Home » » Ιστορική μνήμη

Ιστορική μνήμη

Από giorgis , Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009 | 7:02 μ.μ.

Κάποια στιγμή πρέπει να αναφέρουμε αναλυτικά την στάση που κράτησαν τα αστικά πολιτικά κόμματα την εποχή στην Γερμανοϊταλική κατοχή της χώρας μας,

Τηλεγραφικά μόνο να αναφέρουμε κάποια πράγματα.

Όταν εκδηλώνεται η επίθεση του Αξονα ο γ.γ του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης που ήταν φυλακισμένος στέλνει γράμμα στον ελληνικό λαό που τονίζει: «Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι έλληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ».

Μετά την κατοχή της χώρας μας από τα γερμανοϊταλικά στρατεύματα το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην αντίσταση ενάντια στους κατακτητές δημιουργώντας το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Το παπαδαριό, ειδικά ο ανώτατος κλήρος στέκεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό των κατακτητών.
Είναι χαρακτηριστική η στάση που κράτησε ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός. Απευθυνόμενος «προς τον ευσεβή Ελληνικόν Λαόν» έγραφε σε μήνυμά του:
«Ουδέν έχομεν να ωφεληθώμεν εξ οιωνδήποτε αποπει¬ρών και προκλήσεων εναντίον των Αρχών κατοχής. Διά τούτο πάντες οφείλομεν, αφιερωμένοι εις την παραγωγικήν εργασίαν, ν' αναμείνωμεν την ώραν της ειρήνης, εγκαρτερούντες και πιστεύοντες εις τον δικαιοκρίτην Θεόν».
Ο ίδιος, σε επιστολή του προς τον πληρεξούσιο του Ράιχ στην Ελλάδα, Γκ. Αλτενμπουργκ, έγραφε:
«Είναι περιττόν και να λεχθή ότι εκ της τοιαύτης περιπλοκής μόνον ζημίαι, υλικαί και ηθικοί, δύνανται να προκύψουν δι' αμφότερα τα μέρη, ωφελήματα δε μόνον διά τους έχοντας συμφέρον να οξύνουν και να διαιωνίζουν την αντίθεσιν μεταξύ Δυνάμεων Κατοχής και Ελληνικού Λαού»!

Οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων τις εποχής στέκονται στο πλευρό της διορισμένης από τους Γερμανούς κυβέρνησης Τσολάκογλου.
Στις αθηναϊκές εφημερίδες στις 8 Μάη 1941 διαβάζουμε: «Ο Πρωθυπουργός κ. Τσολάκογλου εδέχθη χθες τους Πολιτικούς ηγέτας της χώρας, κ. κ. Πάγκαλον, Γονατάν, Οθωναίον, Μάξιμον, Κ. Τσαλδάρη, Γ. Παπανδρέου, Π. Κανελλόπουλον, Β. Δηλιγιάννην, Γ. Πεσματζόγλου, Γ. Μερκούρην, Βελέντζαν και Περ. Ράλλην. Μετά τας συνομιλίας εδόθη εις τον Τύπον η κάτωθι επίσημος ανακοίνωσις: "Ο κ. Πρωθυπουργός ήκουσε μετά προσοχής τας γνώμας των ανδρών τούτων, αφού εξέθεσε την κατάστασιν και τας ακολουθητέας κατευθύνσεις της Κυβερνήσεως. Πάντες ανεγνώρισαν ότι η Κυβέρνησις Εθνικής Ανάγκης είναι επιβεβλημένον να υποστηριχθή εκ μέρους πάντων των Ελλήνων άνευ επιφυλάξεων και ειλικρινώς. Επίσης πάντες ανεγνώρισαν το σφάλμα του εκπεσόντος καθεστώτος να κηρύξη τον πόλεμον κατά της Γερμανίας και διεκήρυξαν το χάσμα, το οποίον χωρίζει την Ελλάδα από την Κυβέρνησιν των εν Κρήτη εγκατασταθέντων φυγάδων. Πολλοί εξ αυτών εξεδήλωσαν τον ζωηρόν αποτροπιασμόν των, διότι οι φυγάδες ούτοι δεν συνεταύτισαν τας τύχας των με τον Ελληνικόν Λαόν, τον οποίον, εκτός της συμφοράς του πολέμου, απεγύμνωσαν διά της αφαιρέσεως του Δημοσίου Χρήματος..."».

Τα γερμανικά στρατεύματα στρατολογούν και οπλίζουν από τα κόμματα της Δεξιάς, πουλημένα καθάρματα δημιουργώντας τους Χίτες και ταγματασφαλίτες για να τους στρέψουν ενάντια στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό.
Περιτό να πούμε ότι μετά την απελευθέρωση οι συνεργάτες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις, αλλά αξιοποιήθηκαν κατά των λαϊκών δυνάμεων και οι πολλοί στελέχωσαν τους κρατικούς μηχανισμούς.

Οι καπιταλιστές της εποχής βρήκαν στην χρυσή ευκαιρία να τα κονομίσουν χοντρά συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές.
Η κλωστοϋφαντουργία, τα βυρσοδεψεία, οι μεταλλουργικές, μηχανικές και χημικές βιομηχανίες, ανέπτυξαν δραστηριότητες καλύπτοντας γερμανικές παραγγελίες. Μακροπρόθεσμες συμφωνίες παράδοσης συνάφθηκαν μεταξύ της Krupp και 26 ελληνικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας την μετέπειτα μεγαλοαστική τάξη της Ελλάδας που διέπρεξε στην μετακατοχική περίοδο.
Κάποιους μάλιστα απ’ αυτούς τους βιομήχανους της εποχής, που συνεργάστηκαν απόλυτα με τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, σήμερα το ελληνικό κράτος τους τιμάει σαν «εθνικούς ευεργέτες» ενώ κάποιοι απόγονοι τους «τιμούν» και τώρα με την παρουσία τους το «εθνικό κοινοβούλιο» χωρίς ποτέ να έχουν αποκηρύξει την δραστηριότητα των προπατόρων τους.


«Ναι, σφάξαμε κι είμαστε έτοιμοι να ξανασφάξουμε, αν χρειαστεί. Ποιους όμως σφάξαμε; Εμείς είμαστε πιο πονόψυχοι απ’ αυτούς. Απόδειξη είναι ότι εμείς είμαστε κείνοι που τρώγαμε χρόνια τώρα τις καρπαζιές και καταδιωκόμασταν. Σφάξαμε κείνους που πρόδιναν στους καταχτητές τους Έλληνες, κείνους που κλέβανε το λαό και διαπράττανε εγκλήματα.
Κι είναι κυριολεκτικά ηλίθιοι κείνοι που τους πήρε ο πόνος γι’ αυτούς, που τόσο δικαιολογημένα χτυπήσαμε, για να παίρνουν το μέρος τους ή είναι ολοκληρωτικά συνένοχοί τους».

Απόσπασμα απ’ την ιστορική ομιλία του Αρη Βελουχιώτη στην Λαμία τον Οχτώβρη του 1944.

Σήμερα υπάρχουν εκείνοι που κατακλέβουν τον λαό και διαπράττουν εγκλήματα;
Υπάρχουν οι αιματορουφήχτρες της εργατικής τάξης που την ληστεύουν νόμιμα και την οδηγούν στην ανέχεια και στην εξαθλίωση;
Υπάρχουν αυτοί που δολοφονούν τα όνειρα της νεολαία, υπάρχει ένας στρατός κατοχής που ναι μεν δεν χρησιμοποιεί πυροβόλα και όπλα στην υποδούλωση μας αλλά την δύναμη του χρηματιστηριακού κεφαλαίου;

Ναι δεν ζούμε σε επαναστατικές καταστάσεις σήμερα. Δεν παύει όμως να έχουμε μια ιδιότυπη σκλαβιά. Αυτή που μας επιβάλει η δικτατορία των μονοπωλίων που ζούμε.
Και πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον της με μορφές πάλης ενάντια και έξω απ' τα κελεύσματα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και τις επιλογές των αστικών κομμάτων.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger