✊🚩 Φέλιξ Τζερζίνσκι [11/9/1877 – 20/7/1926]
«Η κεφαλαιοκρατία δεν γνώρισε πιο μισητό όνομα από το όνομα Τζερζίνσκι, που απέκρουε με το ατσαλένιο χέρι τα χτυπήματα των εχθρών της προλεταριακής επανάστασης.» -Ι.Β. Στάλιν-
Σαν σήμερα πριν από 96 χρόνια θα αφήσει αιφνίδια -σε ηλικία μόλις 49 ετών- την τελευταία του πνοή ο προλετάριος-κομμουνιστής, επαναστάτης Φέλιξ Εντούντοβιτς Τζερζίνσκι, που θα μείνει στην ιστορία ως «Σιδηρούς Φέλιξ».
Ο Φέλιξ Τζερζίνσκι θα γεννηθεί το 1877 σε μια σχετικά εύπορη οικογένεια πολωνικής καταγωγής. Ως παιδί ήταν άτακτος αλλά παράλληλα ευαίσθητος και μελετηρός. Θα ενταχθεί πολύ γρήγορα στις γραμμές του επαναστατικού κινήματος της Λιθουανίας και θα αναδειχθεί σε επαγγελματία επαναστάτη.
Η πρώτη του συνάντηση με τον Λένιν θα γίνει το 1906 στο 4ο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας και θα συνταχθεί με την επαναστατική πτέρυγα του(Μπολσεβίκοι). Θα εξοριστεί συνολικά 3 φορές και θα μείνει 11 χρόνια στη φυλακή.
Το καλοκαίρι του 1917 εκλέγεται μέλος της ΚΕ του ΣΔΕΚΡ και λίγους μήνες αργότερά θα λάβει μέρος στην Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση ως μέλος του Επαναστατικού Στρατιωτικού Κέντρου (Στάλιν, Τζερζίνσκι, Σβερντλόφ, Ουρίτσκι, Μπουμπνόφ) και θα καθοδηγήσει ενεργά τις μάζες.
Η νίκη της Επανάστασης θα φέρει αντιμέτωπη τους Μπολσεβίκους με τους κάθε λογής αντεπαναστάτες. Η διαφύλαξη και εδραίωση της Επανάστασης βρίσκεται σε κίνδυνο για αυτό και θα προταθεί από τον Λένιν να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της ΤσεΚα. Επι της ηγεσίας του θα καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η αντεπανάσταση και το σαμποτάζ των ντόπιων και ξένων εχθρών ενώ παράλληλα μάχεται ενάντια της ανάδειξης ατομικών συμφερόντων εντός της ΤσεΚα.
Η «χαλύβδινη σκληρότητα» του καθώς και η αδέκαστη προσωπικότητα του θα κάνουν την ΤσεΚα να παίξει τον κρίσιμο ρολό (κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου) της υπεράσπισης της προλεταριακής εξουσίας και της διαφύλαξης των λαϊκών συμφερόντων. «Είχε μια οξυδερκή αντίληψη στην αναγνώριση του εχθρού όταν αυτός ήταν συγκαλυμμένος (..) ήταν ευαίσθητος και στο παραμικρό σημάδι.» Παράλληλα θα αναλάβει και το πόστο του επικεφαλής του Λαϊκού Επιτροπάτου Μεταφορών με σκοπό την τροφοδοσία των πόλεων και της βιομηχανίας. Και εκεί θα επιδείξει τον ίδιο ζήλο και εργατικότητα για να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της νεαρής Σοβιετικής εξουσίας.
Ο Τζερζίνσκι είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα παιδιά στεκόμενος στο πλευρό των ορφανών που δημιούργησε ο Εμφύλιος. Γνώριζε πολύ καλά πως σε αυτά θα τεθεί η ολοκληρωτική οικοδόμηση της σοσιαλιστικής πατρίδας. «Τα παιδιά είναι το μέλλον της χωράς και όσο μεγαλύτερη προσοχή τους δίνουμε, όσο περισσότερες προσπάθειες καταβάλουμε για να τα διαφυλάξουμε τόσο πιο πολύ με το σώμα και το πνεύμα η νέα γενιά θα μας αντικαταστήσει τόσο πιο γρήγορα θα σταθεί στα ποδιά της και τόσο πιο γρήγορα προχωρήσει η πνευματική και οικονομική ανάπτυξη της χωράς».
Στις 20 Ιουλίου 1926 θα υποστεί καρδιακή προσβολή και θα πεθάνει στο ταπεινό του διαμέρισμα ενώ την ίδια μέρα είχε εκφωνήσει έναν μακροσκελή λόγο στην Ολομέλεια της ΚΕ των Μπολσεβίκων σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χωράς. Την ημέρα της κηδείας του ο Στάλιν θα γράψει στην Πράβντα: «Νιώθω την επιθυμία να χαρακτηρίσω αυτή τη κοχλάζουσα ζωή με μια μόνο λέξη: Ανάφλεξη!»
Η ζωή και η δράση του Φέλιξ Τζερζίνσκι πρέπει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε κομμουνιστή-λαϊκό αγωνιστή . Η εργατικότητα, η μαχητικότητα, η «σιδερένια» αποφασιστικότητα του, μα πάνω από όλα η ακλόνητη πίστη και προσήλωση του στα ιδεώδη του Μαρξισμού-Λενινισμού μας δείχνουν τον δρόμο για την εκπλήρωση των καθηκόντων μας ενάντια στο αστικό κράτος και το παρακράτος του.
Δημοσίευση σχολίου