Home » , , » Πριν από 14 χρόνια ήταν γνωστή η εισπρακτική εταιρεία του βουλευτή Ανδρέα Πάτση!

Πριν από 14 χρόνια ήταν γνωστή η εισπρακτική εταιρεία του βουλευτή Ανδρέα Πάτση!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 | 8:15 μ.μ.

Παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τα όσα αναφέρει στον λογαριασμό της στο twiiter η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου, αλλά παράλληλα δημιουργούν και ερωτηματικά για την τότε διεύθυνση της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία". 

Ας δούμε αυτή την παλιά ιστορία όπως την αναφέρει η δημοσιογράφος.

 Με αφορμή την υπόθεση Πάτση θέλω να μοιραστώ μία παλιά ιστορία.

Το 2008, μαζί με τον συνάδελφο Μπάμπη Πολυχρονιάδη προσπαθούσαμε επί εβδομάδες να δημοσιεύσουμε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ένα θέμα που είχε μπει στον «πάγο» από τον τότε αρχισυντάκτη μας και τον εκδότη.

Το θέμα αρχικά ήταν η συνεργασία των υιών Σιούφα με εισπρακτικές εταιρείες σε μια εποχή που τέτοιου είδους συνεργασίες ήταν κόκκινο πανί για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και ενώ ο πατέρας τους Δημήτρης Σιούφας είχε διατελέσει υπ. Ανάπτυξης και ήταν Πρόεδρος της Βουλής.

Η αντίδραση του εκδότη ήταν: «Ε τι να κάνουν τα παιδιά, κάπως πρέπει να ζήσουν». Έτσι (για να πέσουν τα «παιδιά» στα μαλακά), μας ζητήθηκε κάτι που φάνταζε δύσκολο: Να βρούμε όλους τους δικηγόρους που είχαν συνεργασίες ή συμμετοχή σε εισπρακτικές.

Για όσους είναι εκτός δημοσιογραφικού χώρου το να σου ζητάει ο αρχισυντάκτης ή ο εκδότης κάτι σχεδόν ακατόρθωτο και οριακά παράλογο όταν στην πραγματικότητα του πας ένα «αποκλειστικό», είναι ισοδύναμο πολλές φορές με το να σου κόβει το θέμα.

Καταφέραμε να ξετρυπώσουμε όλους τους δικηγόρους που είχαν τέτοιου είδους δουλειές παρότι ο ΔΣΑ επί της ουσίας το απαγόρευε.

Πρώτο στη λίστα ήταν το όνομα Πάτσης. Όπως μας είχε μεταφερθεί, το δημοσίευμα -παρότι «θάφτηκε» χωρίς «χτύπημα» στο πρωτοσέλιδο- τον είχε θορυβήσει.

Σήμερα, 14 χρόνια μετά ο ίδιος ο Πάτσης δηλώνει: «η δραστηριότητα μου είναι γνωστή, δεν ήρθα ξαφνικά σε αυτόν τον κόσμο. Νομίζετε ότι ένα πολιτικό κόμμα δεν ξέρει ποιον έχει στα ψηφοδέλτια του; Μόνο το κόμμα μου το ήξερε; Όλη η Ελλάδα ήξερε την δράση μου».

Την ώρα που ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνα (ΔΣΑ) έχει κηρύξει «πόλεμο» στις εισπρακτικές εταιρείες με μηνύσεις και αναφορές, η «Κ.Ε.» φέρνει στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι πολλοί δικηγόροι-μέλη του επιμένουν είχε να συμμετέχουν είτε να συνεργάζονται με τέτοιες εταιρείες. 

Ορισμένα γραφεία, μάλιστα, φαίνεται ότι λειτουργούν τα ίδια (!) ως εισπρακτικές εταιρείες, αναζητώντας μέσω αγγελιών και «...υπαλλήλους για το τμήμα καθυστερημένων οφειλών (collector agents)».

Την έρευνα για τις «εισπρακτικές» είχε διενεργήσει ο πρώην Συνήγορος του Καταναλωτή I. Αδαμόπουλοε. Με βάση αυτή, ο ΔΣΑ κατέθεσε μηνύσεις το καλοκαίρι, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι οι εταιρείες αυτές «δεν δικαιούνται να μεσολαβούν ώστε η υπόθεση να ανατίθεται σε δικηγόρο και δικαστικό επιμελητή της δικής τους επιλογής (και όχι του δανειστή εντολέα). Διότι οι δικηγόροι και οι δικαστικοί επιμελητές δεν είναι εμπορεύματα αλλά δημόσιοι λειτουργοί και δεν υπακούουν στους κανόνες της οικονομικής προσφοράς και ζήτησης, αλλά στο Σύνταγμα, τους Νόμους και τη συνείδησή τους».

Τα στοιχεία, ωστόσο, ορισμένων εταιρειών δείχνουν πως δεν έχουν όλοι οι δικηγόροι την ίδια άποψη με το σύλλογό τους:

★ Multicollection: Με αντιπρόεδρο τον δικηγόρο Ανδρέα Πάτση, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου με τζίρο 6,6 εκατ. ευρώ για το 2007. Στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ, μάλιστα, στο προσωπικό τηλέφωνο του δικηγόρου (210- 3724...) απαντά... το τηλεφωνικό κέντρο της εισπρακτικής!

Από εκεί μας έδωσαν τελικά το τηλέφωνο του δικηγορικού του γραφείου, απ' όπου συνεργάτης του μας παρέπεμψε να μιλήσουμε με τον πρόεδρο ms εισπρακτικής Κλ. Γεωργίου, από τον οποίο τελικά δεν λάβαμε απάντηση.

★ Veritas Bureau: πpόεδpoς στο διοικητικό συμβούλιο είναι ο δικηγόρος Ευάγγελος Ψύχας, με τον οποίον, όμως, η επικοινωνία δεν στάθηκε δυνατή. Από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το έτος 2007 προκύπτει ότι αυτή είχε κύκλο εργασιών περί to 1,83 εκατ. ευρώ.

★ Noster: Σύμφωνα με το καταστατικό της, στο Δ.Σ. συμμετέχουν οι δικηγόροι Βασίλης Σταυριανάκης και Κων. Λεκάκου. Σε επικοινωνία με τον πρώτο, μας ανέφερε ότι δεν διαπράττει κάτι παράνομο με τη συμμετοχή του στην εταιρεία και ότι δεν είναι ενήμερος για τη στάση του ΔΣΑ σχετικά με το θέμα.

★ Pano Finance: Ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο Γ. Πανόπουλος, δικαστικός επιμελητής μέχρι τον περασμένο Μάρτιο.

Σε πρόσφατα αποθηκευμένη (με ημερομηνία 25/10/2008) ιστοσελίδα της εταιρείας (τζίρος 3.000.000 ευρώ) αναφέρεται ότι συνεργαζόμενα δικηγορικά γραφεία ήταν αυτά του προέδρου της «Τειρεσίας Α.Ε.» Γ. Μούργελα, των υιών του προέδρου ms Βουλής Δ. Σιούφα, των Χαλακατεβάκη-Μαγριπλή κ.ά.

Η ιστοσελίδα τις τελευταίες ημέρες είχε τροποποιηθεί (είχαν απαλειφθεί τα ονόματα των δικηγόρων), ενώ έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Πανόπουλο, το site της εταιρείας «έπεσε». Ο ίδιος μας είπε ότι η επιχείρηση είναι πλέον... τουριστική. - Ο Γ. Μούργελας δήλωσε ότι δεν έχει σχέση με την εισπρακτική, ότι με τον Γ. Πανόπουλο συνεργαζόταν όταν αυτός ήταν δικαστικός επιμελητής και ότι τώρα που έμαθε για την ιστοσελίδα θα του στείλει επιστολή διαμαρτυρίας.

Από το γραφείο των αδελφών Σιούφα δεν λάβαμε απάντηση. Η δικηγορική τους εταιρεία, πάντως, και οι συνεργαζόμενοι με αυτήν δικηγόροι έχουν εκδώσει, τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες διαιαγές πληρωμής σε βάρος δανειοληπτών.

Ο Αρ. Χαλακατεβ'ακης, επίοης με μεγάλο αριθμό τραπεζικών διαταγών πληρωμής στο ενεργητικό του, δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με εισπρακτικές.

★ Credible: Ο δικηγόρος Ιωάννης Κολλιόπουλος αναφέρει ότι στην εταιρεία η είσπραξη οφειλών υπήρχε αρχικά ως καταστατικός σκοπός. Στη συνέχεια, ωστόσο, τροποποιήθηκε: η «είσπραξη οφειλών για τρίτους» έγινε «διαχείριση οφειλών».

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger