Home » » Στεγαστικό στις ΗΠΑ - συνέχεια

Στεγαστικό στις ΗΠΑ - συνέχεια

Από ciaoant1 , Κυριακή 18 Απριλίου 2010 | 12:31 μ.μ.

Είχαμε δει πριν ένα μήνα περίπου μια παρουσίαση των "OPTION-ARM" τύπου στεγαστικών δανείων, και παρατηρούσαμε ότι η "φούσκα' των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει - τα option-arm τύπου δάνεια τώρα αρχίζουν να "σκάνε".
Άλλωστε, σε λίγο παλιότερο άρθρο μας είχαμε δει ότι η ίδια η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα προσεχή χρόνια θα έχουμε κύμα κατασχέσεων από τράπεζες:


συνολικά δάνεια αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά ακινήτων για επαγγελματική χρήση θα χρειαστούν αναχρηματοδότηση την προσεχή τετραετία, ενώ στο ήμισυ των περιπτώσεων το οφειλόμενο ποσό ξεπερνά αυτή τη στιγμή την αξία του ακινήτου, σύμφωνα με το CNNMoney.com.

Οι προβλεπόμενες ζημίες, όταν τα συγκεκριμένα δάνεια μετατραπούν σε επισφαλή, πιθανότατα να αγγίξουν τα 200 έως 300 δισ. δολάρια, απειλώντας περίπου 3.000 μικρές και μεσαίου μεγέθους τράπεζες, οι οποίες θα βρεθούν με δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο ενεργητικού από το επαγγελματικό real estate στα λογιστικά βιβλία τους."


Ποιος θα τα πληρώσει αυτά? Οι τράπεζες αδυνατούν, θα πτωχεύσουν (ήδη έχουμε εκατοντάδες λουκέτα τραπεζών, ενώ μόνο μέσα στο 2010 έχουν κλείσει 51 ακόμα τράπεζες - άσε που δεν είναι μόνο το στεγαστικό, υπάρχουν και άλλα ζητήματα εξίσου μεγάλα).

Ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι χρεωκοπημένο, και προκειμένου να μην πτωχεύσουν αυτοί, πτωχεύουν εμάς (δες και το πλιάτσικο εναντίον των λαών που το ονομάζουν "πακέτα σωτηρίας" από τα κρατικά ταμεία προς τις τράπεζες).


Για να μη μείνουν απούλητα όλα αυτά τα σπίτια, ή για μη χάσουν τα λεφτά τους οι κτηματομεσίτες και οι τραπεζίτες, έδιναν δάνειο για να συμπληρώσει ο εργαζόμενος το -ολοένα και μικρότερο- εισόδημα του και να μπορέσει έτσι να πάρει σπίτι (ή και αυτοκίνητο, κτλ).

Αν δεν είχαν δώσει, θα είχαμε κρίση υπερπαραγωγής, καθώς τα προιόντα θα έμεναν απούλητα, μιας και παράγονται με βάση το πως θα πλουτίσει η εκάστοτε επιχείρηση, ότι το τι χρειάζεται ο κόσμος.

Τελικά αυτό βέβαια γίνεται σήμερα, η πτώση στις τιμές των σπιτιών είναι τεράστια πλέον.

Οι τράπεζες έχουν τεράστια χρέη διότι αν πχ είχαν δώσει ένα δάνειο 100.000$ για ένα σπίτι, ακόμα και αν μετά το κατασχέσουν αν ο δανειολήπτης δεν το αποπληρώσει, το σπίτι αυτό αξίζει πλέον πολύ λιγότερα. Γι' αυτό και ΟΛΕΣ (ναι, ΟΛΕΣ) οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες, και γι' αυτό και αρπάζουν ότι μπορούν ("πακέτα διάσωσης") από τα κορόιδα.

Κάποιες επιβιώνουν και βγαίνουν και ενισχυμένες, κάποιες (εκατοντάδες έως τώρα - και συνεχίζουμε) κλείνουν - και έπεται συνέχεια, όπως λένε και διάφοροι αξιωματούχοι της άρχουσας τάξης.


Γι' αυτό ο κόσμος ας ετοιμαστεί για νέες επιδρομές τρισεκατομμυρίων, και ας πάρει τα μέτρα του...

Όσο βέβαια αυτό δε συμβαίνει:

Τα επίσημα στοιχεία που βγήκαν για το Μάρτη "μιλούν από μόνα τους":

Επτά εκατομμύρια αμερικανικών νοικοκυριών είναι πίσω στις πληρωμές υποθηκών τους. Οι κατασχέσεις έφτασαν τις 367.056 για το Μάρτη (που είναι 4.4 εκατομμύρια αναγόμενο σε ετήσια βάση). Ένα εκατομμύριο κατασχέσεις προβλέπονται για το 2010. Ένα σε κάθε 138 νοικοκυριά των ΗΠΑ έλαβε μικρές επιδοτήσεις μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο και μόνο. Από τα 230.000 περίπου "τυχερούς", τους λίγους που πήρε μια τροποποίηση στην υποθήκη τους (1,2 εκατομμύρια μπήκαν το πρόγραμμα κατά το προηγούμενο έτος), το 75% χρωστάει περισσότερα από την νέα (χαμηλότερη, τώρα που έσκασε η φούσκα) τιμή αξίας του σπιτιού τους. Η τράπεζα Bank Of America, που έχει και τα περισσότερα στεγαστικά, δήλωσε ότι θα αυξηθεί η δραστηριότητα κατασχέσεων της της από 7500 μηνιαίως σε 45.000 κατασχέσεις/μήνα.

Προς το παρόν, οι τράπεζες έχουν να εγγράψουν πολλές απώλειες, και θα έχουμε και πολλά λουκέτα, παρά τα διάφορα προγράμματα των κυβερνήσεων, που με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο τις στηρίζουν εις βάρος των εργαζόμενων.

Όταν "καθίσει η σκόνη" όμως, και "καθαρίσει το τοπίο", θα αποκαλυφθεί η απόλυτη φαρσοκωμωδία στις ΗΠΑ, τη χώρα όπου η υποστήριξη/αποδοχή του κόσμου στον καπιταλισμό, την ατομική ιδιοκτησία ήταν τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερη από οποιοδήποτε ίσως άλλο μέρος του κόσμου:


Τι ειρωνεία όμως, οι εκατομμύρια "ιδιοκτήτες" σπιτιών που τα είχαν πάρει με δάνειο υποστήριζαν την ατομική ιδιοκτησία, την ίδια στιγμή που ζούσαν σε σπίτια που...δεν ήταν ιδιοκτησία τους!!!

Οι (λίγες) τράπεζες που θα έχουν επιβιώσει, θα έχουν στην κατοχή τους σπίτια και εκτάσεις που τώρα έχουν κατασχέσει, και οι εκατομμύρια "ιδιοκτήτες" σπιτιών που τα είχαν πάρει με δάνειο θα αρχίσουν (ίσως) να καταλαβαίνουν ότι ίσως δε θα έπρεπε να υπερασπίζονται με τόσο μεγάλο πάθος την ιδιοκτησία, από τη στιγμή που ζουν σε σπίτια που...ανήκαν στις τράπεζες και από τη στιγμή που τους φτώχυναν τόσο πολύ που δε μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις τους, τους πέταξαν στο δρόμο...

"Για γέλια και για κλάματα" η κατάσταση, καθώς αν οι άνθρωποι αυτοί πάλευαν για να πάρουν πίσω από τις τράπεζες αυτά που τους έχουν αρπάξει, θα μπορούσαν να έχουν στέγαση, σίτιση, δουλειά, την εξουσία να είναι κύριοι του εαυτού τους, γενικά μια "ανθρώπινη" ζωή.

Αν πχ έλεγαν "ανατροπή του καπιταλισμού-τα σπίτια να περάσουν στα χέρια του λαού, με ένα σπίτι για όλους", τότε θα είχαν αυτό που τώρα αδυνατούν να το έχουν. Ναι, ξέρω, δύσκολο, ναι, "οι κολλεκτίβες είναι κακές", "αυτά είναι γραφικότητες των κομμουνιστών" κτλ, κτλ, κτλ. Και όμως, αυτές οι γραφικότητες αποτελούν τη μοναδική περίπτωση να στεγαστούν όλοι αυτοί που τώρα μένουν χωρίς σπίτι (και χωρίς δουλειά, χωρίς αυτό, χωρίς εκείνο, κτλ)

Έλα όμως που τελικά οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνο οικονομικά φτωχοί, οι λαοί και η αριστερά είναι και πολιτικά/ιδεολογικά φτωχοί, και έτσι τώρα που περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να πάρουμε πίσω αυτά που μας έχουν κλέψει, ο κόσμος, προς το παρόν, αδυνατεί να απαντήσει (ειδικά στις ΗΠΑ, θα έλεγα ότι ούτε καν κάποια κεντροαριστερά αιτήματα αδυνατούν να διεκδικήσουν, για επανάσταση και τέτοια ούτε καν το συζητάμε, εδώ για επανάσταση δε συζητά καλά-καλά ο κόσμος στην Ευρώπη προς το παρόν, εδώ τουλάχιστον όμως υπάρχει διάθεση για να δοθούν κάποιες μικρές ή μεγάλες μάχες)...
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger