Στις 30 Δεκέμβρη του 1922 συνέρχεται στη Μόσχα το 1ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ και ψηφίζει τη Διακήρυξη για το σχηματισμό της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ)
1.727 αντιπρόσωποι από τη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία, 364 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας, 33 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λευκορωσίας και 91 από τη Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Υπερκαυκασίας (Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν).
Επρόκειτο για το συνέδριο που ίδρυσε το κράτος της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Στάλιν παρουσίασε τα ιδρυτικά κείμενα στα οποία αποτυπωνόταν η συμφωνία μεταξύ των Σοβιετικών Δημοκρατιών και την διακήρυξη του νέου κράτους.
«Η σημερινή μέρα — είπε αρχίζοντας την ομιλία του ο Στάλιν- αποτελεί στροφή στην ιστορία της σοβιετικής εξουσίας. Τοποθετεί ένα ορόσημο ανάμεσα στην παλιά περίοδο που πέρασε πια, τότε που οι Σοβιετικές Δημοκρατίες, αν και δρούσαν από κοινού, τραβούσαν χωριστά, απασχολημένες πρώτ’ απ’ όλα με το ζήτημα της δικής τους ύπαρξης, και στην περίοδο που άρχισε κιόλας τώρα που μπαίνει τέρμα στη χωριστή ύπαρξη των Σοβιετικών Δημοκρατιών, τώρα που οι Δημοκρατίες ενώνονται σ’ ένα ενιαίο ενωσιακό κράτος, για να καταπολεμήσουν με επιτυχία το οικονομικό ξεχαρβάλωμα, τώρα που η σοβιετική εξουσία δε σκέφτεται μόνο για την ύπαρξή της, αλλά και για το πώς θα εξελιχτεί σε μια σοβαρή διεθνή δύναμη που θα μπορεί να επιδρά πάνω στη διεθνή κατάσταση και θα μπορεί να την αλλάζει προς το συμφέρον των εργαζομένων».
Καταλήγοντας ο Στάλιν κάλεσε τους συνέδρους να ψηφίσουν σύσσωμοι υπέρ της ίδρυσης της ΕΣΣΔ και να γράψουν έτσι «ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας».
Η συμφωνία για το σχηματισμό της ΕΣΣΔ καθόριζε τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των ανώτατων κρατικών οργάνων της Ένωσης, τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων στα Πανενωσιακά συνέδρια των Σοβιέτ, όριζε το έμβλημα και την κρατική σφραγίδα του νέου κράτους, προσδιόριζε ως πρωτεύουσα τη Μόσχα και κατοχύρωνε το δικαίωμα της ελεύθερης αποχώρησης από την Ένωση.
Τον Γενάρη του 1924 επικυρώθηκε το Σύνταγμα. Έπειτα ενσωματώθηκαν και άλλες περιοχές (Λιθουανία, Λετονία, Μολδαβία, Εσθονία, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Κιργιζίας, Τουρκμενίας, Ουζμπεκιστάν) μέχρι την τελική της μορφή κατά την οποία αποτελούνταν από 15 Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες.
Δημοσίευση σχολίου