Home » , » 16 Δεκέμβρη 1944: Άγγλοι και κυβερνητικές δυνάμεις επιτίθενται σε όλα τα μέτωπα της Αθήνας και του Πειραιά.

16 Δεκέμβρη 1944: Άγγλοι και κυβερνητικές δυνάμεις επιτίθενται σε όλα τα μέτωπα της Αθήνας και του Πειραιά.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 | 5:56 μ.μ.

"Από σπίτι σε σπίτι, από οδόφραγμα σε οδόφραγμα.. με τον γνώριμον δια τον ΕΛΑΣ αγώνα διαρκείας που εσυνήθισαν από τας επιθέσεις των Γερμανών εναντίον των συνοικιών μας": Σαν σήμερα, 16 Δεκέμβρη 1944, από τα ξημερώματα, Άγγλοι και κυβερνητικές δυνάμεις επιτίθενται σε όλα τα μέτωπα της Αθήνας και του Πειραιά. 

Σκληρές μάχες στου Ψυρρή, τη Νέα Σμύρνη και τον Αρδηττό με τη συμμετοχή και αποικιακών στρατευμάτων. Στον Πειραιά, όπου νέες βρετανικές δυνάμεις αποβιβάζονταν διαρκώς υπό την κάλυψη των κανονιών του στόλου, η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Έως το βράδυ χάνεται ο Προφήτης Ηλίας και το κέντρο του Πειραιά. Έπειτα από έναν ανηλεή ναυτικό βομβαρδισμό καταλήφθηκε και ο λόφος της Καστέλας. Οι 30 περίπου υπερασπιστές του ΕΛΑΣ έπεσαν όλοι ένας προς έναν μαχόμενοι επί ώρες σώμα με σώμα. 

Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε το εργοστάσιο Κουγιούλη στην περιοχή Ν. Φαλήρου-Μοσχάτου. Την ίδια μέρα οι Άγγλοι πραγματοποιούν κάνουν επίθεση στο Δουργούτι (ήταν ένας ντενεκεδομαχαλάς στο Νέο Κόσμο όπου είχαν εγκατασταθεί Αρμένιοι και Έλληνες πρόσφυγες μετά το 1922). 

Ο ΕΛΑΣ δε διέθετε παρά λίγες αραβίδες και χειροβομβίδες. Παρόλα αυτά κρατάει με ηρωισμό τους Άγγλους, προξενώντας τους μεγάλες απώλειες. Σ’ ένα οδόφραγμα μπροστά στις πολυκατοικίες 3 ΕΛΑΣίτες και ένας ΕΠΟΝίτης, διαθέτοντας 3 αραβίδες και ένα αυτόματο, πολέμησαν μόνοι τους 3 ολόκληρες ώρες. 

Οι γυναίκες και τα παιδιά προχωρούσαν στη βροχή απ’ τις σφαίρες και τους πήγαιναν νερό και τσιγάρα. Σε πολλές περιπτώσεις τους τάιζαν όπως τα μωρά,γιατί τα χέρια τους ήταν απασχολημένα με τις αραβίδες.

Το εργοστάσιο ΕΘΕΛ το υπεράσπιζαν 4 ΕΛΑΣίτες και το κράτησαν ώρες ολόκληρες ενάντια σε πολλαπλάσιες δυνάμεις. Μισή μέρα χρειάστηκαν οι Άγγλοι για να καταλάβουν τις πολυκατοικίες και την ΕΘΕΛ. Προσπάθειες να διεισδύσουν μέσα στη συνοικία ναυάγησαν. Στον τομέα του Αρδηττού οι μάχες μαίνονται καθημερινά.

Ο Λόχος του Παγκρατίου έχει εγκαταστήσει φυλάκια που καθημερινά δέχονται βροχή από όλμους, οβίδες και εκρηκτικές σφαίρες. Οι Παγκρατιώτες, όμως, δεν φεύγουν από τη θέση τους. Τα νοσοκομειακά αυτοκίνητα δεν προφταίνουν να πηγαινοέρχονται. Ούτε ένας πυροβολισμός δε ρίχτηκε από τον ΕΛΑΣ εναντίον τους, τη στιγμή που οι Άγγλοι εκτελούν τραυματίες και πυρπολούν τα νοσοκομειακά αυτοκίνητα.Τα πυρά του ΕΛΑΣ καταρρίπτουν αγγλικό αεροπλάνο στο Γαλάτσι.

Ο ΕΛΑΣ ανατινάζει τη βίλα Θων (Αλεξάνδρας και Κηφισίας). 

Από το πρωί οι Βρετανοί επιτίθονται με δεκάδες τάνκς, με στόχο το άνοιγμα της Λεωφόρου Συγγρού και την ενίσχυση του κέντρου της Αθήνας. Ενεργούν επίθεση από Δέλτα Φαλήρου - Ιππόδρομο, με άξονα τη Λεωφ. Συγγρού, με νέες δυνάμεις που έχουν αποβιβάσει. Καταλαμβάνεται το Ιωσηφόγλειο. 

Ο Ριζοσπάστης της 16ης Δεκέμβρη 1944 γράφει: "Εκτός από το "Ελληνικό" οι Άγγλοι έχουν και δεύτερο στρατόπεδο στο Γουδί. Κρατούν εκεί δυο χιλιάδες άνδρες και γυναίκες. Τους δέρνουν και τους δίνουν ελάχιστη τροφή. Μια μέρα τους άφησαν νηστικούς. Στρατοπεδάρχης είναι ο γνωστός δήμιος της "Ειδικής" Μόρφης (η "Ειδική Ασφάλεια", υπηρεσία που είχε δημιουργήσει ο Βενιζέλος για την καταστολή του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος κει εξελίχθηκε σε "Ελληνική Γκεστάπο" στην κατοχή, με εγκλήματα, βασανισμούς, εκτελέσεις, σε συνεργασία με τους ναζί). 

Οι Άγγλοι, με τον "ρασοφόρο πράκτορα" Μπάλφουρ, εντείνουν τις προσπάθειες τους για να εγκαταστήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό ως αντιβασιλέα.

Πηγή: Praxis Review - threadreaderapp.com

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger