Home » , » Το κράτος εκδικείται: Θάνατοι - Πειθαρχικά - Μεταγωγές

Το κράτος εκδικείται: Θάνατοι - Πειθαρχικά - Μεταγωγές

Από giorgis , Κυριακή 5 Απριλίου 2009 | 3:10 μ.μ.

Το κράτος εκδικείται
Θάνατος - Πειθαρχικά – Μεταγωγές


Τετάρτη 8 Απριλίου 2009
Πολυτεχνείο, Θεσσαλονίκη, 19:00


18/03 ο θάνατος της αγωνίστριας κρατούμενης Κατερίνας Γκουλιώνη κατά την εκδικητική μεταγωγής της
23/03 η εξαντλητική εκδικητική καταδίκη του Βαγγέλη Πάλλη για την εξέγερση στα Τρίκαλα το 2006

ομιλίες

Μαριάνθη Πατσελή, πρώην κρατούμενη φυλακών Διαβατών
Περικλής Καλλιδόπουλος, νομικός, πρώην κρατούμενος, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
τηλεφωνική συνομιλία με τον Βαγγέλη Πάλλη

Η Κατερίνα Γκουλιώνη προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των ανθρώπων που πέθαναν στα χέρια της εξουσίας. Βρέθηκε νεκρή στο πλοίο στις 19.3.2009 κατά την μεταγωγή της στις φυλακές Νεάπολης της Κρήτης.
Η Κατερίνα είχε πρωτοστατήσει στην απεργία πείνας των κρατουμένων και στον αγώνα των γυναικών για την κατάργηση της κολπικής έρευνας και της απομόνωσης.

Για 417 θανάτους στις ελληνικές φυλακές την τελευταία δεκαετία μιλούν τα επίσημα στοιχεία. Για 417 και ίσως πολύ περισσότερες κρατικές δολοφονίες που παραμένουν ατιμώρητες, προστατευμένες κάτω από τα πορίσματα του τύπου: «αυτοκτονία», «αδιευκρίνιστες αιτίες», «φυσιολογικά αίτια».

Πόσοι τέτοιοι θάνατοι πρέπει να συμβούν ακόμα για να εκλείψουν οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις φυλακές, που οδηγούν αργά ή γρήγορα στην ψυχική και σωματική εξόντωση των κρατουμένων;

Πόσοι άνθρωποι πρέπει να χαθούν για να γίνει φανερό ότι στις φυλακές- κολαστήρια νομοθέτες, αστυνομικοί, δικαστές και δεσμοφύλακες εφαρμόζουν έμμεσα, εδώ και χρόνια την ποινή του θανάτου;

Ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η κακή έως ανύπαρκτη σίτιση, ειδικά στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, οι βάναυσοι ξυλοδαρμοί, η απομόνωση, ο καθημερινός εξευτελισμός συνθέτουν δυστυχώς το χρονικό πολλών προαναγγελθέντων θανάτων.

Τίποτα απʼ αυτά δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας των κρατουμένων και των ανθρώπων που στέκονται αλληλέγγυοι στους αγώνες τους. Είναι η απάνθρωπη πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες φυλακισμένοι/ες, μαρτυρίες της οποίας αποτελούν και οι καταδίκες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη συστηματική παραβίαση του δικαιώματος της υγείας και της ζωής των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές.

Πώς απαντούν οι κυβερνώντες σ΄ όλα αυτά;

Με νομικά τερτίπια, όπως φάνηκε και στον πρόσφατο νόμο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χατζηγάκη, στέλνουν ακόμα πιο βαθιά στη φυλακή μετανάστες και εξαρτημένους από ναρκωτικά, εκδικητικές πειθαρχικές ποινές, (αυτή τη φορά με γραπτή τεκμηρίωση σύμφωνα με τον νέο νόμο!!) μεταγωγές και νέες δίκες για κρατούμενους που δεν πειθαρχούν, καταγγέλλουν και εξεγείρονται.

Οι περιπτώσεις του Σπύρου Στρατούλη που απολογήθηκε πρόσφατα στον ανακριτή Πειραιά κατηγορούμενος μαζί με 22 συγκρατούμενους του για τη συμμετοχή του στη στάση στον Κορυδαλλό το 2007, η καταδίκη του αγωνιστή Βαγγέλη Πάλλη σε τρία χρόνια επιπλέον φυλάκισης για τη συμμετοχή του στη στάση κρατουμένων στα Τρίκαλα το 2006, καθώς και η εκδικητική μεταγωγή της Κατερίνας Γκουλιώνη, λίγους μήνες πριν το θάνατό της, από τα Διαβατά στον Ελαιώνα για λόγους «τάξης και ασφάλειας» αποδεικνύουν περίτρανα την θεσπισμένη εκδικητικότητα της εξουσίας.

Όχι όμως μόνο σε αυτούς, αλλά και στους συγγενείς (ο αδερφός της Κατερίνας μεταφέρεται με χειροπέδες στην κηδεία της), καθώς και στο κίνημα αλληλεγγύης που διαμαρτύρεται και διεκδικεί μαζί τους. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Συλλήψεις, ξυλοδαρμοί και τραυματισμοί στην διαμαρτυρία –καταγγελία έξω από τις φυλακές του Ελαιώνα, όπως επίσης και στην Λάρισα στη συγκέντρωση-διαμαρτυρία κατά της νέας δίωξης του Βαγγέλη Πάλη.

Στους κρατούμενους και στο κίνημα αλληλεγγύης στον αγώνα τους απομένει να αγωνιστούν για την αποσυμφόρηση των φυλακών και για τα δικαιώματα τους εντός και εκτός των τειχών. Στους κρατούμενους και στο κίνημα αλληλεγγύης απομένει να μην επιτρέψουν να γίνει η εκδίκηση και ο εκφοβισμός μια ακόμα νίκη των αστυνομικών, των δικαστών και των δεσμοφυλάκων.

Καμιά εκδικητική δίωξη των αγωνιστών κρατουμένων

Να διερευνηθούν όλοι οι θάνατοι στις φυλακές και στα κέντρα μεταγωγής.

Να τιμωρηθούν οι ένοχοι

Να σταματήσουν οι πειθαρχικές ποινές και οι εκδικητικές μεταγωγές κρατουμένων.


τηλ. άμεσης επικοινωνίας με την ΠΔΚ θεσ/νίκης

Νίκος Γκλαρνέτατζης 6974029447

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger