μαγκάκη, διπλασιάζοντας τις ψήφους του, αποκτώντας έτσι δυναμική εξουσίας.
Η ΝΔ δεν τόλμησε καν να κατέβει στις εκλογές. Ήταν ουσιαστικά το μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο γκάλοπ. Το ΠΑΣΟΚ έχει πανελλαδικά 46% είπαν στελέχη του, βασιζόμενα στα αποτελέσματα, πράγμα που αποδείχτηκε λίγο μετά, όταν ο Σαμαράς έκανε τη μοναδική καλή πράξη της ζωής του, να ρίξει τον αποστάτη, το κάθαρμα το Μητσοτάκη, μια ώρα αρχύτερα.
Η ΝΔ, που είχε προτείνει αποχή, ή κρύβονταν πίσω από το Λεβέντη, συνετρίβει, καθώς η συμμετοχή πλησίασε αυτή των εθνικών εκλογών! Στην ουσία οι εκλογές αυτές ήταν η ταφόπλακα της πολιτικής του 0+0=14, της πολιτικής του Μητσοτάκη. Ο κόσμος αγανακτισμένος για την λιτότητα και τον αυταρχισμό έδωσε συντριπτικό μήνυμα. Η ΝΔ τότε έχασε κάθε ελπίδα να κρατηθεί στην εξουσία.
Και μόνο γι αυτό «ο γιός του αγωγιάτη» αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αν η ΝΔ έκανε νοθεία, όπως πάει να κάνει τώρα, θα είχαμε Μνημόνιο από τη δεκαετία του 90.
Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ πούλησε τον έντιμο αγωνιστή. Ο Τσοβόλας αηδιασμένος έκανε το ΔΗΚΚΙ. Ο Τσοβόλας πάντοτε ήταν καλός άνθρωπος. Γι αυτό δεν είχε τύχη στην πολιτική.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger