Home » , » Εμπρακτη απάντηση στην ανεκδιήγητη Λ. Μανδώνη

Εμπρακτη απάντηση στην ανεκδιήγητη Λ. Μανδώνη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022 | 10:08 μ.μ.


Του Τάσου Σγουρού

Το ΠΟΕΤΑ με τις μικρές του δυνάμεις σπάει τον επιλεκτικό και ρατσιστικό τρόπο, που η αυτοαποκαλούμενη Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδωνη προσπαθεί να αποκλείσει τον ρωσικό πολιτισμό, προτείνοντας δύο βιβλία: 

α) Το βιβλίο του κορυφαίου Ρώσου ζωγράφου  Βασίλη Καντίνσκι  "Για τον πολιτισμό και την τέχνη", ενός θεωρητικού, που από πολλούς θεωρείται ο πατέρας της αφηρημένης ζωγραφικής!

β) Το βιβλίο της Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα "Μπάουχαους"
Πρόκειται για μια καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή, που ιδρύθηκε απ' τον Γερμανό Βάλτερ Γκρόπιους και λειτούργησε κατά την περίοδο 1919-1923 στη Γερμανία. Σ' αυτή τη σχολή που συμμετείχε κι ο Β. Καντίνσκι, κατάφερε να συλλάβει από νωρίς τη νέα διαλεκτική τέχνης και βιομηχανίας. Η δημιουργία της πραγματοποιήθηκε με τη συγχώνευση δύο καλλιτεχνικών σχολών της Βαϊμάρης: Της Δουκικης Ακαδημίας Καλών Τεχνών και της Δουκικης Σχολής Διακοσμητικών Τεχνών. 

Το Μπάουχαους κατάφερε να οργανώσει κάθε δημιουργική προσπάθεια και να συνενώσει όλους τους κλάδους των  πρακτικών τεχνών (ζωγραφικής, γλυπτικής, χειροτεχνίας και εφαρμοσμένων τεχνών) αδιαχώριστα, συνθετικά στοιχεία της καινούργιας αρχιτεκτονικής. Ανοίγοντας έτσι, μια νέα εποχή, ο τρόπος διδασκαλίας του Μπάουχαους επισήμανε: κάθε στερεότυπο πρέπει να αποφεύγεται. Η δημιουργικότητα έχει τα πρωτεία. 

Το Μπάουχαους κατανόησε την ιστορία της τέχνης, όχι ως μια μορφή ιστορίας στιλιστικής εξέλιξης, αλλά σαν βαθύτερης κατανόηση των ιστορικών μεθόδων εργασίας και τεχνικής, επιστήμης και υλικών, αφήνοντας έτσι το δικό του αποτύπωμα στην εποχή του μεσοπολέμου!

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger