Home » , » Στις εποχές που δεν ήξερε ο Ριζοσπάστης την πολιτική κορεκτίλα

Στις εποχές που δεν ήξερε ο Ριζοσπάστης την πολιτική κορεκτίλα

Από giorgis , Σάββατο 14 Μαΐου 2022 | 8:00 π.μ.

Του Γ.Γ

Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν .... όσο αφορά την εθελοδουλία του αστικού πολιτικού προσωπικού που ασκεί την κυβερνητική εξουσία.

Ασυναίσθητα, διαβάζοντας ένα δημοσίευμα που υπήρχε στον "Ριζοσπάστη" σαν σήμερα 14 Μάη 1947 η σκέψη μου ταξίδεψε στα όσα ακούσαμε πρόσφατα στην συζήτηση στην βουλή για την Ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις Βάσεις, και την εμπλοκή του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα.

Δώστε βάση. Τέτοια εποχή το 1947 είχαμε πρωθυπουργό τον Δημήτριο Μάξιμο με την κυβέρνησή του να μένει στην ιστορία ως η "Επτακέφαλος Κυβέρνησις", γιατί συγκροτήθηκε με τη συνεργασία των 7 πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. 

Ενας βουλευτής από τα κόμματα αυτά  (Βαμβέσος το όνομα του, ο οποίος είχε εκλεγεί με το Εθνικόν Κόμμα Ελλάδος, του Ναπολέων Ζέρβα) καταθέτει ερώτηση στην βουλή η οποία απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Τσαλδάρη (ήταν επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος). Οπως διαβάζουμε στον "Ρ" η ερώτηση ήταν:ιατί πηγαίνει ο ίδιος ο υπουργός στους ξένους πρεσβευτές και επιδίδει τα κυβερνητικά έγγραφα, ενώ σε όλες τις χώρες του κόσμου συμβαίνει το αντίθετο: Ο υπουργός δκλ. των Εξωτερικών καλεί τους ξένους πρεσβευτές στο υπουργείο".

Το όργανο της Κ.Ε του ΚΚΕ δεν περίμενε την σχετική κοινοβουλευτική συζήτηση για να πάρει απάντηση. Την είχε έτοιμη: "ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΟΙ". 

Δεν γνώριζε τότε ο "Ρ" από πολιτική κορεκτίλα. 😅

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

14 Μαΐου 2022 στις 12:53 μ.μ.

Κι όχι μόνο δεν γνώριζε από κορεκτίλα εκείνος ο Ριζοσπάστης, αλλά αντίκριζε τη νεοελληνική πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι, ενώ έλεγε και τα πράγματα ακριβώς με το όνομά τους: εξάρτηση, υποτέλεια, εθελοδουλεία, μέσο επίπεδο στρεβλής κι ανατομικής ανάπτυξης από μια αστική τάξη που ιστορικά απλώς ξεπουλάει τον τόπο και τον εθνικό του πλούτο στους ξένους ιμπεριαλιστές επικυρίαρχους. Η αλήθεια καθημερινά τυπωμένη στο χαρτί, να μπαίνει ως το τελευταίο εργατικό, λαϊκό σπίτι, και έτσι να ξυπνά τις συνειδήσεις και να πλάθει νέους επαναστάτες. Αυτός ήταν ο επαναστατικός Ριζοσπάστης του πραγματικού ΚΚΕ στα 1946-1947. Αλλά κι αργότερα, στην παρανομία, μέχρι το 1956.... Είναι πολύ μεγάλο μείον για το επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα των καιρών μας το γεγονός ότι δεν διαθέτει ένα ενιαίο κόμμα της εργατικής τάξης και μία κεντρική καθημερινή έντυπη επαναστατική εφημερίδα.

14 Μαΐου 2022 στις 1:37 μ.μ.

Όχι... "ανατομικής" ανάπτυξηε, (πανάθεμα το για αυτόματο πληκτρολόγιο αφής, πού πήγε και το βρήκε, πανάθεμά το;!) Διάβαζε: ... μέσο επίπεδο στρεβλής αναιμικής ανάπτυξης, σύντροφε αναγνώστη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger