Home » , , » Ματιές στην ιστορία - Νταχάου - Μακρονήσι (Ενα δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, σαν σήμερα το 1947)

Ματιές στην ιστορία - Νταχάου - Μακρονήσι (Ενα δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, σαν σήμερα το 1947)

Από giorgis , Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 | 3:46 μ.μ.

Του Γ.Γ.

Μια καλή πηγή άντλησης ιστορικών πληροφοριών είναι η ανάγνωση παλιών εφημερίδων. Προσωπικά επισκέπτομαι σχεδόν καθημερινά την Ψηφιακή βιβλιοθήκη Εφημερίδων και Περιοδικού τύπου, για να εμπλουτίζω το αρχείο μου.

Συναντώντας τώρα ένα άρθρο με την υπογραφή του τότε διευθυντή του Ριζοσπάστη, Κώστα Καραγιώργη, το οποίο είχε δημοσιευτεί σαν σήμερα, 2 Οκτώβρη 1947, θεώρησα σκόπιμο να το αντιγράφω και να το παραθέσω ολόκληρο.

Κάποτε όταν ο Κ. Ρέντης ήταν υπουργός του Κέντρου, είχε γραφτεί σ αυτές τις στήλες ότι έχει παχυδερμία χιλίων ελεφάντων. Τώρα που ξανάγινε υπουργός και μάλιστα στην ένδοξη θέση του Μανιαδάκη και του Ζέρβα, ο "χάρο Ρέντι" των Ιταλών, βάλθηκε να ξεπεράσει τον εαυτό του σε παχυδερμία και αναισχυντία. Και τα κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες. Είχε δίκιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντι της Ουάσιγκτον όταν διέτασσε αυτός ακριβώς πρέπει να συνεχίσει το έργο του Ζέρβα και κανένας άλλος. 

Τάφερε βόλτα ως τώρα να μην πάει στο φρικιαστικό Μακρονήσι των 10.000 δεσμοτών φαντάρων, υπαξιωματικών και αξιωματικών. Ο κ. Στράτος είχε κινητοποιήσει την "αδιαθεσία" του, όσο του χρειαζόταν για να σκηνοθετήσει ένα ρεζιλίκι υποδοχής γενίτσαρων στον κ. Ρέντη. Πήγαν "είδαν" και σε μερικές ώρες ξαναγύρισαν.

Δεν μας ενδιαφέρουν οι δηλώσεις του κ. Στράτου. Ανήκει στη χορεία εκείνων των εγκληματιών, της σειράς Ζέρβα, Ροδόπουλου, Παπανδρέου, Αλεξανδρή, Γονατά και Σία που είναι πωρωμένοι μέχρι το μεδούλι, με ποτισμένη τη μαύρη ψυχή τους με αίμα. Οταν κάνει δηλώσεις διαστρέφει τα γεγονότα από το άλφα ως το ωμέγα, εκτός από τις περιπτώσεις που δεν ξέρει απλώς τι λέει. Η ποτισμένη στο αίμα μαύρη ψυχή του είναι πουλημένη στους Αμερικανούς με την ελπίδα ότι δεν θα τον βρουν κάποτε τα σημερινά θύματά του στο Μακρονήσι όπως βρήκαν οι παλιοί σκλάβοι του "Πειθαρχκού Ουλαμού" Καλπακίου το δήμιο τους Χρ. Παπαχρήστο και τον πλήρωσαν μια και καλή.

Μας ενδιαφέρει περισσότερο ο "χάρο Ρέντι". Ξέρουμε ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από τον Ζέρβα και τον Στράτο. Ούτε σε φαυλότητα, ούτε σε αντιλαϊκό μίσος, ούτε σε φασιστική διάθεση. Αλλά μπήκε στην κυβέρνηση σαν "κατευναστής" και σαν "δημοκράτης". Σαν υπουργός του Θεμ. Σοφούλη που δήλωνε στην βουλή και κατόπιν στις χίλιες και μια συνεντεύξεις του ότι "θα καταργήσει το ανελεύθερον μέτρο των εκτοπήσεων". Αυτού του "κατευναστή" και "δημοκράτη" υπουργού Ρέντη ξεσκίζεται αυτές τις μέρες η μάσκα και ολόκληρου του λεγόμενου Κέντρου. 

Τίποτε το παράξενο δεν είδε στο Νταχάου - Μακρονήσι. Δεν έχει βέβαια νερό το ξερονήσι αλλά τώρα φτιάχνουν στέρνες, εξ άλλου μπαίνει χειμώνας και θα αρχίσει να βρέχει. 

Εχει και φυλακές απάνω στο νησί για 900 (μόνο;) φυλακισμένους. Αλλά δεν πρόλαβε να πάει να τις δει ο κ. Ρέντης. "Ακουσε" μόνο ότι κρατούνται εκεί και ΠΟΛΙΤΕΣ. Σύμφωνα με ποιο νόμο; Με ποιο Σύνταγμα; Υπάρχουν και ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ στο κάτεργο. Αλλά δεν πρόλαβε να τους επισκεφτεί ο κ. Ρέντης. Υπάρχουν και εκατοντάδες ΑΕΡΟΠΟΡΟΙ στο ξερονήσι. Αλλά δεν πρόλαβε να τους δει ο κ. Ρέντης. 

Υπάρχει και το περιβόητο "Τάγμα Α", με περίπου 3.000 σκλάβους. Σ' αυτό γίνονται τα μεγαλύτερα βασανιστήρια.  Και όσοι δείξουν "κατανόησιν" (κατά της δηλώσεις Στράτου) περνάνε στο "Τάγμα Β". Αλλοι 3.000. Κι από κει όσοι δείξουν νέα "κατανόησιν" περνάνε στο "Τάγμα Γ". Αυτό μόνο είδε ο κ. Ρέντης και θα είναι υπερήφανος που τον σήκωσαν στα χέρια οι γενίτσαροι. Γιατί στο τάγμα αυτό βρίσκονται οι ανίδεοι άνθρωποι. Τους έριξαν στο κάτεργο χωρίς να έχουν ιδέα για τίποτε κι εκεί τους μετέβαλαν σε δήμιους των συναδέλφων τους για να πάρουν συγχωροχάρτι και να γλιτώσουν έτσι από την κόλαση. Οι παγαπόντες και καθάρματα που για να μην τους στείλουν στο μέτωπο μεταβλήθηκαν κι' αυτοί σε δήμιους των συναδέλφων τους ζητωκραυγαστές του Στράτου. (Αυτοί ακριβώς σήκωσαν στα χέρια τον κ. Ρέντη με την ίδια ευκολία που θα του έκοβαν τον λαιμό). 'Η τέλος ανθρώπινα ναυάγια "ανανηψάντων" ρεμάλια που έδωσαν την περιβόητη "δήλωση μετανοίας" στο Στράτο και με την ψυχή γεμάτη από μίσος προς όλους και σε όλα και τον εαυτό τους μαζί, μεταβλήθηκαν σε αντικοινωνικά στοιχεία. Το καθεστώς του νεοφασισμού έχει να κερδίσει απ' αυτούς μόνο τα "ζήτω" που φώναξαν στον κ. Ρέντη. Σα να έφτυναν τον εαυτό τους κι εκείνον.

Μήπως έμαθε ο κ. Ρέντης αν κολυμπώντας έφυγε ένας δεκανέας και όταν η υπόθεση των φρικτών βασανιστηρίων του έφτασε στο Γεν. Επιτελείο, ο κ. Βεντήρης διέταξε και σκεπάστηκε η υπόθεση; Μήπως έμαθε ο κ. Ρέντης για τις απόπειρες αυτοκτονίας που είναι δεκάδες; Μήπως έμαθε τα "επεισόδια" (κατά την ορολογία του κ. Στράτου) των φυλακών; Μήπως έμαθε τα ανήκουστα βασανηστήρια του στρατιώτη Κύρκου; Μήπως έμαθε τίποτα για το σκυλολόι των χιτών δεσμοφυλάκων; Μήπως ρώτησε πόσοι απ' τους δεσμοφύλακες υπυρέτησαν τα Χιτρερικά Τάγματα Ασφάλειας;

Και κάτι ακόμα: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ο κ. Ρέντης να πάρει μαζί του δημοσιογράφους;]

Απλούστατα για να μην μάθει ο κόσμος ότι το Μακρονήσι είναι σωστό ΝΤΑΧΑΟΥ. Κάτω από την προστασία του Θεμ Σοφούλη και του κ υπουργού Δημόσιας Τάξης (!!!) Ρέντη ή Μανιαδάκη ή Ζέρβα.

***

Δημοσιεύτηκε χτες ένα συγκλονιστικό έγγραφο. Του κρατούμενου στις φυλακές Κάστορος Χρ. Δημητρέσσα. Περιέχει μέρα προς μέρα, ώρα προς ώρα, με ημερομηνίες και ονόματα, το μαρτυρολόγιο του μέσα στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών. Εκεί που μαρτύρησε και ξεψύχησε ο Γρηγοράκος. Τα ονόματα των δημίων παρατάσσονται φαρδιά πλατιά: Ρακιτζής, Παπανικολάου, Αναγνωστόπουλος, γιατρός Βάθης κλπ. Είναι περίπου τα ίδια ονόματα εκείνων που σκότωσαν τον Γρηγοράκο.

Το έγγραφο είναι συγκλονιστικό. Απίστευτο για τη θηριωδία και την απανθρωπιά αποκτηνωμένων "οργάνων του κράτους" που ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟ του κ. Σοφούλη -αν βέβαια υπήρχαν κορόιδα για να τον πιστέψουν. Αλλά δεν υπάρχουν! 

Το Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού δεν χρειάζεται τίποτε άλλο για να απαντήσει στον Σοφούλη. Να κυκλοφορήσει παντού τόσο το έγγραφο του λοχαγού  Κουτουλίδη που εξαντλεί εκατό τα εκατό το θέμα των ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ του κ. Σοφούλη στην ύπαιθρο. Οσο και το έγγραφο Δημητρέσσα που εξαντλεί επίσης εκατό τα εκατό, το θέμα των ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ στις πόλεις.

Θα μπορούσε, βέβαια, ο κατευναστής και δημοκράτης υπουργός Δημόσιας Τάξης να μας αποστομώσει: να συλλάβει αμέσως, να περάσει από στρατοδικείο και να τιμωρήσει παραδειγματικά  τους ενόχους που φιγουράρουν, ολογράφως και αριθμητικών στα έγγραφα Κουταλίδη και Δημητρέσσα. Αλλά τότε δεν θα ήταν Ρέντης. Και ο κατευνασμός του Σοφούλη δεν θα ήταν μια πρόστυχη ΑΠΑΤΗ.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger