Home » , » Αυτοί που κοιμήθηκαν μάγουλο με μάγουλο με τον θάνατο

Αυτοί που κοιμήθηκαν μάγουλο με μάγουλο με τον θάνατο

Από giorgis , Σάββατο 2 Απριλίου 2022 | 10:00 π.μ.

Του Γ. Γ.

«Το έργον της Μακρονήσου, αναγνωρίζομενον ήδη διεθνώς ως παράδειγμα και πρότυπον άξιον μιμήσεως εις όλας τας ελευθέρας χώρας του κόσμου, αποτελεί τίτλον τιμής δι’ όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν και συμβάλλουν εις την πραγματοποίησίν του. [...] Η ιστορία θα γράψει ότι η στροφή της παγκόσμιας υποστάσεως εδώ εις την Μακρόνησον άρχισε. Στο ξερονήσι αυτό εβλάστησε σήμερα η Ελλάς ωραιότερη όσο ποτέ».

Παναγιώτης Κανελλόπουλος - Πρώην πρωθυπουργός

Το έχουμε ξαναγράψει: Οσο περνάει από το χέρι μας, μέσα από τούτη την διαδικτυακή γωνιά θα προσπαθούμε να κρατούμε άσβεστη την μνήμη για τα "έργα και της ημέρες", της "εθνικόφρονας" παράταξης, αδιαφορώντας για τις "κατηγορίες" που έχουμε δεχθεί κατά καιρούς περί "αναμόχλευσης πολιτικών παθών".

Μ' αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, θα αναπαράγουμε ένα πολύ καλό αφιέρωμα που βρήκαμε στο περιοδικό Hot History για το κολαστήρι της Μακρονήσου. 

Εχει υπολογιστεί πως από τη Μακρόνησο πέρασαν συνολικά περί τους 27.000 στρατιώτες, 1.100 αξιωματικοί και 30.000 πολίτες, όλοι κατηγορούμενοι για αριστερά φρονήματα. Ανάμεσα τους καθηγητές πανεπιστημίου και άλλοι επιστήμονες όπως ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος και ο Γιάννης Ιμβριώτης, σκηνοθέτες και ηθοποιοί όπως ο Μάνος Κατράκης, ο Θανάσης Βέγγος, η Αλέκα Παΐζη και ο Νίκος Κούνδουρος, μουσικοσυνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Φοίβος Ανωγειανάκης, εικαστικοί όπως ο Τάσος Ζωγράφος και ο Γιώργος Φαρσακίδης, λογοτέχνες όπως ο Γιάννης Ρΐτσος, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Νίκος Καρούζος, ο Θέμος Κορνάρος, άλλοι ήδη καταξιωμένοι, άλλοι στα πρώτα τους βήματα.

Το παρακάτω πόνημα μόνο "εύκολο" ανάγνωσμα δεν είναι. Από τον Απρίλη του 1947 όταν άρχισε το αφιλόξενο βραχώδες τοπίο του νησιού να υποδέχεται στρατιές κομμουνιστών και αριστερών κρατουμένων μέχρι τον Φλεβάρη του 1961, το αντικομμουνιστικό κράτος της Δεξιάς, έγραψε αρκετές απ' τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του. 

Σφαγές, βασανιστήρια, εκτελέσεις. Μέσα σ' αυτές τις τρεις λέξεις μπορεί να συνοψίσεις αυτό που συνέβαινε στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Αυτό για τον κόσμο του αγώνα. 

Για το κράτος της δεξιάς και για τον μετέπειτα πρόεδρος της  "Δημοκρατίας" τους Κωνσταντίνο Τσάτσο: «η Μακρόνησος είναι προπαντός ένα μεγάλο εκπαιδευτήριο και γυρεύει να στηριχθεί στον ορθόν λόγον... Μακάρι όλη η Ελλάδα να ήταν μια Μακρόνησος...».

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger