Home » » Ογκόλιθος της διανόησης!

Ογκόλιθος της διανόησης!

Από giorgis , Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008 | 12:45 μ.μ.


Ο μισέλ Λιάπης είναι ογκόλιθος της διανόησης! Σε αφήνει άναυδο η πολυμάθεια του οι φιλοσοφημένες διαπιστώσεις του.

Πάει ας πούμε να εγκαινιάσει την έκθεση «Νόστοι» στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Με την ευκαιρία ρίχνει και το μαργαριτάρι του: «Η λέξη «Νόστος»χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη νοσταλγία που προκαλεί η απόσταση από την πατρίδα. Στην πραγματικότητα, αντηχεί τον πόνο που προκαλεί η βίαιη απομάκρυνση από τη γενέθλια γη. Από τον τόπο που πρωτοαντικρίσαμε το φως του ήλιου, κάναμε τα πρώτα μας βήματα, νιώσαμε την καρδιά μας να χτυπά πιο δυνατά. Η λέξη “πατρίδα” δεν περιγράφει απλώς μια περιοχή, αλλά τη σχέση του ανθρώπου με τον τόπο του».
Μάθαμε λοιπόν από τον υπουργό Πολιτισμού ότι ο «νόστος», «στην πραγματικότητα, αντηχεί τον πόνο που προκαλεί η βίαιη απομάκρυνση από τη γενέθλια γη».

Τώρα διαβάζοντας τον πρόλογο που υπογράφει σε μια έκδοση του υπουργείου του για μια έκθεση βυζαντινών εικόνων η υπουργάρα μας επέλεξε να μας ενημερώσει για την ανάπτυξη της ζωγραφικής τον 15ο αιώνα και μας μιλάει για την Μεταβυζαντινή Κρητική Σχολή: «Οι καλλιτέχνες μπόλιασαν την επαρχιακή ζωγραφική του νησιού με τις παλαιολόγειες παραδόσεις της πρωτεύουσας και συνέβαλαν στην εξύψωση της ποιότητάς της, ενώ ταυτόχρονα ήρθαν σε γόνιμη συνδιαλλαγή με τα νεωτερικά εικαστικά ρεύματα μέσω της Βενετίας».

Τέτοιες παπαριές ούτε ο Ζουράρις δεν θα τις έγραφε!!
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger