Του Γ.Γ.
«Απαιτούμε σεβασμό στο δικαίωμα στη ζωή και την υγιή ευημερία της πατρίδας μας. Γι’ αυτό μας το δικαίωμα θα αγωνιστούμε μέχρι το θάνατο. Για τους Κουβανούς ισχύει αυτό που διακήρυξε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, ο Χοσέ Μαρτί: “Πατρίδα είναι η ανθρωπότητα”».Φιντέλ Κάστρο Ρους
Η αρχική μου πρόταση είναι να επισκεφτείτε τον προσωπικό μου ιστότοπο και να διαβάσετε το μεγάλο αφιέρωμα που υπάρχει με τίτλο "Επανάσταση σε μία μικρή νησιωτική χώρα της Καραϊβικής".
Αναφέρονται εκεί σχετικές περιπτώσεις, με τον πολύ εύστοχο παραλληλισμό που κάνει σε ανάρτησή του ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Διονύσης Ελευθεράτος, για το πώς παρουσίαζαν διεθνώς τα ΜΜΕ τα όσα συνέβαιναν στην Κούβα, με την εισβολή των Αμερικανικών στρατευμάτων, σαν σήμερα το 1961, στον Κόλπο των Χοίρων, και τι μας σερβίρουν τώρα στην ειδησεογραφία σχετικά με τον πόλεμο που δημιούργησε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που έχουμε γράψει τόσες φορές: Το πρώτο θύμα σε κάθε πόλεμο είναι η αλήθεια.
Αντιγράφουμε από τον λογαριασμό που διατηρεί στο twitter ο Δ. Ελευθεράτος:
Όποιος/α θέλει να επιβεβαιώσει πόσο... μυθομανής μπορεί να γίνει ο προπαγανδιστικός, ψυχολογικός πόλεμος, ειδικά όταν εξελίσσονται στρατιωτικές επιχειρήσεις, ας "πάει" νοερά στην 17η Απριλίου 1961. Τότε που οι ΗΠΑ οργάνωσαν την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, στην Κούβα.
Όσα διοχέτευαν οι Αμερικανοί ως "νέα", γίνονταν την επόμενη ημέρα πρωτοσέλιδα στις περισσότερες εφημερίδες του δυτικού κόσμου. Ενδεικτικά, από τη δική μας "Καθημερινή": "Απεβιβάσθησαν 15.000 άνδρες. Ο αρχηγός της επαναστατικής κυβερνήσεως ( σ.σ αυτής των εισβολέων) Καρντόνα έφθασεν εις την νήσον. Φήμαι ότι συνελήφθη ο Ραούλ Κάστρο, υπουργός Αμύνης, και ότι κατελήφθησαν μερικαί πόλεις".
Στις 20 Απριλίου η ίδια εφημερίδα τα διέψευδε όλα... Ποια ήταν η αλήθεια; Ο Κορντόνα βρισκόταν στο Μαϊάμι. Ούτε τουφεκιά έπεσε σε πόλη η χωριό αφού όσοι κατάφεραν να αποβιβαστούν (ούτε 2 χιλ.) εξουδετερώθηκαν αμέσως. Χίλιοι αιχμαλωτίστηκαν. Η κουβανική αεροπορία βύθισε όσα μεταγωγικά πλοία προσπάθησαν να φέρουν ενισχύσεις. Και με την "είδηση" της σύλληψης του Ραούλ Κάστρο, γελούσαν επί χρόνια στην Κούβα..
Αλλά ο "ψυχολογικός πόλεμος" ενδιαφέρεται για την 1η εντύπωση- η κατοπινή διάψευση δεν τον απασχολεί πολύ. Αξίωμα με διαχρονική ισχύ & όχι μόνο σε πολεμικές επιχειρήσεις. Ενίοτε & σε αστυνομικές, στο εσωτερικό χωρών. Μην αρχίσουμε τώρα τα παραδείγματα, θα βραδιάσουμε..
Δημοσίευση σχολίου