Home » » Η πολιτική βούληση

Η πολιτική βούληση

Από giorgis , Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008 | 2:22 μ.μ.


«Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα», «η κυβέρνηση εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών», «έχουμε σταθερό τραπεζικό σύστημα».
Αυτά και πολλά παρόμοια, στο ίδιο μήκος κύματος ακούσαμε σήμερα από κυβερνητικά χείλη.

Τα ίδια περίπου παπαγάλιζε και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος που πήρε σβάρνα τους ραδιοφωνικούς σταθμούς αναλύοντας τις προβλέψεις του.
Για τον συγκεκριμένο «αναλυτή» να θυμίσουμε μόνο μια παλιά του πρόβλεψη. Τότε που θέλοντας να υποστηρίξει την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ ισχυριζόταν ότι θα υπάρξει κατακόρυφη μείωση του πετρελαίου.
Τα αποτελέσματα τα είδαμε.

Οσο για τις εκτιμήσεις που κάνουν για τα «τραπεζικό μας σύστημα» κυβερνητικά στελέχη, μήπως θα έπρεπε να τους επαναφέρουμε στην μνήμη τους δηλώσεις «αρμοδίων παραγόντων» την εποχή της άνθησης του Χρηματιστηρίου;

Δέκα παγκοσμίου φήμης οικονομολόγοι στέλνουν κοινή επιστολή προς όλους τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς στην οποία γράφουν ανάμεσα στα άλλα: «Η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση μιας κρίσης που συμβαίνει μία φορά κάθε γενιά. Κάθε Ευρωπαίος γνωρίζει τι συνέβη όταν τα χρηματιστήρια “παρέλυσαν” τα σκοτεινά χρόνια της δεκαετίας του 1930. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά…. Η τωρινή προσέγγιση της διάσωσης της μιας εταιρείας μετά την άλλη χρησιμοποιώντας εθνικά κεφάλαια θα οδηγήσει σε “βαλκανοποίηση” του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Επίσης, σημαντική θα είναι συμφωνία για εναρμονισμένο επίπεδο ασφαλιστικών αποθεματικών».

Καταλήγωντας την επιστολή τους οι οικονομολόγοι σημειώνουν: «Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη κατανόησης σχετικά με το πώς μπορούμε να σταματήσουμε τις χρηματοοικονομικές κρίσεις. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης».

Μας λένε με δυο λόγια ότι το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός και η κρίση που περνάει και δεν υπάρχει πολιτική βούληση να ξεπεραστεί.
Αυτό έλειπε, δηλαδή, να είχαν «πολιτική βούληση» οι καπιταλιστές να ..αυτοκτονήσουν.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger