Home » , » Πλειοψηφία ΠΝΟ: Αμετανόητοι και υποτακτικοί στην γραμμή των εφοπλιστών

Πλειοψηφία ΠΝΟ: Αμετανόητοι και υποτακτικοί στην γραμμή των εφοπλιστών

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 | 6:41 μ.μ.

Από την ΠΕΝΕΝ λάβαμε και παραθέτουμε

Γ. Γ.  ΠΝΟ  –  Πλειοψηφία ΠΝΟ 

Αμετανόητοι και υποτακτικοί στην γραμμή των εφοπλιστών αρνούνται την επαναδιαπραγμάτευση των ΣΣΕ!!!

Στα τάρταρα το ναυτεργατικό εισόδημα!

Εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με νέο «πανδημικό» κύμα, αυτό της ακρίβειας και της έξαρσης του πληθωρισμού, ο οποίος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φθάνοντας τον περασμένο Απρίλη στο πρωτοφανές 10,2%!!!

Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο, στην βενζίνη κατατάσσουν την χώρα μας στην κορυφή της Ε.Ε ενώ μαζί με αυτά «φωτιά» έχουν πάρει και όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά για την λαϊκή οικογένεια!

Η ακρίβεια, η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και οι πλάτες που αυτή βάζει στους μεγαλοσχήμονες στην ενέργεια, στο λιανικό εμπόριο και στις διάφορες υπηρεσίες, αναδεικνύονται ως το υπ’ αριθμό 1 πρόβλημα για τον λαό και τους εργαζομένους.

Μπροστά σε αυτό το αφόρητο – ομιχλώδες και επικίνδυνο τοπίο ποιο είναι το αντίδοτο για την προστασία των λαϊκών και εργατικών εισοδημάτων;

- Η οργανωμένη – συντονισμένη και αποφασιστική πάλη των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που αφήνει ασύδοτο το κεφάλαιο, την κερδοσκοπία, την αισχροκέρδεια και που δίνει ψίχουλα στους εργαζόμενους! 

- Η λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της ακρίβειας, που συνεπάγεται την άμεση διεκδίκηση μέτρων αντιμετώπισης και ανακούφισης των εργαζομένων, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει κατάργηση του ΦΠΑ στα λαϊκά καταναλωτικά αγαθά και ευρύτερα στην ενέργεια και σε διάφορες υπηρεσίες.

- Τρίτο και σημαντικότερο να χρησιμοποιηθεί ο θεσμός των ΣΣΕ που αποτελεί ισχυρό εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων και των συνδικάτων με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση (εφόσον είναι σε ισχύ η ΣΣΕ η πρόσφατη που έχει υπογραφεί), η οποία πρέπει να γίνει στο έδαφος της σημερινής κοινωνικο-οικονομικής πραγματικότητας με επιδίωξη να αποτραπεί η συντριβή των Ναυτεργατικών εισοδημάτων από την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού και της εντεινόμενης ακρίβειας ώστε την οικονομική, ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας να μην την επωμιστούν οι Ναυτεργάτες και γενικότερα ο λαός!

Ακριβώς στην βάση αυτής της αναγκαιότητας, στην συνεδρίαση της ΠΝΟ στις 10/5/2022 αναδείχθηκε από πλευράς ΠΕΝΕΝ η πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση των ΣΣΕ καθώς και υπογραφής αυτών που δεν έχουν ανανεωθεί από το 2010 (1. Ποντοπόρα, 2. Μεσογειακά Φ/Γ – Δ/Ξ και 3. Πλοία κάτω των 500 κόρων)!!!

Αυτή η γραμμή είναι η μοναδική για την πραγματική υπεράσπιση των Ναυτεργατικών εισοδημάτων, που βάζει μπροστά και πάνω τα δίκαια ναυτεργατικά προβλήματα και μπορεί να διεκδικήσει το αυτονόητο, την κάλυψη των τεράστιων απωλειών που υφίσταται το Ναυτεργατικό εισόδημα!!! Την ίδια θέση εξέφρασαν και τα 3 σωματεία που ανήκουν στο μπλοκ του ΠΑΜΕ.

Αυτή η ρεαλιστική θέση – πρόταση της ΠΕΝΕΝ βρήκε ομόθυμα απέναντί της τον Μ. Τσικαλάκη και την ομάδα του, οι οποίοι την απέρριψαν και την καταψήφισαν με απίστευτα γελοίους – αναίτιους ισχυρισμούς και φαιδρότατα επιχειρήματα….

Για να κρίνουν οι Ναυτεργάτες το επίπεδο των «επιχειρημάτων» που επιστράτευσαν για να απορρίψουν την πρότασή μας, παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένα από αυτά:   

- Η επαναδιαπραγμάτευση εγκυμονεί κινδύνους να χάσουμε ότι πήραμε και έτσι να γίνει μπούμεραγκ εναντίον μας!!

- Πώς μπορείτε να ζητάτε επαναδιαπραγμάτευση χωρίς να έχετε υπογράψει την ισχύουσα ΣΣΕ (την εξευτελιστική 3ετή ΣΣΕ)!!

- Δεν ξέραμε, δεν γνωρίζαμε την εξέλιξη του πληθωρισμού και για την ακρίβεια…

- Θα κάνουμε το καλύτερο το 2023!!

Ο Τσικαλάκης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι στην επόμενη (2023) ΣΣΕ πρέπει το πλαίσιο των αιτημάτων και η υπογραφή της ΣΣΕ να γίνει οπωσδήποτε από όλους!!! 

Δηλαδή ο Μ. Τσικαλάκης βάζει την αξίωση στο «έγκλημα» και στην «προδοσία» των Ναυτεργατικών διεκδικήσεων να μας κάνει συνένοχους!!

Από τα παραπάνω προκύπτει αυτό που επαναλαμβανόμενα διατυμπανίζουμε για την κατάσταση στην ΠΝΟ από τον περασμένο Ιούνη: Ούτε θέλει – ούτε μπορεί αυτή η ηγεσία και η πλειοψηφία να υπερασπίσει και τα ελάχιστα ναυτεργατικά προβλήματα και τρανή απόδειξη είναι η εκκωφαντική άρνησή της να δεχθεί την επαναδιαπραγμάτευση της ΣΣΕ διότι είναι απόλυτα προσδεδεμένη στο άρμα εφοπλιστών – κυβέρνησης και ενεργούν σύμφωνα με το δόγμα της ανταγωνιστικότητας που συνυπηρετούν και οι τρεις κοινωνικοί εταίροι!!!

Η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φρένο σε αυτόν τον κατήφορο, σε αυτή την εφοπλιστόδουλη γραμμή και τακτική είναι να βγει στο προσκήνιο ο ίδιος ο Ναυτεργατικός κόσμος και να πάρει στα χέρια του την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και της ίδιας της ζωής τους!

Όσοι και όποιοι αρέσκονται σε καλέσματα και παραινέσεις «όλοι μαζί μπορούμε», το μόνο που καταφέρνουν είναι να καλλιεργούν συγχίσεις – αυταπάτες και να εξωραΐζουν ή και να αθωώνουν την γραμμή που έχουν επιβάλει διαχρονικά εφοπλιστές – κυβέρνηση στην ανώτερη οργάνωση των Ναυτεργατών την ΠΝΟ! Και με τον τρόπο αυτό ακυρώνουν τις ίδιες τις διακηρύξεις τους!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger