Home » , , » Σαν σήμερα, το 2013 πεθαίνει ο "τρομοκράτης" Νέλσον Μαντέλα, μια απόδειξη ότι η "βία είναι μαμή της ιστορίας"

Σαν σήμερα, το 2013 πεθαίνει ο "τρομοκράτης" Νέλσον Μαντέλα, μια απόδειξη ότι η "βία είναι μαμή της ιστορίας"

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 | 6:59 μ.μ.

Ηταν σαν σήμερα, 5 Δεκέμβρη του 2013, όταν πλήρης ημερών, στα 95 χρόνια του έφευγε από τη ζωή ο Νέλσον Μαντέλα, ένα πρόσωπο σύμβολο του αγώνα του νοτιοαφρικανικού λαού κατά του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ.

Γεννημένος στις 18 Ιούλη του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής. από νεαρή ηλικία στρατεύτηκε στον αγώνα κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Μιας πολιτικής που για την νεοφιλελεύθερη Θάτσερ, δεν επρόκειτο να πέσει ποτέ, σε όσους αγώνες και να πρωτοστατούσε ο "τρομοκράτης" για την ίδια Νέλσον Μαντέλα.

Και μπορεί ο Μαντέλα να φυλακίστηκε για 27 ολόκληρα χρόνια από το ρατσιστικό καθεστώς των λευκών, αλλά και για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά του Άπαρτχαϊντ.

Ο Μαντέλα ήταν ο συνιδρυτής της οργάνωσης “Δόρυ του Έθνους”, του ένοπλου τμήματος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου που τη δεκαετία του 60 ξεκίνησε δολιοφθορές και επιθέσεις στις υποδομές του κράτους της Νότιας Αφρικής. Στη δεκαετία του 80 οι επιθέσεις των ανταρτών ενάντια στους ρατσιστές του Απαρτχάιντ, με θύματα εκατοντάδες λευκούς, σήμαναν την ήττα του πολιτικού καθεστώτος του ρατσισμού και την ιστορική παράδοση της εξουσίας στους μαύρους κατοίκους,

Ο Νέλσον Μαντέλα  ήταν ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. 

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger