Home » , » Σαν σήμερα το 1966 εκδίδεται το παραπεμπτικό βούλευμα για τους κατηγορουμένους της υπόθεσης "ΑΣΠΙΔΑ"

Σαν σήμερα το 1966 εκδίδεται το παραπεμπτικό βούλευμα για τους κατηγορουμένους της υπόθεσης "ΑΣΠΙΔΑ"

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 | 11:00 π.μ.

Το 1966 αποτέλεσε μια χρονιά σημαντική για τους πραξικοπηματίες του ΙΔΕΑ που προετοίμαζαν την δικτατορία της 21η; Απριλίου. 
Σαν σήμερα, λοιπόν εκδίδεται το δικαστικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη  οι Α. Παπανδρέου, Π. Βαρδινογιάννη, Μιχ. Πακωνσταντίνου, Στ. Χούτα και 28 αξιωματικοί για την λεγόμενη υπόθεση «Ασπίδα»,  (Την οργάνωση "Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα, Ιδανικά, Δημοκρατία, Αξιοκρατία" με θεωρούμενο πολιτικό αρχηγό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το γιο του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου). 

Το κατασκευασμένο κατηγορητήριο που αντιμετώπιζαν οι περισσότεροι αφορούσε τις κατηγορίες «επί ενώσει προς στάσιν» και επί «συνωμοσία προς εκτέλεσιν πράξεως εσχάτης προδοσίας». Πάντα κατά το βούλευμα κατά το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι "εν τη προσπαθεία τους να μυήσουν αξιωματικούς εις την οργάνωσιν ΑΣΠΙΔΑ... συνιστούν προς προστασία της κινδυνευούσης Δημοκρατίας την υπό τον αξιωματικών υποστήριξιν της κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου ή διάδοχον ταύτης υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου, προς επίτευξιν της οποίας οι αξιωματικοί οφείλουν να οργανωθούν πέριξ τούτου, καθ' όσον ούτος είναι η πλέον ισχυρά ηγετική φυσιογνωμία της εποχής και ως υιός του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και ως οικονομολόγος και κάτοχος του κυπριακού προβλήματος, δι' ο μάλιστα εις τούτον έχει ανατεθεί η αρχηγία της οργανώσεως...".

Οι συνωμότες, που αργότερα αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές του Απριλιανού πραξικοπήματος, είχαν στόχο να «εκκαθαρίσουν» το στράτευμα από τους δημοκρατικούς αξιωματικούς κυρίως όσους θεωρούσαν φιλικά προσκείμενους στην Ενωση Κέντρου και ειδικότερα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Ηταν μια ολοφάνερη σκευωρία με τη συμμετοχή και των Ανακτόρων, με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο του στρατεύματος. Βασικό ρόλο στο στήσιμο της έχει ο δικτάτορας Παπαδόπουλος 

Στις 14 Νοέμβρη 1966 αρχίζει κάτω από δρακόντεια αστυνομικά μέτρα στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Αθηνών, η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ  

Τα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, όσα αποκαλύφθηκαν από τις εφημερίδες της εποχής και κυρίως όσα ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια και μετά τη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία, η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ήταν μέρος του σχεδίου για την οργάνωση πραξικοπήματος. Με τη δίκη για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ οι οργανωτές του πραξικοπήματος έστρεφαν το ενδιαφέρον μακριά από τις κινήσεις τους, έβγαζαν «εκτός μάχης» κάποιους αξιωματικούς που πιθανόν θα αντιστέκονταν και αποκαθιστούσαν τον πλήρη έλεγχο στο στρατό μέσω και της οργάνωσης ΙΔΕΑ.

Τελικά στις 24 Φλεβάρη ο εισαγγελέας της δίκης ζήτησε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Παπανδρέου και του Παύλου Βαρδινογιάννη για να βρεθούν κι αυτοί στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Το αίτημα απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά τα πολιτικά πάθη οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο.

Στις 16 Μάρτη το Στρατοδικείο έβγαλε την απόφασή του. Καταδικάζονται σε 18 χρόνια κάθειρξη και πεντάχρονη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων οι: συνταγματάρχης Αλέξανδρος Παπατέρπος, αντισυνταγματάρχης Α. Δαμβουνέλης, οι λοχαγοί Άρις Μπουλούκος, Τάκης Παπαγεωργόπουλος και Θεοφάνης Τόμπρας, σε κάθειρξη 13 χρόνων και πεντάχρονη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων οι λοχαγοί Δ. Παπαγιαννόπουλος και Γιάννης Πανούτσος, σε κάθειρξη 8 χρόνων και πεντάχρονη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ο αντισυνταγματάρχης Δ. Παραλίκας και οι λοχαγοί Α. Βλάχος και Α. Κεπενός, σε φυλάκιση 4 ετών ο λοχαγός Γ. Κωστόπουλος και δύο χρόνων οι λοχαγοί Χ. Θεοδώρου, Ι. Μαρκέτης και Μ. Γεωργίου. Αθώοι κηρύσσονται οι συνταγματάρχες Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, Δημήτριος Χονδροκούκης και Σπ. Τσαμασιώτης, ο αντισυνταγματάρχης Τ. Κατσημήτρος, κ.α. Απαλλάχθηκαν οι τρεις λοχαγοί που ομολόγησαν ότι υπήρχε η οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ και βοήθησαν την ανάκριση.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

1 Οκτωβρίου 2022 στις 11:37 π.μ.

Η υποθεση αυτή μεθοδεύτηκε για να φυγουν απο το στρατευμα οι κεντρογενεις αξιωματικοι και να ερθει πιο ευκολα το πραξικόπημα.Στα ονοματα που αναφερονται θα εκεφα οτι μεγαλη μορφη ειβαι ο Τακης Παπαγεωργοπουλος συνεντευξεις του οποιου αποτελουν σημαντικες μαρτυριες για τα γεγονοτα της εποχης.Ιδιαιτερη αναφορα εκανε στην ξεχασμενη 9η νομιζω Νοεμβρη του 73 οπου βγηκε κοσμος εξω και συγκρουστηκε με τις δυναμεις της χουντας.Μια μερα που το κεντρο ( που δεν υπαρχει πια) δεν θελει να θυμαται και η αριστερα αποσιωπα γιατι δεν ειχε μεγαλη συμμετοχη σε αυτα.Τελος ο κατηγορουμενος θεοφανης Τομπρας ,ατομο εμπιστοσυνης των Παπανδρεου,ειναι ο μετεπειτα ανθρωπος που εμπλεξε με τις τηκεφωνικες υποκλοπες.Ο συγχωρεμενος ονομαζε τον τοτε συνασπισμο σαν " συνασπισμο της δεξιας κ της προοδου" και μαλλον με καποια καθυστερηση επεσε μεσα....

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger