Home » » Ετσι είναι η λειτουργία του καπιταλισμού

Ετσι είναι η λειτουργία του καπιταλισμού

Από giorgis , Πέμπτη 8 Απριλίου 2010 | 5:13 μ.μ.

Αναμενόμενες οι εκδηλώσεις ικανοποίησης από τις έντυπες φωνές των κεφαλαιοκρατών για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Αφορμή τούτη την φορά τα 17 δις ευρώ που χαρίζει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου οι τράπεζες παρουσίασαν «μειωμένη κερδοφορία». «Οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα αλλά πρέπει να τις βοηθήσουμε να σταθούν με περισσότερη σιγουριά στα πόδια τους» συμπλήρωσε ο «σοσιαλιστής» υπουργός.

Δεν μπορούσε να πει και τίποτα διαφορετικό αφού από τη δημοσίευση των επίσημων ισολογισμών τους, οι τράπεζες συνολικά παρουσίασαν κέρδη που φτάνουν τα 2,2 δισ. ευρώ το 2009.
Τα πραγματικά κέρδη τους είναι πολύ περισσότερα αφού όλες οι τράπεζες αύξησαν σε σημαντικό ποσοστό τα ποσά για τις επισφάλειές τους. (Αυτό είναι ένα οικονομικό μέγεθος και αφορά τους δανειολήπτες που σύμφωνα με τους τραπεζίτες, λόγω οικονομικής κρίσης δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα δάνεια τους).

Και δεν είναι μόνο οι τραπεζίτες που πανηγυρίζουν σε «εποχή κρίσης». Μια ματιά στους ισολογισμούς μεγάλων εταιρειών και βιομηχανιών λέει ότι οι ντόπιοι καπιταλιστές έχουν κάθε λόγω να στηρίζουν μέσω του ΣΕΒ και των υπόλοιπων συνδικαλιστικών οργανώσεων τους την «σοσιαλιστική» κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ που μοιράστηκαν οι μεγαλομέτοχοι της ΔΕΗ διαμορφώθηκαν το 2009 σε 693,3 εκατ. ευρώ από ζημιές 305,9 εκατ. ευρώ που είχαν το 2008. Ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, είδε τα λειτουργικά κέρδη του προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 119 εκατ. ευρώ από 109,5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η κατασκευαστική «J&P - ΑΒΑΞ» είχε αύξηση κερδών κατά 28,8%, με καθαρά κέρδη 27,1 εκατ. ευρώ το 2009 από 21 εκατ. ευρώ το 2008.
Αύξηση κερδών θα συναντήσουμε επίσης στους μεγαλύτερους καπιταλιστικούς ομίλους όπως της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ κλπ.

Τα κέρδη των καπιταλιστών παραμένουν αλώβητα και πολλαπλασιάζονται την στιγμή που δυσβάσταχτα καινούργια βάρη φορτώνονται στις πλάτες των εργατικών στρωμάτων. Ετσι είναι η λειτουργία του καπιταλισμού.
(Το ότι μπορεί να υπάρχουν ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και κάποιες φορές να υπάρξουν και «θύματα» από τις τάξεις των πλουτοκρατών κι αυτό είναι μέσα στα πλαίσια του συστήματος).
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger