Home » , , » Γιώργης Βουτυράς: Ενας εργάτης, ήρωας της τάξης μας, που κράτος και εργοδοσία τον δολοφόνησαν σαν σήμερα το 1946

Γιώργης Βουτυράς: Ενας εργάτης, ήρωας της τάξης μας, που κράτος και εργοδοσία τον δολοφόνησαν σαν σήμερα το 1946

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 17 Απριλίου 2022 | 7:24 μ.μ.

Ηταν σαν σήμερα 17/4/1946 όταν στο πάνθεο των ηρώων της τάξης μας προστίθεται και το όνομα Γιώργης Βουτυράς. Πρόκειται για έναν κομμουνιστή, πρόσφυγα, από την Υοζγάτη του Δυτικού Πόντου, που μετά από μια σειρά περιπέτειες βρέθηκε στην Ελλάδα το 1924, Αρχικά εγκαθίσταται μαζί με την οικογένεια του στην Κοζάνη και το 1930 μετακομίζει στη Νάουσα, αρχίζοντας να εργάζεται στο κλωστοϋφαντουργείο «Λαναρά - Κύρτση και ΣΙΑ ΑΕ». 

Συνειδητός  ταξικός εργάτης, όπως ήταν οργανώνεται στην συνδικαλιστική παράταξη Εργατικός Αντιφασιστικός Σύνδεσμος (ΕΡΓ.Α.Σ) που ήταν προσκείμενη στο ΚΚΕ και από την πρώτη στιγμή βάζει στόχο την οργάνωση των ανθρώπων της τάξης τους.  Αγαπητός και χαρισματικός ηγέτης όπως ήταν, ο Γιώργης Βουτηράς, πρωτοστατεί για την ίδρυση σωματείου κλωστοϋφαντουργών και για την δημιουργία Εργατικού Κέντρου. Εκλέγεται πρόεδρος και στις δυο αυτές συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνοντας καθημερινές μάχες για τα μικρά και μεγάλα δίκαια της εργατικής τάξης της Νάουσας.

 Κι αυτό έχοντας απέναντι του ένα καθεστώς στυγνής αστικής δικτατορίας, που φορώντας τον κοινοβουλευτικό μανδύα, εξαπέλυε σε όλη την Ελλάδα τρομοκρατικές διώξεις απέναντι σε πρωτοπόρους αγωνιστές.

Ο Γιώργης Βουτηράς, δηλαδή, είχε καταστεί το αγκάθι στα μάτια της κυβέρνησης και των ντόπιων βιομηχάνων. Και έτσι καθεστώς και εργοδοσία σχεδιάζουν και πραγματοποιούν, άλλο ακόμα ένα έγκλημα. Την δολοφονία του αγωνιστή εργάτη.

Αναφέρει ο "Ριζοσπάστης" στις 18/4/1946

Θεσσαλονίκη 17. Τηλεγράφημα από τη Νάουσα αναφέρει ότι σήμερα το πρωί στις 10 ο χίτης Αχιλλέας Αντωνίου μπράβος του βιομήχανου Λαναρά πυροβόλησε με πιστόλι από κοντά τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Γιώργο Βουτυρά και τον σκότωσε. 

Η δολοφονία ξεσήκωσε κύμα αγανάκτησης μέσα στους εργάτες της Νάουσας, Έδεσσας και Θεσσαλονίκης. Στη Νάουσα κηρύχθηκε απεργία διαμαρτυρίας.  

Αύριο θα κηρυχθεί απεργία διαμαρτυρίας στην Έδεσσα. 

Η αστυνομία της Νάουσας απαγόρευσε να γίνει δημόσια η κηδεία του θύματος και σύγχρονα εξαπόλυσε άγρια τρομοκρατία σε ολόκληρη την πόλη. Έβγαλε διαταγή ότι όποιος κυκλοφορεί πέρα από τις 7 το απόγευμα θα πυροβολείται. 

Είκοσι λεφτά πριν από το φόνο σκοτώθηκε από αγνώστους ο μοναρχικός Πατρώνας. Η γνώμη που επικρατεί είναι ότι οι ίδιοι που σχεδίασαν και εξετέλεσαν τη δολοφονία του Βουτυρά σκότωσαν και τον Πατρώνα για να δείξουν ότι η δολοφονία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Νάουσας οφείλεται σε αντίποινα. 

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με ανακοίνωση του καλεί τον εργαζόμενο λαό να σταματήσει με τη δύναμη του τα δολοφονικά χέρια και με στάσεις και απεργίες να απαντήσει αποφασιστικά.

Αμεση ήταν η απάντηση που έδωσαν σ' αυτή την κρατική - εργοδοτική δολοφονία οι Ομάδες Ενοπλων Καταδιωκόμενων (ΟΕΚ). Βερμίου, με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Παλαμά (Λάμπης), αλλά σ' αυτό το γεγονός θα αναφερθούμε σε επόμενη ανάρτησή μας. 

Εδώ να προσθέσουμε ότι στις 19.4/1946 ο "Ρ" κυκλοφορεί με την πρωτοσέλιδη είδηση που τιτλοφορεί: 

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ. ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ. 

Αντιγράφουμε: 

"Η δολοφονία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Βουτυρά προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση ανάμεσα στους εργάτες και υπάλληλους. Τα δολοφονία αυτή που είναι συνέχεια πολλών άλλων οι εργάτες την αποδίδουν σε προμελετημένο σχέδιο της κυβέρνησης, των Άγγλων και των βιομηχάνων να εξοντώσουν τα συνδικαλιστικά τους στελέχη ώστε να εφαρμοστεί ευκολότερα η πολιτική τους που αποβλέπει στην ένταση της εκμετάλλευσης του λαού. 

Επαναλαμβάνεται δε ότι η τρομοκρατία κα οι δολοφονίες θα φέρουν την ανάγκη στους εργάτες να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα άμυνας για τη ζωή τους. Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας Εργατών στη σημερινή της έκτακτη σύσκεψη θα πάρει αποφάσεις για τα διαβήματα που θα κάμει απ’ αφορμή την προμελετημένη αυτή δολοφονία".

Να συμπληρώσουμε ότι σε ανακοίνωση της τότε ταξικής ΓΣΕΕ την οποία υπέγραφε ο γραμματέας της   Δημήτρης (Μήτσος) Παπαρήγας (άλλο ένα στέλεχος του ΚΚΕ που δολοφονήθηκε από Ασφαλίτες στις 22//2/1949) τονιζόταν: "…Σε οποιαδήποτε περιφέρεια ή πόλη εκδηλωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στις εργατικές και υπαλληλικές οργανώσεις , ενάντια σε στελέχη και μέλη των εργατοϋπαλληλικών οργανώσεων η εργατιά πρέπει να αντιμετωπίσει οργανωμένα κι’ αποφασιστικά με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και απεργίες. Ο φασισμός φέρνει την καταστροφή της εργατικής τάξης και του λαού μας . Οι αντιδραστικές δυνάμεις με τη φασιστική τρομοκρατία επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν στη χώρα μας ένα ολοκληρωμένο φασιστικό καθεστώς. Στην πάλη που διεξάγει ο Ελληνικός λαός για να αποτρέψει τον κίνδυνο αυτό η εργατική τάξη θα ρίξει όλο το βάρος της και θα δώσει όλες της τις δυνάμεις".

Για την ιστορία να προσθέσουμε, ότι στην δίκη - παρωδία που ακολούθησε ο δολοφόνος του αγωνιστή Γιώργη Βουτυρά, χίτης Αχιλλέας Αντωνίου μπράβος του βιομήχανου Λαναρά, κηρύχθηκε αθώος ενώ η εργοδοσία του τον είχε "προβιβάσει", από απλό εργάτη σε φύλακα.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger