Home » , » Το μυστικό του Φιδονησιού

Το μυστικό του Φιδονησιού

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 14 Μαΐου 2022 | 8:55 π.μ.

Γράφει ο mitsos175

“Όποιος ελέγχει το Φιδονήσι έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει την κίνηση των πλοίων από όλα τα σημεία προς την νότια Ουκρανία” είπε Ουκρανός αξιωματούχος.

Σαχλαμάρες! Όποιος δει το νησί βλέπει πως είναι μικρό, επίπεδο, «δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας βράχος στη θάλασσα» όπως είπαν παλαιότερα οι Ρουμάνοι. Ακόμα και το ραντάρ που υπήρχε κάποτε, κατεδαφίστηκε το 1997.

Δηλαδή δεν έχει αξία; Κάθε νησί, ακόμα και τόσο μικρό έχει αξία. Όμως όχι τέτοια που να δικαιολογεί εκατόμβες νεκρών. Ο σοφός Ουκρανός διοικητής που παραδόθηκε στους Ρώσους την πρώτη μέρα της εισβολής έσωσε τη ζωή των 87 στρατιωτών του.

Το έκανε γιατί δεν είχε άλλη επιλογή, εκτός από το να πεθάνουν όλοι μάταια. Ο εχθρός ήταν ισχυρότερος, με ναυτικό, αεροπορία, ενώ οι δικοί του ήταν εντελώς αποκομμένοι σε ένα μικρό επίπεδο χώρο που είναι πρώτης τάξεως πεδίο βολής. Ήταν μια δύσκολη, αλλά σωστή απόφαση.

Ακατανόητη στρατιωτικά ήταν η προσπάθεια των Ουκρανών να καταλάβουν το νησί. Χωρίς ναυτικό, με αεροπορική υπεροχή των Ρώσων η προσπάθεια ήταν αυτοκτονία. Οι Ουκρανοί έχασαν τουλάχιστο 50 άντρες πριν καν πλησιάσουν σε μια μόλις μέρα, όπως και πολλά πολύτιμα ελικόπτερα και πλωτά μέσα.

Το νησί αυτό έχει μικρή σημασία, όσον αφορά την επιτυχία ή όχι μιας πιθανής αποβατικής ενέργειας, που εξαρτάται από την αναλογία δυνάμεων, την οργάνωση άμυνας της ακτής κλπ. Ο στόχος δεν είναι το νησί αυτό καθ’ αυτό.

Ο μόνος λόγος να θέλουν τόσο το νησί οι Ουκρανοί, ώστε να στέλλουν τους στρατιώτες τους στο βυθό, είναι οι πύραυλοι R-360 Neptune που βύθισαν το πλοίο Μόσχα. Έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές και μπορούν να εκτοξευτεί από την ακτή. Τότε;

Όπως ξέρουμε καλά εδώ στην Ελλάδα, τα νησιά, ακόμα και τα μικρά, προστατεύουν, μέχρι ενός σημείου φυσικά, τα πλοία. Τα Ρώσικα πλοία βρίσκουν καταφύγιο εκεί και οι Ουκρανοί αναγκάζονται να στείλουν βαλλιστικούς πύραυλους που όμως καταρρίπτονται από τη Ρωσική αεράμυνα. Το νησί είναι χρήσιμο στην άμυνα των Ρώσων, όχι τόσο στην επίθεση.

Οι ΗΠΑ θέλουν οπωσδήποτε να σταματήσει ο έλεγχος της Μαύρης θάλασσας από τους Ρώσους για οικονομικούς λόγους πολλών δις. Ο Ρωσικός στόλος μετά την καταστροφή του μικρού Ουκρανικού ναυτικού είναι μόνος του. Όμως έχει ελάχιστα πλοία, γύρω στα 20, τα οποία δύσκολα αντικαθίστανται. Οι ΗΠΑ θέλουν να αναγκάσουν τους Ρώσους να κρυφτούν στα λιμάνια τους. Αυτό θα ήταν καταστροφή για τη Ρωσία. Οι Ρώσοι όμως δεν έχουν σκοπό να χάσουν το πλεονέκτημα που έχουν. Τους περιμένουν κι εκεί κι όπου αλλού έχουν σκοπό να επιτεθούν.

Γενικά οι επιθέσεις θυμίζουν Α’ Παγκόσμιο. Πολλές απώλειες, τεράστια ισχύ πυρός, ελάχιστα όμως αποτελέσματα.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger