Home » , » Ο λόχος "Λόρδος Μπάιρον" (Βίντεο)

Ο λόχος "Λόρδος Μπάιρον" (Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 | 8:00 μ.μ.

Του Τάσου Σγουρού

Σαν σήμερα το 1944 χτυπιέται άγρια απ' τη δοσιλογικη αστυνομία της Αθήνας η μεγάλη συγκέντρωση του ΕΑΜ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δεκάδες νεκροί, άοπλοι διαδηλωτές! Αμέσως ξεκινάει η ένοπλη απάντηση απ' τον ΕΛΑΣ Αθήνας, με κάποια τμήματα του ΕΛΑΣ των γύρω νομών, απέναντι στις δεκάδες χιλιάδες Άγγλων ιμπεριαλιστών με τους Έλληνες συνεργάτες τους. Οι μάχες αυτές έμειναν στην ιστορία ως τα Δεκεμβριανά. Εκεί πολέμησε και τραυματίστηκε κι ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο λόχος "Λόρδος Μπάιρον" αποτελούνταν από Επονιτες φοιτητές που πήραν μέρος στη μάχη του Πολυτεχνείου, της Γενικής Ασφάλειας στην οδό Στουρνάρη και αλλού. Διοικητές του "Λόρδου Μπάιρον" ήταν ο Μάνος Ζαχαρίας και ο Γρηγόρης Φαράκος, που τραυματίστηκε στο κεφάλι από αγγλική σφαίρα. Έχει καταγραφεί κάπου η περήφανη απάντηση του Γ. Φαράκου (κάτι σαν μολών λαβέ), προς τον Άγγλο αξιωματικό όταν του πρότεινε να αποχωρήσουν απ' τα κατελλημενα κτήρια που βρίσκονταν οι αντάρτες. Με τον "Λόρδο Μπάιρον" πολέμησαν οι μετέπειτα σκηνοθέτες Αλέξης Δαμιανός και Νίκος Κούνδουρος ( τραυματίστηκε), ο Φοίβος Τσεκερης ( τραυματίστηκε), ο μετέπειτα φιλόσοφος Κώστας Αξελός και ο Ιαννης Ξενάκης ( τραυματίστηκε στο πρόσωπο από αγγλικό βλήμα) και πολλές- πολλοί άλλοι νέοι της εποχής.

Το τραγούδι Λόρδος Μπάιρον τραγουδήθηκε τόσο απ' τους Έλληνες αντιστασιακούς, όσο κι απ' την ιρλανδική νεολαία παλιότερα, στον αγώνα για την Εθνική και κοινωνική απελευθέρωση απ' τον Αγγλικό ζυγό. Επίσης, ήταν και τραγούδι του Αμερικανικού εμφυλίου, δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο ότι: όταν οι λαοί παλεύουν απέναντι στην ξένη υποδούλωση, εκτός από αληθινοί πατριώτες είναι και πραγματικοί διεθνιστές!

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger