Καρλ Μαρξ
O μαρξισμός αντιλαμβανόταν ότι η εμπορευματική-κεφαλαιοκρατική οργάνωση της παραγωγής δεν σήμαινε μόνο την εκμετάλλευση της ζωντανής εργασίας, αλλά και την καταλήστευση του φυσικού πλούτου της γης.
Μ’ αυτό το σκεπτικό μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί το αστικό κράτος δεν κάνει το παραμικρό για να προστατέψει τον δασικό πλούτο της χώρας μας, γιατί οι πυρκαγιές που ξεσπούν σκόπιμα ή από άλλα αίτια, είναι το όχημα για την περεταίρω εμπορευματοποίηση της γης και φυσικά γιατί το αστικό κράτος δεν κάνει καμιά προσπάθεια για να τις εμποδίσει.
Εχει περάσει πάνω από μια δεκαετία που γράφαμε τα παραπάνω.
Το αστικό κράτος μπορεί να οργανώνει σιδερόφρακτους μηχανισμούς και να θωρακίζεται με ένστολους και ρασοφόρους - ιδιότυπο κατασταλτικό ρόλο έχει και το παπαδαριό- απέναντι στον "εχθρό λαό", αλλά αδιαφορεί στο αν καταστρέφονται λαϊκές περιουσίες, ενίοτε αν χάνονται και ανθρώπινές ζωές, ενώ οι τεράστιες οικολογικές καταστροφές συνήθως λειτουργούν σαν ευκαιρία για τους καπιταλιστές για να εξασφαλίζουν περισσότερα κέρδη, αφού τα καμένα εδάφη αποκτούν ανταλλακτική αξία.
Και όλα αυτά συμβαδίζουν με τις απίστευτη υποκρισία τους. Αγοράζουν σωρηδόν μπατσάδικα οχήματα, προσλαμβάνουν στρατιές από ένστολους πραιτοριανούς, υπερασπιστές του συστήματος και κατά τ' άλλα εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ... προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου ...
Κι αυτή είναι μια πραγματικότητα που μεταφράζεται με τα λόγια που είπε σήμερα η πρώην βουλευτής του ΚΚΕ. Ελένη Γερασιμίδου, η οποία είδε το σπίτι της να καίγεται από τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Πεντέλη: «Είναι ας καούνε, αυτή η ανάλγητη πολιτική πρέπει να τελειώνει. Και θα τελειώσει μόνο με τον κόσμο. Μόνη της δεν τελειώνει».
Δημοσίευση σχολίου