Home » , » Σαν σήμερα, 12 Μαρτίου 1945, η Εβραιοπούλα Άννα Φρανκ αφήνει την τελευταία της πνοή

Σαν σήμερα, 12 Μαρτίου 1945, η Εβραιοπούλα Άννα Φρανκ αφήνει την τελευταία της πνοή

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 | 9:44 μ.μ.

Πηγή: Praxis Review - f/b

"Κάποια μέρα αυτός ο φοβερός πόλεμος θα τελειώσει... κάποια μέρα θα ξαναγίνουμε άνθρωποι"

Σαν σήμερα, 12 Μαρτίου 1945, η Εβραιοπούλα Άννα Φρανκ αφήνει την τελευταία της πνοή από τύφο σε ηλικία 15 ετών στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλσεν, τρεις ημέρες μετά τον θάνατο της αδερφής της, Μαργκό. 

Γεννήθηκε 12/6/1929. Η οικογένειά της είχε μετακομίσει στο Άμστερνταμ όταν οι ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία το 1933 αλλά παγιδεύτηκε όταν η κατοχή επεκτάθηκε και στην Ολλανδία. 

Τον Ιούλιο του 1942, καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1942 να κρύβεται στο γραφείο του πατέρα, Όττο Φρανκ.  Μετά από δύο χρόνια τούς κατέδωσαν και η οικογένεια στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στις 4 Αυγούστου του 1944. 

Η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα, όπου κρυβόταν η οικογένειά, αφήνοντας στο πάτωμα περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες κτλ. Λίγες μέρες αργότερα, μια καθαρίστρια βρήκε ανάμεσά τους το ημερολόγιο της Άννας και το κράτησε ελπίζοντας να το επιστρέψει σε εκείνη μετά το τέλος του πολέμου. Η μητέρα της πέθανε και αυτή στο Άουσβιτς. 

Ο μόνος επιζών της οικογένειας ήταν ο πατέρας, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους επιζώντες που απελευθέρωσε ο κόκκινος στρατός στο Άουσβιτς το 1945. Αμέσως μετά την απελευθέρωση του άρχισε να αναζητεί τη γυναίκα του και τις κόρες του, ώσπου έμαθε ότι είχαν πεθάνει. Ένας φίλος της οικογένειας, που τους είχε βοηθήσει στην διάρκεια της κατοχής στην Ολλανδία, του παρέδωσε το ημερολόγιο που έγραφε η κόρη του. 

Το κόκκινο ημερολόγιο με την κλειδαριά ήταν δώρο του πατέρα της, Ότο τον Ιούνιο του 1942, όταν η Άννα ήταν 13 ετών. Τρία χρόνια μετά τον πόλεμο το ημερολόγιο εκδόθηκε σε βιβλίο και έγινε σύμβολο κατά του ναζισμού. Το βιβλίο της Φράνκ όπου έγραφε-μεταξύ άλλων-"θα μπορέσω ποτέ να γίνω συγγραφέας; το ελπίζω" μεταφράστηκε σε 70 γλώσσες.

Το μήνυμα της "Είναι υπέροχο να μην χρειάζεται στιγμή αναμονής για να αρχίσουμε να βελτιώνουμε τον κόσμο", είναι επίκαιρο και σήμερα.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger